Akkoord over provinciebestuur in Groningen – Hartvannederland.nl

Akkoord over provinciebestuur in Groningen - Hartvannederland.nl
Groningen heeft als eerste formatie rond, ruim acht weken na verkiezingen
Groningen is ruim acht weken na de verkiezingen de eerste provincie waar een akkoord is bereikt over een nieuw college van Gedeputeerde Staten.

Arjan Meesterburrie 20 mei 2019 om 0:29 Het Provinciehuis van Groningen. Foto Koen Suyk/ANP Ruim acht weken na de verkiezingen is in Groningen een akkoord bereikt over een nieuw provinciebestuur. De zes partijen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66 gaan gezamenlijk het college van Gedeputeerde Staten vormen. Maandag presenteren de partijen hun onder leiding van GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee tot stand gekomen coalitieakkoord. Groningen is de eerste provincie waar een samenwerkingsakkoord is bereikt.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart werd GroenLinks met zes zetels de grootste partij. De SP was bij de vorige verkiezingen met acht zetels nog de grootste, maar werd gehalveerd en doet niet mee in het nieuwe provinciebestuur. Ook voor nieuwkomer Forum voor Democratie, dat vijf zetels behaalde, is geen plek in het college.

In april adviseerde informateur Mario Post al dat een coalitie van deze zes partijen de beste keus zou zijn. Samen hebben ze een ruime meerderheid van 25 van de 43 zetels. De PvdA keert daarmee na vier jaar afwezigheid weer terug in het provinciebestuur.

Tijdens het informatieproces was de energietransitie het belangrijkste gespreksonderwerp. Onderhandelingsleider Tom van der Lee is namens GroenLinks woordvoerder op het gasdossier in de Tweede Kamer.

Volgens RTV Noord zijn Nienke Homan (GroenLinks), Tjeerd van Dekken (PvdA), Fleur Gräper (D66), Henk Staghouwer (ChristenUnie), Patrick Brouns (CDA) en Mirjam Wulfse (VVD) de zes kandidaat-gedeputeerden.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie viewBox=”0 0 13 15″ style=”enable-background:new 0 0 13 15;” > Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Maandagmiddag geeft formateur Cees Bijl (PvdA) in het provinciehuis in Assen tekst en uitleg bij het akkoord. Dan wordt ook de verdeling van de portefeuilles bekendgemaakt.

In Drenthe werd PvdA precies twee maanden geleden de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Forum voor Democratie (FVD) werd de op een na grootste partij, maar deze partij valt buiten de boot. Het onderwerp klimaat en energie was in Drenthe het grootste struikelblok voor een samenwerking met de partij van Thierry Baudet.

Zondag werd bekend dat het nieuwe provinciebestuur van Groningen bestaat uit leden van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66. Ook dat bestuur wordt maandag gepresenteerd.