Nieuwe trein Breda-Groningen haalt – in theorie – 200 km/u – Volkskrant

Nieuwe trein Breda-Groningen haalt - in theorie - 200 km/u - Volkskrant
NS vanaf 2023 met snellere trein naar Noord-Nederland, ondanks ongeschikt spoor
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Met deze snellere trein (animatie) rijdt NS vanaf 2023 naar Noord-Nederland NS zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 00:33 • Aangepast Vandaag, 07:56 NS vanaf 2023 met snellere trein naar Noord-Nederland, ondanks ongeschikt spoor Vanaf 2023 rijden er snellere treinen tussen het noorden van Nederland en de Randstad. Dat heeft de NS besloten. De treinen die binnenkort met een snelheid van 200 kilometer per uur vanuit het zuiden over de hogesnelheidslijn richting Amsterdam rijden, moeten dan doorrijden naar Leeuwarden en Groningen.

Kabinet trekt geld uit voor snellere treinen Noorden, facelift Schiphol en station Utrecht

Al jaren pleiten de noordelijke provincies voor een snellere treinverbinding met de Randstad. Nu duurt een rit van bijvoorbeeld Leeuwarden naar Amsterdam ruim twee uur. De provincies willen dat die in 2030 een half uur korter duurt. Begin dit jaar werd er al getest met zon snellere verbinding. Door het besluit van de NS zijn de treinen daar straks klaar voor.

Tussen station Schiphol en Amsterdam-Zuid worden nieuwe wissels aangelegd waardoor treinen vanaf het HSL-traject kunnen doorrijden naar Leeuwarden en Groningen. Dat gebeurt met geld dat het kabinet vrijmaakt, werd afgelopen nacht bekend.

Er is alleen nog wel een probleem: het spoor tussen Amsterdam en Noord-Nederland is niet geschikt voor snelheden rond de 200 kilometer per uur. Alleen op de Hanzelijn (tussen Lelystad en Zwolle) is het spoor waarschijnlijk geschikt voor de maximale snelheid, op andere delen kunnen de treinen niet harder dan 140 of zelfs 120. De reistijdwinst van de Randstad naar het noorden en andersom wordt daardoor maar enkele minuten.

Door toch met de snellere treinen te gaan rijden, terwijl er minimale tijdwinst is, hoopt de NS een aantal investeringen bij de politiek los te weken. “Wij investeren in meer snelle treinen en hopen dat dit voor Nederland reden is om extra te investeren in meer snelle spoorlijnen”, zegt president-directeur Roger van Boxtel van de NS.