Forum Groningen is open voor publiek, nu 24 uur feest – RTV Noord

Forum Groningen is open voor publiek, nu 24 uur feest - RTV Noord
Landelijke kranten: Forum geeft Groningen allure terug
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561561. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Trouw noemt het pand een huzarenstuk, een gebouw waarop je niet snel uitgekeken raakt. De Volkskrant: Vertrouwen in de bezoeker, in de stad en in de toekomst, dat is het gevoel dat het Forum uitdraagt. Het is een aanstekelijk optimisme.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Video: Sneakpreview Forum Groningen

Al bij de aanblik van het gebouw zijn de schrijvers onder de indruk. Volgens NRC misstaat de hoekige gigasculptuur niet naast de Martinitoren. Een journalist van de Volkskrant vindt dat het Forum aan Uluru (Ayers Rock) doet denken, de bekende roodgekleurde rotsformatie in Australië.

De opening zelf is vanaf 16.45 uur live via de site, de app en Facebook te bekijken dankzij onze stream Vanaf de redactie. Verslaggever Marten Nauta verzorgt het verslag.

De Telegraaf noemt het een reusachtig ruimteschip. Het gebouw, dat dan weer oogt als een scheefstaande, elegante piramide, dan weer als een massief blok van metaal, steen en glas. De Volkskrant: De scheef hangende gevels geven een mysterieus beeld (hoezo zwaartekracht?).

Om 18.00 uur in Noord Vandaag praten we verder over het Forum Groningen en zien we wat er op dat moment gebeurt. Deze uitzending wordt ieder half uur herhaald.

Ook over de binnenkant van het Forum zijn de journalisten enthousiast. Bij binnenkomst maakt de weidse centrale hal (…) onmiddellijk indruk, schrijft De Telegraaf. De stad heeft er volgens Trouw een architectonisch hoogstandje bij, waarbij zelfs het Groninger Museum verbleekt.

Groningen heeft er een piramide vol cultuur bij

Het is een statement tegen het idee dat gebouwen die met publiek geld gemaakt worden (zichtbaar) sober en doelmatig moeten zijn, stelt de Volkskrant. In de loungestoelen aan het raam en de panorama-zitvensterbanken waant iedereen zich op de eerste rang.

Op elke verdieping van het gebouw zit een soort binnenplein. NRC noemt dat idee even simpel als briljant dat het ontwerp van onder tot boven heeft bepaald.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Over de bioscoop zijn de kranten niet eenduidig. Volgens NRC ziet een van de zalen eruit als een duistere grot, een andere als bordeel. De Volkskrant spreekt van ouderwetse allure. Niet hufterproof, maar juist verzorgd.

Forum Groningen zoom in NOS Nieuws • Regionaal nieuws • Vandaag, 22:11 Twee jaar te laat en dubbel zo duur, maar het Forum Groningen is nu open Na meer dan vijftien jaar van plannen maken en bouwen is het Forum Groningen geopend. Het markante gebouw van tien verdiepingen, met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter, moet een ontmoetingsplek worden voor Groningers. In het gebouw zijn onder andere een filmhuis, het Stripmuseum, een restaurant, studieplekken en een bibliotheek ondergebracht.

Het Forum in Groningen gaat vandaag open: zo ziet het feestprogramma er de komende 24 uur uit

Zelfs de parkeergarage onder het Forum, waarin een meterslang videoscherm hangt, ontvangt lof van de journalist van NRC. Zo heeft Groningen behalve een uniek cultuurpaleis nu ook de mooiste parkeergarage van Nederland gekregen.

De kosten waren aanvankelijk geschat op 70 miljoen euro. Nadat in 2015 bleek dat de constructie niet was berekend op de aardbevingen door de gaswinning in Groningen liepen de kosten flink op. Het aardbevingsbestendig maken kostte 38 miljoen euro, de vertraging die de bouw opliep maakte het nog eens 30 miljoen duurder. De gemeente maakte in 2015 afspraken met de NAM over die extra kosten. Uiteindelijk heeft het gebouw zon 140 miljoen euro gekost, schrijft RTV Noord.

Forum Groningen opent vrijdagmiddag voor het eerst de deuren voor het gewone publiek. De ontwikkeling van het pand heeft zon twaalf jaar geduurd.

Het gebouw is boven de bestaande daken uitgetild en vormt zo een nieuw element in de skyline van Groningen, een baken voor de stad. Het gebouw staat op kolommen en creëert zo een langwerpig plein onder het gebouw, een verlenging van de Nieuwe Markt.

– Volg de opening van Forum Groningen live bij RTV Noord- Wat kan je straks eigenlijk doen in het Forum?