Groningers emotioneel na het zien van Forum Groningen – RTV Noord

Groningers emotioneel na het zien van Forum Groningen - RTV Noord
Openingsweekend Forum trekt meer dan 33.000 bezoekers: op de zondag kwartier wachten om binnen te komen
Vijftien jaar geleden was het amper voor te stellen. En vijf dagen geleden misschien ook nog niet. Het Groninger Forum, waaraan zó lang werd gebouwd, kreeg vorige week nog de wind van voren in onze Lopend Vuur-dagstelling. Dik 68 procent van de stemmers vond het gebouw geen aanwinst voor de stad. Veel reageerders op onze sociale media-kanalen vinden het gebouw niet mooi, of vinden dat het op de verkeerde plek staat.

Nu het gebouw vrijdagmiddag officieel werd geopend en er in het weekend zon 37.000 mensen een bezoekje brachten aan het Forum, laten veel Groningers op Twitter een ander geluid horen. Veel Groningers delen op sociale media niet alleen fotos van, maar ook hun complimenten voor het gebouw.

De rij is nog langer dan net, aldus een jonge vrouw. Toch neemt ze met haar gezelschap plaats bij de honderden, misschien wel duizend wachtenden om een kijkje te nemen in Forum Groningen in het hart van de stad. 21 duizend mensen kwamen uiteindelijk binnen.

Het cultuurcentrum werd vrijdagmiddag iets na vijf uur geopend. Dat gebeurde zonder hoogwaardigheidsbekleder, omdat het forum volgens de directie een plek moet zijn voor iedereen. Iedereen kon 24 uur lang een kijkje nemen. Vrijdagavond bedroegen de wachtrijen al meer dan een uur.

Het gebouw is boven de bestaande daken uit getild en vormt zo een nieuw element in de skyline van Groningen, een baken voor de stad. Het gebouw staat op kolommen en creëert zo een langwerpig plein onder het gebouw, een verlenging van de Nieuwe Markt.

Zaterdag was dat niet anders en liep dat zelfs soms op tot twee uur. Maar velen hadden het er voor over. Er was een programma samengesteld waar de bezoekers heen konden, maar velen vergaapten zich aan de zalen in het gebouw en keken op het dak over de stad en provincie Groningen heen.

Forum Groningen zoom in NOS Nieuws • Regionaal nieuws • Vrijdag, 22:11 Twee jaar te laat en dubbel zo duur, maar het Forum Groningen is nu open Na meer dan vijftien jaar van plannen maken en bouwen is het Forum Groningen geopend. Het markante gebouw van tien verdiepingen, met een oppervlakte van 17.000 vierkante meter, moet een ontmoetingsplek worden voor Groningers. In het gebouw zijn onder andere een filmhuis, het Stripmuseum, een restaurant, studieplekken en een bibliotheek ondergebracht.

Geliefd en steeds minder gehaat: lees hier onze beste verhalen over het Forum Groningen

We hadden natuurlijk gehoopt dat er veel mensen zouden komen in het openingsweekend, maar dat het er zovelen zouden zijn, hadden we nooit gedacht. We zijn werkelijk overrompeld door het bezoek en de enorme hoeveelheid positieve reacties. Dank Groningen!, aldus Dirk Nijdam, algemeen directeur van Forum Groningen.

Al bij de aanblik van het gebouw zijn de schrijvers onder de indruk. Volgens NRC misstaat de hoekige gigasculptuur niet naast de Martinitoren. Een journalist van de Volkskrant vindt dat het Forum aan Uluru (Ayers Rock) doet denken, de bekende roodgekleurde rotsformatie in Australië.

Het bezoekersaantal van 21 duizend had veel hoger kunnen zijn, maar dat liet de capaciteit van het Forum niet toe. Velen maakten dan ook bij het zien van de wachtrij rechtsomkeer. Zo nieuwsgierig ben ik ook weer niet, aldus een man die met zijn gezin weer richting de Grote Markt gaat. Ik bekijk het gebouw wel een andere keer.