Protesterende boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME aanwezig – RTL Nieuws

Protesterende boeren dringen provinciehuis Groningen binnen, ME aanwezig - RTL Nieuws
Boeren in Groningen rijden voordeur provinciehuis eruit | Binnenland
Boze boeren betreden het provinciehuis van Groningen. Ze zouden op zoek zijn naar iemand die hen te woord wil staan. Eerder werd dit nog verhinderd door agenten. De deur van het provinciehuis is er met een tractor uitgereden.

Sommige agenten gebruikten de wapenstok om de boeren op afstand te houden. Een van de boeren had zijn tractor bijna tegen het provinciehuis gezet.

Binnen was het provinciebestuur al die tijd in overleg over de stikstofregels. Nadat de agrariërs al enkele keren hadden gedreigd de deur van het provinciehuis open te breken als het college niet snel met hun eisen akkoord zou gaan, besloten de boeren rond 16.00 uur de daad bij het woord te voegen en beukten ze de deuren met een trekker open.

Volgens een verslaggever van Dagblad van het Noorden sloeg de sfeer totaal om gedurende het protest. RTV Noord sprak van een grimmige sfeer. De zender meldt dat tijdens het binnenvallen van het provinciehuis een gewonde zou zijn gevallen. Aanwezige agenten werkten de demonstranten weer snel het gebouw uit.

Vervolgens keerde de rust voor enkele uren terug op het Martinikerkhof, maar bleven de circa 350 aanwezige boeren de deur van het provinciehuis barricaderen. Nadat achtereenvolgend de provincies Drenthe, Gelderland en Overijssel bekend hadden gemaakt de stikstofmaatregelen terug te draaien, begon in Groningen het geduld op te raken.

De politie van Groningen meldt dat het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen te ver gaat. “In opdracht van de driehoek is er nu dan ook mobiele eenheid aanwezig in de stad om de demonstratie verder zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.”

Nadat de boeren te horen kregen wat er uit het overleg met het college van Groningen is gekomen, klonk boe-geroep. Staande op het dak van een tractor vertelde een woordvoerder van het college dat de stikstofmaatregelen in Groningen niet zwaarder worden dan wat de landelijke overheid oplegt. Voor de aanwezige boeren is dat niet genoeg.

Eén demonstrant is vandaag aangehouden. Hij reed volgens de politie met zijn trekker in op een van de politiepaarden. Op de nabijgelegen Vismarkt reden trekkers hekken omver. Eerder op de dag moesten ook paaltjes het al ontgelden tegenover de landbouwvoertuigen.

In verschillende delen van het land gaven boeren vandaag gehoor aan een oproep van Landbouworganisatie LTO Noord om te protesteren bij provinciehuizen.

De deur van het provinciehuis van #Groningen is geforceerd met een trekker. Boeren proberen binnen te dringen. De politie houdt met moeite de menigte buiten, terwijl er met stro wordt gegooid. #boerenactie #boerenprotest #rtvnoord Beelden: @Jos_FPS

LTO wil de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel krijgen. De agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Van de stikstof die neerslaat in de 160 beschermde natuurgebieden (Natura-2000) in Nederland, is ruim 40 procent afkomstig uit de landbouwsector. Door het neerslaan van de stikstof in die gebieden, verdwijnt de biodiversiteit en het uitsterven van plantensoorten. Het herstel hiervan zal niet binnen 50 jaar plaatsvinden.

Het Groningse college zegt dinsdag verder te gaan praten over de regeling, tot onvrede van de boeren. De Mobiele Eenheid was aanwezig om de demonstratie zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.

Daarom komen de onderzoekers met aanbevelingen voor de landbouwsector. Zo moeten boeren fors investeren in technieken die de uitstoot van stikstof beperken, moeten boerderijen bij natuurgebieden saneren en ook de veestapel moet krimpen. Alleen bij een combinatie van deze maatregelen wordt volgens onderzoekers de stikstofuitstoot beperkt.

De provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland en Friesland hebben inmiddels bekendgemaakt de stikstofregels in te trekken.

Een andere demonstrant raakte gewond doordat hij door een agent met een wapenstok werd geslagen toen hij het provinciehuis probeerde binnen te dringen.

“Wij hebben goed geluisterd en geconstateerd dat we hetzelfde bedoelen”, zei gedeputeerde Henk Jumelet van de provincie Drenthe. “We gaan samen terug en trekken in.”

Even daarvoor hadden de boeren het provinciehuis en agenten bekogeld met een hakselaar met stro. Ook gooiden enkele actievoerders met eieren.

In acht provincies demonstreerden boeren vandaag tegen de stikstofregels die provincies hebben opgesteld. In drie provincies hadden de boeren succes met hun protesten: Drenthe, Overijssel en Gelderland trokken de regels weer in. Vorige week gebeurde dat ook al in Friesland.

In Groningen zijn de regels niet ingetrokken, al oefenden de boeren daar veel druk uit en ontstond er een grimmige sfeer bij het provinciehuis. Boze boeren bestormden het gebouw en wisten binnen te dringen nadat ze met een tractor de deur hadden geforceerd.

Lees in het onderstaande artikelen een overzicht van de dag en een overzicht van de andere protesten deze week:

Eerder vandaag reed een demonstrerende boer in Groningen verschillende hekken omver met zijn trekker. Hij mist ternauwernood een fietser.

“Vier provincies hebben een andere keus gemaakt, wij hebben gemeend vast te houden aan het besluit”, zei gedeputeerde Staghouwer van Groningen over de stikstofmaatregelen.

RTV Noord interviewt de laatste paar overgebleven boeren die met hun trekkers (en kratten bier) voor het provinciehuis staan. “Wij blijven staan zolang als het moet”, zegt een van hen.

Op een persconferentie in Groningen zei gedeputeerde Henk Staghouwer dat er de eerder afgekondigde stikstofmaatregelen niet worden ingetrokken.

Het is mooi om te zien dat je in Nederland kan demonstreren, zei commissaris van de Koning in Groningen, René Paas zojuist op een persconferentie.

“Maar het is een groot misverstand dat je door het dreigen met geweld je zin kan krijgen. Demonstreren werd in de loop van de dag steeds meer intimideren door een klein groepje.”

Er zijn beelden opgedoken van het moment dat een boer een politieman te paard aanrijdt. De demonstrant werd later opgepakt.

Boeren beginnen aan een uittocht uit de stad Groningen. Er staan wel nog altijd tientallen trekkers op de Grote Markt.

Op onderstaande video is te zien dat een boer met een trekker meerdere hekken omver rijdt in Groningen. Een fietser wordt net niet geraakt.

De sfeer is grimmig, zegt NOS-verslaggever Marlou Petter die voor het provinciehuis in Groningen staat.

“Er zal morgen pas weer overleg zijn en dat willen de boeren niet horen. Ze begrijpen niet waarom het in andere provincies wel lukt om iets veranderd te krijgen. Daarom blijven we voorlopig staan waar we staan en gaan we niet naar huis, zeggen de boeren.”

De aankondiging dat er morgen verder wordt gepraat met de boeren, werd op het plein met boe-geroep ontvangen.

LTO Noord, organisator van het protest in Groningen, heeft zojuist demonstrerende boeren opgeroepen om naar huis te gaan. Ga rustig naar huis, er hoeft niets kapot, zei een organisator. Morgen wordt er weer overlegd met de provincie over de stikstofmaatregelen.

Op beelden is te zien dat een deel van de boeren lijkt te vertrekken van het plein voor het provinciehuis.

Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden, zegt minister Schouten van Landbouw tegen het ANP.

Ze doelt ermee op het forceren van de deur van het provinciehuis in Groningen. Schouten zegt wel “alle begrip” te hebben voor de zorgen van boeren.

De ME staat inmiddels pontificaal naast het provinciehuis in Groningen. Op beelden is te zien dat er meer trekkers naar het centrum van de stad rijden.

Er zijn ook tegenacties, schrijft een lokale journalist op Twitter. “Vertrek hier a.u.b.”, staat er op een affiche in de stad.