Groningen getroffen door aardbeving – Binnenland – Leeuwarder Courant

Groningen getroffen door aardbeving - Binnenland - Leeuwarder Courant
Groningen opgeschrikt door forse aardbeving met kracht van 3.4
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

GRONINGEN – De provincie Groningen is dinsdagochtend vroeg opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 3.4, aldus het KNMI. Volgens de meteorologische dienst lag het epicentrum van de beving in het dorp Westerwijtwerd. Dat ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

Forse aardbeving in Groningen: Bed trilde, iedereen wakker

De zwaarste aardbeving in Groningen tot dusver was in 2012 in Huizinge (in de gemeente Loppersum). Die had een kracht van 3.6. In januari vond er een aardbeving plaats in het Groningse dorp Zeerijp. Deze had eveneens een kracht van 3.4. De dag na die beving kwamen er zon duizend meldingen van schade binnen. Volgens het KNMI zal deze nieuwe beving hoogstwaarschijnlijk opnieuw voor veel schademeldingen zorgen.

In januari van dit jaar vond een aardbeving plaats in het Groningse Zeerijp. Die had eveneens een magnitude van 3.4. Het ging om de zwaarste beving in Groningen in vijf jaar tijd. Er werden duizenden schademeldingen ingediend.

Op social media melden veel mensen dat ze de beving hebben gevoeld. De beving deed zich voor rond 5.45 uur en komt volgens het KNMI in de top drie met zwaarste bevingen in Groningen.

Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI bij Westerwijtwerd, een dorp in het noorden van de provincie, dat hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen ligt.

Een inwoner van de stad Groningen zegt woensdagochtend wakker te zijn geworden door de beving. Ik voelde het huis bewegen. Dit heb ik niet vaak zo meegemaakt.

De Groningse bodem was al een paar dagen onrustig. Sinds zaterdag werden er meerdere kleine bevingen gemeten. De aardbevingen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie.

Onze correspondent in Groningen André Spaansen werd ook wakker van de beving. En ik woon nog wel aan de westkant van de stad. Dit is zeker niet gebruikelijk.

Veel mensen in een groot gebied hebben de beving gevoeld. De regionale omroep RTV Noord ontving meer dan honderd meldingen over de aardbeving, die rond 5.50 uur plaatsvond.

Op Twitter laten ook veel mensen weten de beving te hebben gevoeld. Zooo, wakker geworden van een flinke aardbeving, zegt iemand in Groningen. Een ander meldt: Hele bed trilde, iedereen wakker. Dat was een zware, constateert een ander. Nog iemand zegt: Hele huis schudt en kraakt… Ook inwoners van onder meer Winsum, Bedum, Zeerijp en Appingedam doen meldingen via twitter over de beving.

Op de redactie van RTV Noord zijn honderden meldingen binnengekomen van de aardbeving. Een man uit Ten Boer laat op Radio 2 weten dat hij vreest voor schade. Ik ga zo een rondje om mijn huis maken om te kijken of er nog iets bij gekomen is.

De aardbevingen in Groningen zijn het gevolg van de gaswinning in de provincie. De zwaarte van de beving bij Zeerijp had veel invloed op de gaswinning in het gebied. Zo liet de NAM de dag na die beving weten de gaswinning op meerdere plaatsen te stoppen of terug te schroeven. In een later stadium besloot het kabinet uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen, naar nul rond 2030.

In Groningen is veel kritiek op hoe er wordt omgegaan met de schadeafhandeling van de aardbeving in 2018, iets waarvoor de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen verantwoordelijk is. Veel mensen wachten nog steeds op compensatie, terwijl de beving al meer dan een jaar geleden plaatsvond.

Een overzicht van het KNMI toont aan dat er in april en mei al een groot aantal kleinere aardbevingen waren in de provincie Groningen. Het gaat om veertien bevingen tussen 16 april en 20 mei, in kracht variërend van 0.5 tot 1.8.