Nieuwe aardbevingen in Groningen | Binnenland – AD.nl

Nieuwe aardbevingen in Groningen | Binnenland - AD.nl
Groningen opgeschrikt door forse aardbeving
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Veel mensen in een groot gebied hebben de beving gevoeld. De regionale omroep RTV Noord ontving meer dan honderd meldingen over de aardbeving, die om 5.49 uur plaatsvond.

Er zijn al heel veel aardbevingen geweest, maar door deze beving zijn nog meer mensen geconfronteerd met onze problematiek. Ook Groningers die er eerst met een grotere afstand naar keken, vertelt Duiker over het effect van de aardbeving. Heel veel mensen die eerder nooit wat hebben gevoeld, voelen nu voor het eerst wel iets.

Het epicentrum van de beving lag volgens het KNMI bij Westerwijtwerd, een dorp in het noorden van de provincie. De plaats ligt hemelsbreed ongeveer 18 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Groningen.

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft het woensdagmorgen druk met het opnemen van schademeldingen. Er is echter nog geen duidelijkheid over het aantal nieuwe schademeldingen.

Wil je laten zien dat je Groningers steunt, dan ben je van harte welkom om de uitzending bij te wonen. Er is binnen beperkt ruimte voor publiek. De uitzending is echter ook buiten op een scherm te volgen.

“Pas in de loop van de ochtend wordt duidelijk hoeveel meldingen we al hebben binnengekregen. Het gaat soms ook om vragen, in plaats van meldingen. Daarnaast zijn de telefoonlijnen pas open sinds 8.00 uur”, aldus de woordvoerder.

De uitzending van Noord Vandaag begint om 18 uur en wordt de hele avond herhaald. Meekijken kan ook via onze facebookpagina waar het programma live wordt uitgezonden.

Op sociale media lieten veel mensen in de provincie Groningen weten dat ze waren geschrokken, maar niemand rept over schade. “Hele bed trilde, iedereen wakker”, meldde iemand. Een ander zei: “Hele huis schudt en kraakt.” Ook laten mensen op Twitter weten dat ze de beving in de stad Groningen hebben gevoeld.

We zijn het het hart van de ellende vandaag. Als regionale omroep voelen we ons betrokken bij het leed van de Groningers, zegt tv-samensteller Josta Duiker.

Premier Mark Rutte noemt de aardbeving “verschrikkelijk”. “Ik hoop van harte dat de schade beperkt blijft”, zei hij in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. Volgens Rutte was iedereen in de jaren vijftig nog heel optimistisch over de gaswinning, maar is die inmiddels “veranderd in een nachtmerrie”.

In de speciale Noord Vandaag komen alle reacties langs en er wordt gesproken met betrokkenen en gedupeerden uit het aardbevingsgebied.