Clark bezorgt zwak Vitesse reddingsboei in play-offs tegen Groningen – De Gelderlander

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9950. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de krant.dg.nl te lezen.

FC Groningen heeft het eerste duel met Vitesse in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal nipt gewonnen. De formatie van trainer Danny Buijs was op eigen veld het grootste gedeelte van de wedstrijd de bovenliggende partij en zegevierde uiteindelijk verdiend: 2-1. Vitesse wist twintig minuten voor tijd echter wel een belangrijk uitdoelpunt te maken en kan zodoende toch nog met een redelijk gevoel toeleven naar de return van dinsdag in Arnhem.

Het is voor Mahi zijn eerste doelpunt sinds 3 maart, toen hij twee keer scoorde uit een strafschop tegen VVV-Venlo. Ook toen was het al een tijd geleden dat Mahi had gescoord, namelijk 16 december van vorig jaar in de 1-2 thuisnederlaag tegen FC Emmen.

Ondanks dat het Hitachi Capital Mobility Stadion maar matig gevuld was, toonde Groningen de meeste aanvallende intenties. Het elftal van Buijs nam het heft na een onwennig begin stevig in handen en was na negen minuten voetballen voor het eerst gevaarlijk: Deyovaisio Zeefuik zette Remko Pasveer aan het werk na voorbereidend werk van Ritsu Doan. Kort erna werd Pasveer uitgekapt door Mimoun Mahi, maar voorkwam Maikel van der Werff vlak voor de doellijn een treffer.

De Groningers leken de touwtjes stevig in handen te hebben, maar moet nu toch een tegentreffer slikken. Een heel belangrijk doelpunt voor Vitesse dat de thuiswedstrijd nog tegoed heeft.

Mahi was halverwege de eerste helft opnieuw gevaarlijk, maar ditmaal scheerde het schot van de Marokkaans international rakelings voorbij de kruising. Vitesse schoot in de eerste helft geen enkele keer op doel en zag Groningen in de blessuretijd van de eerste helft uiteindelijk verdiend op voorsprong komen. Martin Ödegaard leed slordig balverlies op een meter of twintig van het doel, waarna Doan het doel van Pasveer onder vuur kon nemen. De keeper moest een rebound weggeven, waarna Mahi van dichtbij simpel kon scoren.

Uit het niets is daar opeens een doelpunt voor Vitesse. Max Clark krijgt de bal van Alexander Büttner mee in het strafschopgebied en schuift de bal langs Sergio Padt in het doel.

Vitesse wist dat het na de onderbreking uit een ander vaatje moest tappen en begon de tweede helft met Tim Matavz: de Sloveense spits werd door Leonid Slutsky ingebracht als vervanger van Thomas Buitink. De Arnhemmers begonnen zeker niet slecht aan de tweede helft, maar een zeer onhandige overtreding van Max Clark op Zeefuik leidde in minuut 55 de 2-0 in. Clark haakte de opgestoomde Zeefuik in het eigen strafschopgebied, waarna de penalty die volgde werd benut door Samir Memisevic.

Op slag van rust scoort Mimoun Mahi dan toch voor Groningen. De aanvaller tikt van dichtbij binnen nadat doelman Remko Pasveer de inzet van Ritsu Doan nog weet te keren.

Vitesse leek zo af te stevenen op een kansloze nederlaag, maar de ploeg van Slutsky wist twintig minuten voor tijd plots een aansluitingstreffer te produceren. Nota bene Clark werd buitenom bereikt door Alexander Büttner, waarna de Engelse verdediger met een zuiver schot de verre hoek vond: 2-1. Het spel golfde daarna op en neer. Groningen was via Tim Handwerker dicht bij een doelpunt, maar de vrije trap van de verdediger werd uiteindelijk over het doel getild door Pasveer. In de slotfase kreeg Thulani Serero nog een enorme kans namens Vitesse, maar de Zuid-Afrikaan faalde oog in oog met Sergio Padt.

FC Groningen wint het eerste duel met Vitesse in de eerste ronde van de play-offs, maar Vitesse gaat met een belangrijk uitdoelpunt op zak terug naar Arnhem: 2-1.