Dag vol boerenprotesten: provincie Groningen houdt stikstofregels in stand – RTL Nieuws

Dag vol boerenprotesten: provincie Groningen houdt stikstofregels in stand - RTL Nieuws
Confrontatie tussen politie en protesterende boeren
Een groot aantal boeren stapte vandaag weer in de tractor om te demonstreren. Na een oproep van LTO Noord trokken ze naar verschillende provinciehuizen om daar hun onvrede over de nieuwe stikstofregels kenbaar te maken. Dat protest liep in Groningen uit de hand.

Al vroeg in de ochtend stroomden de wegen naar de hoofdsteden van diverse provincies vol met boeren en hun tractoren. De overlast voor het verkeer was niet zo groot als vorige week, maar op de A7, A28 en A37 stonden ook vandaag kilometers lange files door de protestboeren.

Groningse gedeputeerde Staghouwer baalt van Drentse collegas

Vroeg in de middag kondigden Drenthe en Overijssel onder druk van de boeren aan de nieuwe stikstofregels alweer op te schorten of aan te passen. Gelderland volgde niet veel later met een soortgelijke mededeling. Friesland kondigde dat vorige week al aan. De provincie Groningen hield vandaag zijn poot stijf.

De Groningse gedeputeerde Henk Staghouwer benadrukte tijdens een persconferentie dat niet alles meer kan met betrekking tot de uitstoot van stikstof. “We moeten met elkaar afspraken maken over het herstel van de natuur en de totale economie”, zei hij.

Een paar uur daarvoor was het protest in Groningen nog flink uit de hand gelopen. Terwijl binnen overlegd werd, ramden de boeren met een tractor de deur van het provinciehuis open en stormde een aantal van hen naar binnen.

De in het gebouw aanwezige politie veegde de demonstranten vrijwel meteen weer naar buiten, waarbij één man gewond raakte nadat hij een klap kreeg met een wapenstok.

Ook is een trekker richting de deur van het provinciehuis gereden. Rond half twee zou landbouwgedeputeerde Staghouwer weer naar buiten komen om met de protesterende boeren te praten. Of dat nu nog gaat gebeuren, is niet duidelijk.