Sinterklaas is aangekomen in Nederland (lees hier terug hoe het in Groningen was) – Groningen – Dagblad van het Noorden

Sinterklaas is aangekomen in Nederland (lees hier terug hoe het in Groningen was) - Groningen - Dagblad van het Noorden
Landelijke intocht afgelopen, 25.000 bezoekers in Apeldoorn
We sluiten hierbij het liveblog. Meer nieuws rond de Sinterklaasintocht leest u op onze site of in de app.

Bij de intocht in Dordrecht is ook iemand aangehouden. Een 17-jarige jongen uit Zwijndrecht werd aangehouden voor het verstoren van de openbare orde, meldt de politie.

Eén van de kinderen, Jente (7) had volgens zijn moeder 60 dagen afgeteld, omdat hij sinds de zomer al uitkeek naar dit feest. Als de zomervakantie voorbij is, zegt-ie: Het is alweer bijna Sinterklaas. Net als de anderen in hetzelfde groepje wachtte de jongen vooral op Malle. ,,Daarna is de Hoofdpiet het populairst, vertelden ze in koor. Smeerpoetspiet niet, want die maakt dan mijn jas helemaal vies. Die is nieuw en komt voor het eerst naar Nederland, meldden Evelien en Sinne (allebei 9).

Ook in Alkmaar is de intocht voorbij. Daar werd net als in andere steden gedemonstreerd tussen voor en tegenstanders van Zwarte Piet. Onder de anti-Zwarte Piet-betogers was ook frontman Jerry Afriyie. Toen het uit de hand begon te lopen hield de politie de demonstranten uit elkaar.

In heel het land trotseerden families de kou om een goed plaatsje te bemachtigen. Wij stonden hier vanochtend als allereerste, vertelde de eveneens verklede moeder Chantal in Apeldoorn. Ze was er samen met een goede vriendin en hun beide gezinnen. Het was een kwestie van vroeg opstaan, want hun kroost wilde absoluut verkleed naar deze sinterklaasintocht, aldus de Apeldoornse. Lachend: Vanmorgen hebben we veel gezongen. De stemmen alvast een beetje warmgedraaid.

Video: Apeldoorn bijna klaar voor Sinterklaas

De manifestatie van KOZP in Den Haag is voorbij. Deelnemers verlaten het Koekamp en lopen richting het Centraal Station. De politie houdt een oogje in het zeil.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9970. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.tubantia.nl te lezen.

De gemeente Apeldoorn schat dat ruim 25.000 mensen de goedheiligman hebben verwelkomd in de stad. Aan het eind van de ochtend werd het propvolle Raadhuisplein afgesloten voor nieuwe bezoekers. Daardoor kwamen toeschouwers in de straten naar het plein ook stil te staan. Op sociale media klagen veel ouders dat ze als gevolg daarvan weinig tot niets van de intocht hebben kunnen zien.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Politie pakt Pegida-voorman in Apeldoorn op | Binnenland

Zwarte Piet-aanhangers zingen Sinterklaasliedjes in Leeuwarden: Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk Zwarte Piet

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Kick Out Zwarte Piet wil opnieuw een manifestatie organiseren. De beoogde datum is 5 december, meldt het ANP op basis van een woordvoerder van de actiegroep. De plaats is nog niet bekend, maar gedacht wordt aan Den Haag of Amsterdam.

In Groningen wordt de sfeer snel grimmiger. De politie houdt groepen demonstranten uit elkaar. Daarbij is ook politie te paard ingezet.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Op het Raadhuisplein in Emmen is vanmiddag een opstootje geweest tijdens de plaatselijke intocht, meldt RTV Drenthe. Voorstanders van zwarte piet kregen het aan de stok met de politie. Ook werden er rookbommen gegooid. Sinterklaas neemt een alternatieve route om het plein te mijden, meldt een verslaggever in Emmen.

Na een kort programma zal de Goedheiligman rond 14:15 uur per paard vertrekken voor een rondje door de stad. De intocht eindigt op de Grote Markt, waar burgemeester Koen Schuiling de Sint welkom zal heten.

Bij de intocht in Eindhoven is een persoon aangehouden de Kanaaldijk-Noord. De persoon voldeed niet aan een bevel of vordering, meldt de politie.

Video: Ik zoek dekking tijdens de Sinterklaasintocht

Sinterklaas aangekomen in Groningen

Bij de intocht van Sinterklaas op Curaçao zijn zaterdagochtend (lokale tijd) enkele tientallen demonstranten aanwezig. De demonstratie is gericht “tegen de koloniale figuur van Sinterklaas”, zegt Tyrone Brunken van Kòrsou kontra rasismo (Curaçao tegen racisme). Veel pieten zijn bij de intocht zwart geschminkt of in felle kleuren.

Zwartgeschminkte leden van de motorclub Untouchables MC deelden in Den Haag tweedehands knuffels uit.

Amnesty International is op sommige plaatsen (onder meer Den Haag, Nijmegen en Alkmaar) aanwezig om te kijken of het recht op demonstreren wordt gefaciliteerd. De mensenrechtenorganisatie deelt ook folders uit.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.