Chemiebedrijf ESD: Vezels niet bewezen kankerverwekkend – Groningen – Dagblad van het Noorden

Chemiebedrijf ESD: \Vezels niet bewezen kankerverwekkend\ - Groningen - Dagblad van het Noorden
Gronings bedrijf moet stoppen met uitstoot slijpmiddel: Maat is vol
Het chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum bij Delfzijl moet binnen acht weken de uitstoot van het slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) naar nul terugbrengen. Als het bedrijf daarna toch nog SiC-vezels uitstoot, moet het per overtreding 250.000 euro betalen.

Dat zegt de Groningse gedeputeerde Nienke Homan. Het Groningse provinciebestuur legt deze zogeheten last onder dwangsom op omdat volgens Homan nu de maat vol is. In december dreigde de provincie al met maatregelen als ESD-SIC niet zelf actie ondernam om de verspreiding van SiC te stoppen.

ESD: Dwangsom provincie Groningen ongegrond en voorbarig

Siliciumcarbide is een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Bij onderzoek van TNO na een stofexplosie bij ESD-SIC in januari zijn tot bijna 7 kilometer van het bedrijf SiC-vezels gevonden. Deze vezels kunnen mogelijk kankerverwekkend zijn, al gaat het volgens de GGD om een zeer beperkt risico voor de volksgezondheid.

De provincie stelde dinsdag een ultimatum: binnen acht weken moet het bedrijf de uitstoot van kankerverwekkende SiC-vezels stoppen. Als dat niet gebeurt, volgt een boete van 250.000 euro per overtreding met een maximum van 750.000 euro.

Volgens ESD voldoet het aan de vergunningsvoorwaarden binnen de Europese Richtlijn. Het Farsumer bedrijf stelt dat uit geen enkel onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid aangetroffen vezels de wettelijke grens overschreden.

Uit onderzoek van TNO is echter gebleken dat de uitstoot van SiC-vezels boven de norm kan komen, zeker tijdens stofexplosies, zogenoemde blazers. Sinds 1 april gelden strengere regels voor de uitstoot van die vezels. De GGD kan daardoor niet uitsluiten dat omwonenden aan te hoge waarden worden blootgesteld.

ESD laat juridisch onderzoeken welke gevolgen deze uitspraken hebben, mede in het belang van de continuïteit van haar bedrijf en daarmee de werkgelegenheid voor haar medewerkers en haar omgeving, zo laat het bedrijf weten.

Directeur Richard Middel zegt dat gevaren voor de volksgezondheid moeten worden voorkomen. Wij betreuren deze situatie. We willen dit daarom tot het uiterste laten onderzoeken.

De blazers zijn volgens ESD inherent aan het productieproces, waar dan ook ter wereld. Om die reden is het vergund. Het bedrijf verricht onderzoek om te kijken hoe het aantal blazers en de intensiteit ervan teruggebracht kan worden.

Bij ESD waren afgelopen week vier blazers. De stofexplosie van afgelopen zondagavond was van de hoogste categorie. Naar aanleiding van deze serie blazers vroegen de SP en de Partij voor het Noorden in Provinciale Staten een spoeddebat aan. De PvdA stelde Kamervragen.

ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk – een blazer – als gevolg.

Blazers bestaan uit zand en petroleumcokes. Nu blijkt dus dat er ook vezels van siliciumcarbide in de omgeving zijn gevonden.

– ESD krijgt ultimatum, anders volgt boete van kwart miljoen- Kamervragen over ESD-blazers: Dit is toch geen doen zo?- Blazer van hoogste categorie bij ESD