Uniek, adembenemend, overrompelend: dit zijn de eerste reacties op het Forum Groningen – Groningen – Dagblad van het Noorden

\Uniek\, \adembenemend\, \overrompelend\: dit zijn de eerste reacties op het Forum Groningen - Groningen - Dagblad van het Noorden
Kijk terug: Opening Forum Groningen
Forum Groningen zoom in NOS Nieuws • Regionaal nieuws • Gisteren, 22:11 Twee jaar te laat en dubbel zo duur, maar het Forum Groningen is nu open Na meer dan vijftien jaar van plannen maken en bouwen is het Forum Groningen geopend. Het markante gebouw van tien verdiepingen, met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter, moet een ontmoetingsplek worden voor Groningers. In het gebouw zijn onder andere een filmhuis, het Stripmuseum, een restaurant, studieplekken en een bibliotheek ondergebracht.

Vanmiddag was de feestelijke opening, met een abseilende astronaut, een vlag op de Nieuwe Markt, muziek en een vuurwerk- en lichtshow.

De bouw van het Forum Groningen heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. In 2007 kozen de Groningers uit zeven ontwerpen het ontwerp van NL Architects. Om in 2011 de bouw mogelijk te maken moest een deel van de gebouwen rond de Grote Markt gesloopt worden.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

De kosten waren aanvankelijk geschat op 70 miljoen euro. Nadat in 2015 bleek dat de constructie niet was berekend op de aardbevingen door de gaswinning in Groningen liepen de kosten flink op. Het aardbevingsbestendig maken kostte 38 miljoen euro, de vertraging die de bouw opliep maakte het nog eens 30 miljoen duurder. De gemeente maakte in 2015 afspraken met de NAM over die extra kosten. Uiteindelijk heeft het gebouw zon 140 miljoen euro gekost, schrijft RTV Noord.

Niet alleen de bouwkosten, maar ook de exploitatiekosten vallen fors hoger uit. De gemeente Groningen legt in de eerste vijf jaar 3,3 miljoen euro bij. Door de vertragingen werd het Forum niet in 2017, maar nu pas geopend.

Recensie: Forum Groningen opent vrijdag; het gebouw is een spektakelstuk

Verslaggever Marten Nauta verzorgde het verslag vanuit het Forum, Erik Hogeboom volgde de reacties vanaf de redactie. Meepraten en reageren? Dat kon op Facebook.

Het gebouw is boven de bestaande daken uitgetild en vormt zo een nieuw element in de skyline van Groningen, een baken voor de stad. Het gebouw staat op kolommen en creëert zo een langwerpig plein onder het gebouw, een verlenging van de Nieuwe Markt.

Uiteraard hebben we al de hele dag artikelen op onze website en in de app geplaatst. Deze vind je in ons dossier over het Forum Groningen.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561588. De servicepagina kunt u hier vinden. Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Om 18.00 uur in Noord Vandaag praten we verder over het Forum Groningen en zien we wat er op dat moment gebeurt. Deze uitzending wordt ieder half uur herhaald.

– Wat kan je straks eigenlijk doen in het Forum?- Openingsfeest Forum Groningen: Dit is er allemaal te doen- Quiz: Wat weet jij over Forum Groningen?

Maar hoeveel weet jij eigenlijk over het nieuwe gebouw in de Groninger binnenstad? Doe de Forum-quiz en test je kennis. Zie je de quiz hieronder niet, klik dan HIER.