Griekspoor begint sterk in World Tennis Tournament

Griekspoor begint sterk in World Tennis Tournament
Stunt in Ahoy: Griekspoor schakelt Wawrinka uit
“Het is ongelooflijk. Ik heb geen idee wat ik moet zeggen. Dit is mijn grootste en mooiste zege ooit en dat zal nog wel een tijdje zo blijven”, aldus Griekspoor na zijn enorme stunt (4-6, 6-3 en 6-2) in Rotterdam. 

De 21-jarige Nederlander en nummer 259 van de wereld begon nog desastreus aan zijn partij op het centre court in Ahoy door direct zijn servicegame te verliezen zonder ook maar een punt te winnen.

De geboren Haarlemmer versloeg in Rotterdam Stan Wawrinka uit Zwitserland. De nummer 259 van de wereld begon slecht door meteen zijn servicegame te verliezen zonder één punt te maken. Hij herpakte zich geweldig na het verliezen van de eerste set en zette de nummer dertien van de wereld uiteindelijk opzij.

Na het verlies van de eerste set herpakte Griekspoor zich uitstekend door de servicegame van Wawrinka, de nummer dertien van de wereld, aan het begin van het tweede bedrijf te winnen. Dankzij zijn goede service en twee breaks in de derde set trok de geboren Haarlemmer de wedstrijd knap naar zich toe. 

“Die vroege break in de tweede set heeft me veel geholpen”, erkende Griekspoor, die de eerste ATP-zege in zijn loopbaan boekte. “Mijn service heeft me er uiteindelijk doorheen gesleept.”

"Ongelooflijk. Ik weet niet wat ik moet zeggen", reageerde Griekspoor, die getraind wordt door Kristof Vliegen, verbaasd. "Halverwege de eerste set kreeg ik in de gaten dat Wawrinka niet in zijn beste doen was. Mijn ervaring van vorig jaar in Ahoy heeft wel geholpen. Ik ga hier even goed van genieten."

Nederlander Tallon Griekspoor stunt tegen Stan Wawrinka in Rotterdam

Griekspoor maakte vorig jaar in Ahoy zijn debuut op ATP-niveau, maar strandde toen in de eerste ronde. De Nederlander heeft naar eigen zeggen veel gehad aan die ervaring. 

In Australië maakte hij zijn comeback, al zong hij het daar niet verder uit dan de de 2e ronde. De halve finale in Sofia was dan weer hoopvol, maar in Rotterdam vloog hij er al meteen uit. Wawrinka won de eerste set tegen de 21-jarige Griekspoor nog wel, maar verdronk daarna in de foutenlast.

“Ik ben sindsdien volwassener en meer allround geworden”, aldus Griekspoor tegen Ziggo Sport. “Daarnaast heb ik mentaal wel echt stappen gemaakt. Dat is denk ik ook het grootste verschil met vorig jaar.”

De 21-jarige Nederlandse Tallon Griekspoor versloeg de Zwitser knap met 4-6, 6-3, 6-2. De nummer 259 van de wereldranglijst speelde sterk en liet vanaf het begin zien dat hij opgewassen was tegen de grote Stan Wawrinka.

Griekspoor stunt tegen Wawrinka

Griekspoor neemt het in de tweede ronde op tegen Robin Haase of Thiemo de Bakker, die woensdagmiddag tegen elkaar spelen in Rotterdam. 

De Zwitser Stanislas Wawrinka is één van de vele grote namen die deze week spelen in Rotterdam tijdens het grote ABN Amro World Tennis Tournament. Iron Stan is net terug van een blessure en mag het in de 1e ronde opnemen tegen de Nederlander Tallon Griekspoor.

De 21-jarige Nederlander Tallon Griekspoor heeft dinsdag voor een stunt van formaat gezorgd op het ATP-toernooi van Rotterdam (1.862.925 euro). De nummer 259 van de wereld versloeg de Zwitser Stan Wawrinka, dertiende op de wereldranglijst en voormalig nummer drie, in de eerste ronde met 4-6, 6-3 en 6-2.

Rotterdam brings back good memories for Stan Wawrinka 🇨🇭, who won his first indoor title here back in 2015 🍾. “I am really happy to be here, especially after my surgery.” #abnamrowtt pic.twitter.com/mQZSq2Be2o

De 32-jarige Wawrinka werkt na een knieoperatie aan de weg terug. De winnaar van het Australian Open 2014, Roland-Garros 2015 en het US Open 2016 maakte in januari na een maandenlange afwezigheid zijn comeback op het Australian Open, maar kwam in Melbourne niet verder dan de tweede ronde. Vorige week bereikte hij in Sofia wel de halve finales.

De eerste set wist Wawrinka, in 2015 toernooiwinnaar in Rotterdam, nog wel naar zich toe te trekken. Maar in de tweede set maakte hij veel fouten. Griekspoor profiteerde optimaal. In de beslissende set wist de Nederlander Wawrinka meteen in het eerste game te breken en daarna besliste hij de partij knap in zijn voordeel.

Griekspoor was sprakeloos na zijn zege. “Ongelooflijk. Ik weet gewoon niet wat ik moet zeggen. Ik was in het eerste game een beetje gespannen en werd gelijk gebroken. Maar daarna serveerde ik goed. Halverwege de eerste set kreeg ik in de gaten dat Wawrinka niet in zijn beste doen was. Mijn ervaring van vorig jaar in Ahoy heeft wel geholpen. Ik ga hier even goed van genieten.”

Griekspoor maakte vorig jaar met een wildcard zijn debuut in het hoofdtoernooi. Hij verloor toen van de Luxemburger Gilles Müller (ATP-28). Ook voor deze editie kreeg hij een uitnodiging van toernooidirecteur Richard Krajicek.

In de tweede ronde treft hij de winnaar van het duel tussen zijn landgenoten Robin Haase (ATP-42) en Thiemo de Bakker (ATP-352).


Haarlem at Twitter: