Demonstranten blokkeren ingang Gasunie in Groningen | Binnenland – AD.nl

Demonstranten blokkeren ingang Gasunie in Groningen | Binnenland - AD.nl
Actievoerders Code Rood blokkeren gebouw Gasunie
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Na een gesprek met een delegatie van Gasunie, gingen na ongeveer een half uur de hekken open en mochten de actievoerders het terrein op.

De aanleiding is de aardbeving van woensdag bij Westerwijtwerd. Op maandag 27 mei zullen wij vanaf 08.00 uur – en zolang als redelijkerwijs mogelijk is – de Gasunie blokkeren en daarmee hun dagelijkse gang van zaken ontwrichten in solidariteit met de Groningers wiens levens ontwricht zijn, aldus Code Rood. De tijd voor excuses is geweest. Het is tijd voor daden!

Een beetje voor een hek gaan zitten, daar wordt de actie niet leuker van natuurlijk, zegt woordvoerder Eline van Code Rood. We verwachten dat er aanzienlijk meer mensen komen, ik had er tot nu toe eerlijk gezegd wat meer verwacht.

Hoe lang de actie duurt, is nog niet duidelijk. Mogelijk blijven de actievoerders meerdere dagen, een aantal mensen heeft een slaapmatje meegenomen.

De Actiegroep Code Rood heeft maandagochtend een begin gemaakt met de blokkade van het gebouw van Gasunie in het Stadspark. Er zijn ongeveer twintig actievoerders. Code Rood verwacht later meer mensen.

De actie is opgezet naar aanleiding van de aardbeving bij Westerwijtwerd, van vorige week. Verrassend was de actie niet, want Code Rood had het vooraf aangekondigd.

De Gasunie heeft het personeel opgeroepen om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Met toestemming van de Gasunie mochten de actievoerders het terrein op om de ingang te blokkeren.

Wij hadden geen idee hoe veel mensen er zouden komen, we zaten met wat gezonde spanning, zegt woordvoerder Michiel Bal van Gasunie.

Hoe meer mensen er zijn, hoe langer we ook stand kunnen houden. We willen een boodschap afgeven aan de Nederlandse staat en dit is ook een solidariteitsactie met de aardbevingsgedupeerden, zegt Eline van Code Rood.

Gasunie heeft onder meer een mobiel toilet voor de actievoerders neergezet. Het bedrijf raadde haar werknemers vorige week al aan zo veel mogelijk thuis te werken, vanwege de actie.

Het is niet voor het eerst dat Code Rood in Groningen protesteert. In augustus vorig jaar werd het NAM-tankenpark in Farmsum een paar dagen geblokkeerd. Bij die actie greep de politie hard in, onder meer door zittende activisten met wapenstokken te slaan. Verschillende activisten raakten daardoor gewond. Ook spoten agenten met nevelspray.

Afgelopen februari ging de politie door het stof. Het gebruik van lange wapenstokken werd buitenproportioneel genoemd en de spray onrechtmatig omdat het geen geweldsmiddel is.