Provincie Groningen trekt stikstofmaatregelen niet in, boeren verlaten de stad – NOS

Provincie Groningen trekt stikstofmaatregelen niet in, boeren verlaten de stad - NOS
Boeren in Groningen rijden voordeur provinciehuis eruit | Binnenland
“Vier provincies hebben een andere keus gemaakt, wij hebben gemeend vast te houden aan het besluit”, zei gedeputeerde Staghouwer van Groningen over de stikstofmaatregelen.

RTV Noord interviewt de laatste paar overgebleven boeren die met hun trekkers (en kratten bier) voor het provinciehuis staan. “Wij blijven staan zolang als het moet”, zegt een van hen.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt wetenschap toegankelijk voor een groot publiek en reist de hele wereld over voor zijn programma’s. De kunst om de meest ingewikkelde materie in Jip en Janneke-taal uit te leggen maakte van hem een bekende televisiepersoonlijkheid. Om middernacht is hij te gast in ’t Wordt Nu Laat.

Op een persconferentie in Groningen zei gedeputeerde Henk Staghouwer dat er de eerder afgekondigde stikstofmaatregelen niet worden ingetrokken.

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt wetenschap toegankelijk voor een groot publiek en reist de hele wereld over voor zijn programma’s. De kunst om de meest ingewikkelde materie in Jip en Janneke-taal uit te leggen maakte van hem een bekende televisiepersoonlijkheid. Om middernacht is hij te gast in ’t Wordt Nu Laat.

Het is mooi om te zien dat je in Nederland kan demonstreren, zei commissaris van de Koning in Groningen, René Paas zojuist op een persconferentie.

“Maar het is een groot misverstand dat je door het dreigen met geweld je zin kan krijgen. Demonstreren werd in de loop van de dag steeds meer intimideren door een klein groepje.”

Al de hele dag staan er honderden boeren voor het provinciehuis. De sfeer is grimmig en er wordt onder andere met eieren gegooid, zo meldt het Dagblad van het Noorden. De protestleider heeft gezegd bereid te zijn ook vannacht door te gaan met actie.

Er zijn beelden opgedoken van het moment dat een boer een politieman te paard aanrijdt. De demonstrant werd later opgepakt.

“Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver en in opdracht van de driehoek is er nu dan ook mobiele eenheid aanwezig in de stad om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.”

Boeren beginnen aan een uittocht uit de stad Groningen. Er staan wel nog altijd tientallen trekkers op de Grote Markt.

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Op onderstaande video is te zien dat een boer met een trekker meerdere hekken omver rijdt in Groningen. Een fietser wordt net niet geraakt.

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

De sfeer is grimmig, zegt NOS-verslaggever Marlou Petter die voor het provinciehuis in Groningen staat.

“Er zal morgen pas weer overleg zijn en dat willen de boeren niet horen. Ze begrijpen niet waarom het in andere provincies wel lukt om iets veranderd te krijgen. Daarom blijven we voorlopig staan waar we staan en gaan we niet naar huis, zeggen de boeren.”

De aankondiging dat er morgen verder wordt gepraat met de boeren, werd op het plein met boe-geroep ontvangen.

De afgelopen jaren is het aantal auto-ongelukken op snelwegen in Nederland meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV),…

LTO Noord, organisator van het protest in Groningen, heeft zojuist demonstrerende boeren opgeroepen om naar huis te gaan. Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot, zei een organisator. Morgen wordt er weer overlegd met de provincie over de stikstofmaatregelen.

Op beelden is te zien dat een deel van de boeren lijkt te vertrekken van het plein voor het provinciehuis.

Vandaag staan er opnieuw meerdere boerenprotesten gepland, dit keer bij provinciehuizen. Verwacht wordt dat er weer files zullen ontstaan als gevolg hiervan. Han ten Broeke,…

Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, zegt minister Schouten van Landbouw tegen het ANP.

Ze doelt ermee op het forceren van de deur van het provinciehuis in Groningen. Schouten zegt wel “alle begrip” te hebben voor de zorgen van boeren.

Wie is de eigenaar van vijf jonge katjes die afgelopen vrijdagmiddag werden gevonden in Hauwert in Noord-Holland? Volgens de politie zijn ze mogelijk gedumpt. De…

De ME staat inmiddels pontificaal naast het provinciehuis in Groningen. Op beelden is te zien dat er meer trekkers naar het centrum van de stad rijden.

