Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen – RTL Nieuws

Kabinet stopt in 2022 met gaswinning in Groningen - RTL Nieuws
Als Gronings gas wegvalt, hoe verwarmen we dan straks onze huizen?
De gaskraan wordt in Groningen al per 2022 dichtgedraaid, acht jaar eerder dan het kabinet aanvankelijk van plan was. Dat melden Haagse bronnen aan RTL Nieuws. Eerder zou de gaskraan pas in 2030 helemaal dichtgaan.

Er is wel één uitzondering: in een heel koude winter moet alsnog een beroep kunnen worden gedaan op gas uit Groningen. Dat is een noodvoorziening die tot 2026 zal blijven gelden.

NAM: versnelde afbouw niet verrassend

Volgend jaar zal er al minder dan 12 miljard kubieke meter gas worden gewonnen, een niveau dat het Staatstoezicht op de Mijnen eerder bestempelde als veilig. Volgens eerdere voorspellingen zou volgend jaar nog 16 miljard kubieke meter gewonnen worden. Dit jaar wordt ruim 21 miljard kubieke meter gewonnen.

Er is al lange tijd discussie over het sneller dichtdraaien van de gaskraan. Tot voor kort had leverancier Gasunie steeds gezegd dat jaarlijks zon 15 miljard kubieke meter gas nodig was om alle binnen- en buitenlandse huizen die afhankelijk zijn van Gronings gas, van dat gas te voorzien. 

Ongeveer 15 miljoen huishoudens in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland maken gebruik van gas uit Groningen. In Duitsland zijn de afgelopen tijd in hoog tempo huizen en leidingen geschikt gemaakt voor een ander type gas.

Al voor de zomer suggereerde Wiebes dat de afbouw van Gronings gas wellicht toch sneller zou kunnen dan tot nu toe bekend.

Video: Gaswinning komend jaar onder 12 miljard kuub; in 2022 naar 0 Nm³

De inzet van stikstof speelt daarbij een sleutelrol, schrijft Wiebes aan de Tweede Kamer. Met stikstof kan gas dat uit het buitenland wordt geïmporteerd en dat niet geschikt is voor Nederlandse leidingen, toch gebruiksklaar worden gemaakt.

“De capaciteit van die speciale stikstofcentrales is uitgebreid”, vertelt woordvoerder Michiel Bal van GasUnie. “Die kunnen nu voor de volle 100 procent gas uit andere landen geschikt maken voor gebruik en daar plukken we nu de vruchten van.”

Ook worden grootverbruikers uit de industrie, zoals AkzoNobel, per 2022 afgesloten van het gas. Wiebes schrijft dat hij daarvoor een wet in voorbereiding heeft.

Vorig jaar bleek dat het dichtdraaien van de gaskraan de komende jaren 1,9 miljard euro gaat kosten. Doordat de gaswinning nu sneller omlaag gaat, loopt de Staat volgend jaar 400 miljoen extra aan geplande inkomsten mis, schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer. 

Michiel Bal van de Gasunie zegt dat er sneller kan worden afgebouwd door de maatregelen die de afgelopen jaren al werden genomen. “Daar plukken we nu de vruchten van. In Nederland zijn 7 miljoen huishoudens afhankelijk van Nederlands gas. In België, Frankrijk en Duitsland zijn ook nog eens ruim 7 miljoen huishoudens die Nederlands gas gebruiken. De capaciteit van speciale stikstofcentrales, die gas van mindere kwaliteit uit het buitenland geschikt konden maken voor de systemen, is uitgebreid. Die kunnen nu voor de volle 100 procent gas uit andere landen geschikt maken voor gebruik.”

Gas uit het Groningerveld blijft alleen nog voor noodscenarios beschikbaar, zegt Bal. “Als er een hele koude winter is, waardoor er extra gas nodig is, kan dat worden gebruikt. Dat duurt tot 2026. Dan gaat het Groninger gasveld definitief dicht. Maar als de winters zoals nu blijven is dat niet nodig.”

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) maakte dinsdag bekend dat de gaswinning in Groningen naar verwachting in 2022 wordt gestaakt. Volgend jaar zal er al minder dan 12 miljard kubieke meter uit de grond worden gehaald.

Alleen onder dat niveau acht het Staatstoezicht op de Mijnen, de toezichthouder, de gaswinning veilig.

De wens om sneller af te bouwen was volgens de NAM door Wiebes al bij de publicatie van het ontwerpbesluit voor het komende gasjaar aangekondigd. De NAM produceert het Groningenveld in opdracht van de Staat. Dit zullen we ook komend jaar op een verantwoordelijke en betrouwbare manier doen, aldus de NAM.

– Gaswinning in Groningen stopt in 2022- Dit zijn de reacties op eerder stoppen gaswinning: Historisch en geweldig nieuws- Wiebes over stopzetten gaswinning: We draaien het hele systeem om- NAM: versnelde afbouw niet verrassend- Lees hier alles over gaswinning en aardbevingen