Verdachte bioscoop Groningen zat in traject voor gedwongen opname – NRC

Verdachte bioscoop Groningen zat in traject voor gedwongen opname - NRC
Ggz wilde verdachte moorden Groningen gedwongen laten behandelen
Kasper van Laarhoven 28 oktober 2019 om 18:59 Leestijd 1 minuut Een man plaatst bloemen tussen de afzettingen bij de Groningse bioscoop waar zaterdag een echtpaar werd gedood. Foto Koen van Weel/ANP Ergün S., de 33-jarige verdachte die zaterdag twee schoonmakers zou hebben gedood in een Groningse bioscoop, zat in het proces om gedwongen behandeling te krijgen. Dat bevestigt een woordvoerder van GGZ Delfland maandag na berichtgeving van het AD.

De GGZ van de Zuid-Hollandse regio had de procedure voor gedwongen opname al in gang gezet, aldus de woordvoerder. Iemand met psychische problemen gedwongen laten opnemen kan echter alleen nadat een rechter daarover geoordeeld heeft. Zover was het bij S. nog niet. Volgens de familie zou de rechter dinsdag langskomen, schrijft het AD.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

GGZ Delfland is naar aanleiding van het incident een onafhankelijk calamiteitenonderzoek begonnen en heeft een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dit is zeer betreurenswaardig en natuurlijk een schok voor de nabestaanden en alle betrokkenen.

Volgens het AD had S. last van psychoses en zijn familie zou al langere tijd geprobeerd hebben hem verplicht te laten behandelen. S. zou eerder dit jaar tot vier weken cel zijn veroordeeld omdat hij geweld had gebruikt tegen agenten.

S. wordt ervan verdacht zaterdag in een Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen een man van 56 jaar en een vrouw van 55 jaar te hebben gedood. De slachtoffers, een getrouwd stel uit het Groningse dorp Slochteren, werkten al jarenlang in de bioscoop. S. werd zondag gearresteerd. De politie schoot hem daarbij in de benen omdat hij een dreigende houding aannam en een mes bij zich droeg.

Leeslijst Artikel delen Mail de redactie Onderwerpen Opmerkingen? Mail ons Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt. U kunt ons ook anoniem een tip geven.

Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

46 GGZ Delfland wilde de 33-jarige man die wordt verdacht van het doden van een echtpaar in een Groningse bioscoop gedwongen laten behandelen in een instelling. Dat bevestigt een woordvoerder maandag van GGZ Delfland na berichtgeving door het AD.

GGZ Delfland had een traject opgestart om Ergün S. op te laten nemen in een zorginstelling. De rechter moest nog een oordeel vellen over het besluit. De familie van S. probeerde verplichte zorg voor hem te regelen omdat hij leed aan psychoses, schrijft het AD.

De woordvoerder kan niet in meer detail treden vanwege privacy van de patiënt, maar laat wel weten dat er een onafhankelijk calamiteitenonderzoek is opgestart naar de zaak.

Na een melding vond de politie zaterdagochtend twee overleden personen in een Pathé-bioscoop in Groningen. De slachtoffers waren een echtpaar uit Slochteren die werkten als schoonmakers in de bioscoop.

Het is nog onduidelijk hoe de 55-jarige man en 56-jarige vrouw om het leven zijn gekomen. Uit het onderzoek is nog niet gebleken of de verdachte en de slachtoffers elkaar kenden.

De Rotterdamse verdachte werd zondag gearresteerd bij een tankstation bij het Hoendiep in Groningen. Toen de politie hem benaderde, had S. een mes in zijn handen, waardoor een agent zijn vuurwapen trok en S. in zijn been schoot. S. werd onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis vervoerd.