Er zijn ook tegenacties, schrijft een lokale journalist op Twitter. “Vertrek hier a.u.b.”, staat er op een affiche in de stad.

De Britse pedofiel Richard Huckle (33), die in 2016 maar liefst 22 keer levenslang opgelegd kreeg, is overleden. Hij werd doodgestoken in de gevangenis waar…

De politie in Groningen heeft een demonstrant aangehouden voor het inrijden op een politiepaard met een trekker.

Het Syrische leger is na de deal met de Koerden de noordoostelijke plaats Tell Tamer binnengetrokken. Dat meldt persbureau ANP. De plaats bevindt zich op…

Het Groningse college zegt dinsdag verder te gaan praten over de regeling, dit tot onvrede van de boeren. De Mobiele Eenheid is aanwezig om de demonstratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen, meldt de politie.

Jawed S., de man die op 31 augustus 2018, twee Amerikaanse toeristen neerstak op station Amsterdam Centraal hoort vandaag hoelang hij de cel in moet….

De boeren verlaten inmiddels langzaam de stad. Op de Grote Markt zijn nog wel tientallen boeren te vinden.

Eén demonstrant is aangehouden. Hij reed volgens de politie met zijn trekker in op een van de politiepaarden. Op de nabijgelegen Vismarkt reden trekkers hekken omver. Eerder op de dag moesten ook paaltjes het al ontgelden tegenover de landbouwvoertuigen.

Een leraar van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom is donderdag opgewacht en mishandeld door vier leerlingen van 15 en 16 jaar oud. Dat meldt…

Een andere demonstrant raakte gewond, nadat hij door een agent met een wapenstok werd geslagen toen hij het provinciehuis probeerde binnen te dringen.

De rechtbank in Amsterdam heeft Jawed S. veroordeeld tot 26 jaar cel en 8 maanden voor het neersteken van twee Amerikanen in augustus vorig jaar….

Honderden boeren voerden maandag na een oproep van brancheorganisatie LTO Noord tegelijk in het land bij meerdere provinciehuizen actie. In Utrecht, Zwolle, Assen, Arnhem en Haarlem verliep dat protest vreedzaam.

De landen in de Europese Unie zullen voorlopig geen wapens meer leveren aan Turkije, die gebruikt kunnen worden bij de acties van het land in…

Ook in Groningen was in eerste instantie sprake van een ludiek protest, maar de sfeer werd grimmig, nadat een trekker tot aan de deur van het provinciehuis was gereden en boeren het gebouw wilden binnendringen. Agenten moesten een linie vormen en sloegen met wapenstokken om de menigte buiten te houden.

Een Roemeense man is in België veroordeeld tot zes maanden celstraf omdat hij een kat met de naam Sprotje in de oven had gestopt. De…

Even daarvoor hadden de boeren het provinciehuis en agenten bekogeld met een hakselaar met stro. Ook gooiden enkele actievoerders met eieren.

Eggs and tomatoes are being thrown at the Provinciehuis in Groningen. There is an army of tanks and farmers. pic.twitter.com/mn4Xm4YLTl

Vervolgens keerde de rust voor enkele uren terug op het Martinikerkhof, maar bleven de circa 350 aanwezige boeren de deur van het provinciehuis barricaderen. Nadat achtereenvolgend de provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel bekend hadden gemaakt de stikstofmaatregelen terug te draaien, begon in Groningen het geduld op te raken.

Binnen was het provinciebestuur al die tijd in overleg over de stikstofregels. Nadat de agrariërs al enkele keren hadden gedreigd de deur van het provinciehuis open te breken als het college niet snel met hun eisen akkoord zou gaan, besloten de boeren rond 16.00 uur daad bij het woord te voegen en beukten zij de deuren met een trekker open.

Het provinciebestuur zag zich daardoor genoodzaakt om met een reactie te komen. Daarin maakten zij duidelijk de regeling niet te schrappen. Dinsdag wordt er verder gesproken.

De deur van het provinciehuis van #Groningen is geforceerd met een trekker. Boeren proberen binnen te dringen. De politie houdt met moeite de menigte buiten, terwijl er met stro wordt gegooid. #boerenactie #boerenprotest #rtvnoord Beelden: @Jos_FPS