Woede bij Groningen om rood voor tijdrekken: Lachwekkend – AD.nl

Woede bij Groningen om rood voor tijdrekken: \Lachwekkend\ - AD.nl
Rode kaart Warmerdam cruciaal: Ajax pas in slotfase langs tien Groningers
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Ondanks een kansenregen heeft Ajax pas in de slotfase afstand genomen van FC Groningen. Pas toen het bezoek met tien man kwam te staan na de tweede gele kaart voor Django Warmerdam hadden de Amsterdammers het vizier op scherp en wonnen ze met 2-0.

Met Sergio Padt, Azor Matusiwa, Deyovaisio Zeefuik en Warmerdam stonden er vier voormalig Ajacieden op het veld bij Groningen; Kaj Sierhuis zat op de bank. Andersom hebben Dusan Tadic en Daley Blind, basisklanten van Ajax, een verleden in Groningen. De Serviër stond in de punt van de aanval, geflankeerd door Hakim Ziyech en David Neres. Woensdag ontbrak Ziyech vanwege fysieke klachten nog tegen Fortuna Sittard (5-0), maar hij was fit genoeg om aan de aftrap te verschijnen. Quincy Promes nam plek achter de aanval en daardoor opereerde Donny van de Beek, samen met Martínez, in een meer controlerende positie dan hij gewend is.

Video: FC Groningen maakt zich op voor Ajax-uit

Net als afgelopen woensdag in de Johan Cruijff Arena bleef het in de eerste helft bij 0-0, maar Ajax stapelde tegen een defensief Groningen wel kans op kans. Met de Europese variant in de voorhoede en zowel Donny van de Beek als Quincy Promes op het middenveld zag het er bij vlagen heel goed uit wat de Amsterdammers lieten zien, maar als Groningen-goalie Sergio Padt in de buurt kwam stokte het.

Groningen, dat woensdag al met 3-1 had verloren van PSV, slaagde erin om voor rust geen schade op te lopen. Ajax had weliswaar de overhand, maar sprong te gemakzuchtig om met de kansen die het kreeg. De beste mogelijkheid was zeven minuten voor de rust voor Van de Beek. Toen Padt al was gezien, schoot de middenvelder na voorbereidend werk van Tadic aan tegen de knie van Bart van Hintum, Ook Promes stuitte op de knie van de verdediger. Overigens lieten de bezoekers zich zeker niet onbetuigd. Warmerdam dook na twintig minuten op voor André Onana, maar schoot oog in oog met de doelman wild over.

Groningen-coach laakt Kuipers: Ik dacht dat Frans Bauer kwam

De kansen die Ajax kreeg, voornamelijk geboden door een met goede passes strooiende Hakim Ziyech, strandden in de eerste helft allemaal. Meestal was het een Gronings been dat ertussen zat, dan was het een gebrek aan scherpte bij een Ajacied: het mocht een wonder heten dat het bij rust 0-0 stond in Amsterdam. Groningen had namelijk ook zomaar op voorsprong kunnen staan, maar voormalig Ajacied Django Warmerdam schoot wild over.

KOEKOEK! Huntelaar geeft scheidsrechter Kuipers een panna (video)

Na rust bleef alles bij hetzelfde. Ajax viel aan en Groningen kreeg via de omschakeling kansjes op een goal, maar het verlossende Amsterdamse doelpunt bleef uit. De ploeg van Erik ten Hag had een interventie van scheidsrechter Kuipers nodig, die Warmerdam met nog twintig minuten op de klok een tweede gele kaart gaf wegens tijdrekken en Ajax daarmee in het zadel hielp.

Ook volgens spits Charlison Benschop was zoiets de Amsterdammers niet overkomen.Dit voelt onrechtvaardig, andersom zou dit niet gebeuren, aldus Benschop. Iedereen was verrast door die tweede gele kaart voor Django. Ik hoorde dat hij de bal tien seconden in zijn handen had. Ik sprintte naar Kuipers om verhaal te halen en kreeg meteen ook geel, uit frustratie. Hierdoor moest ik verder ook oppassen.

Even later brak de regerend landskampioen dan ook de ban. Lisandro Martínez plaatste de bal met links in de verre hoek naast Padt (1-0) en zorgde daarmee voor opluchting bij Ajax, dat in de slotfase de zege toch nog wat extra glans kon geven. Klaas-Jan Huntelaar bepaalde met een intikker de eindstand op 2-0.

Door de zege van de Amsterdammers is het woord weer aan PSV, dat zondagmiddag vanaf 14.30 uur een uitwedstrijd bij PEC Zwolle speelt. Ajax koestert nu een voorsprong van drie punten op de naaste belager uit Eindhoven.

Coach Erik ten Hag greep de wedstrijd tegen FC Groningen aan om met een hyper-aanvallende opstelling te starten. Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Quincy Promes, David Neres en Dusan Tadic startten allemaal en dat was in de eerste helft te zien ook. Onder aanvoering van de heersende Daley Blind zette Ajax de noorderlingen meermaals met het rug tegen de muur, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding.