Aantal autodiefstallen in de stad flink gestegen

Het aantal autodiefstallen is in Nederland de afgelopen jaren met 40 procent gedaald. Werden in 2010 nog 14.450 autos gestolen, vorig jaar waren het er 8670.

De vier grote steden en hun aangrenzende gemeenten hebben vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. In Amsterdam is dat 5 gestolen autos per 1000 in de periode 2015-2017. In 2010 werden werden in de hoofdstad nog 7,3 autos gestolen per duizend voertuigen.  Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.Ook Limburgers hebben er opvallend vaak last van, onder meer in in Valkenburg, waar bijna zeven op duizend autos werden gestolen, maar ook in Maastricht en Heerlen.Maar landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen dus af. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere autos. “Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen,” zegt André Bouwman van de AVc.VolgsystemenDuurdere autos zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten GPS-jammers. “Met zon apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord.” De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen. Bouwman: “Soms duikt een gestolen auto plotseling weer op in het buitenland omdat het de crimineel toch niet lukte het systeem volledig uit te schakelen.TeslasVolgens politiebronnen is het dieven al gelukt om Teslas te stelen door de app van de auto te kraken. “Met een speciale app kunnen ze de auto openmaken, het gps-systeem uitschakelen, starten en wegrijden.Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenautos worden teruggevonden. “60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze autos, vooral Volkswagen Golfjes en Polos, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht, aldus Bouwman.Ook verdwijnt een belangrijk deel van de gestolen autos naar het buitenland. “Ze worden op bestelling gestolen en gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Vaak duurdere fourwheeldrives als Land Rover. Daar zitten goed georganiseerde internationale bendes achter.Lees ook: Justitie: Autodief kan ongehinderd zijn gang gaan

Tegenover deze afname staat dat de politie ondertussen steeds minder autodiefstallen opheldert. Tussen 2011 en 2015 daalde het percentage waarvoor ten minste één verdachte in het vizier was van 11 naar 8. Het voorlopige cijfer voor 2017 ligt op slechts 5 procent, maar veel onderzoeken zouden nog lopen.

Autodiefstallen tussen 2010 en 2017 sterk afgenomen

In 2017 werden er 8.670 personenautos gestolen tegenover 14.450 in 2010. Die daling is iets groter dan bij alle vormen van diefstal. Ook werden er minder spullen gestolen uit autos in deze periode: er was een daling te zien van 47 procent. Dit meldt het CBS woensdagochtend.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. Niet alleen Valkenburg, ook Limburgse gemeenten als Maastricht en Heerlen staan hoog op de lijst van autodiefstallen. In Amsterdam raakten vijf op de duizend rechtmatige eigenaren hun voertuig kwijt door diefstal.

Aantal autodiefstallen blijft dalen

De vier grote steden en hun aangrenzende gemeenten hebben vaker dan elders in het land te maken met autodiefstal. Ook Limburgers hebben er opvallend vaak last van, onder meer in Maastricht, Heerlen en Valkenburg (bijna zeven op duizend autos werden gestolen), blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS.

105 auto’s: dat is omgerekend 0,7 autodiefstallen per duizend personenautos. Dit is een stuk minder dan in 2016. Toen werden er namelijk 160 auto’s gestolen in Breda, wat neerkomt op 1,1 autodiefstallen per duizend personenauto’s. In 2012 werden er maar liefst 205 auto’s gestolen, dus we kunnen wel stellen dat er steeds minder auto’s worden gestolen in Breda. Ook landelijk werden er afgelopen jaar minder autos gejat. De diefstallen worden geregistreerd in de gemeente, dus het kan ook de auto zijn van iemand buiten Breda die even op bezoek was. Ai!

Autodiefstallen flink gedaald, maar ook minder zaken opgelost

Maar landelijk gezien neemt het aantal autodiefstallen dus af. Volgens de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) komt dat voor een belangrijk deel door de verbeterde beveiliging van jongere autos.

Cursus? Zorg er gewoon voor dat je interessant bent

Twintig jaar geleden kon je een auto met een schroevendraaier openbreken en starten. Tegenwoordig heb je geavanceerde apparatuur nodig om startonderbrekers en alarmsystemen uit te schakelen, zegt André Bouwman van de AVc.

In 2017 zijn er in onze gemeente 15 auto’s gestolen. Dat is even omgerekend 0,6 autodiefstallen per duizend personenauto’s. Dat is hetzelfde aantal als 2016. In 2012 waren het nog 30 gestolen auto’s, dus gelukkig neemt het af in Woerden. Ook landelijk werden er afgelopen jaar minder auto’s gejat. De diefstallen worden geregistreerd in de gemeente, dus het kan ook de auto zijn van iemand buiten Woerden die even op bezoek was. Ai!

Duurdere autos zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal uitgerust met volgsystemen. Maar die kunnen autodieven uitschakelen met zogeheten GPS-jammers. Met zon apparaat leg je een soort elektronische deken over de auto waardoor signalen van het alarmsysteem worden verstoord. De auto is dan onvindbaar. Maar de duurdere modellen hebben vaak geavanceerde alarmsystemen.

Je moet er niet aan denken dat jouw trouwe vierwieler wordt gestolen, maar helaas overkomt het jaarlijks wel wat mensen in de gemeente Woerden. Vanaf 2010 tot en met 2017 zijn er in totaal 170 auto’s gestolen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en LocalFocus.

Bouwman: Soms duikt een gestolen auto plotseling weer op in het buitenland omdat het de crimineel toch niet lukte het systeem volledig uit te schakelen.

Zoveel autos werden er in Woerden gestolen de afgelopen jaren

Uit cijfers van AVc blijkt dat slechts vier op de tien gestolen personenautos worden teruggevonden. 60 procent komt dus nooit terug. Vermoedelijk wordt een groot deel van deze autos, vooral Volkswagen Golfjes en Polos, uit elkaar geschroefd en in onderdelen verkocht, aldus Bouwman.

De aanhouding van een groep autodieven in mei 2017 is volgens de politie een mogelijke verklaring voor de scherpe afname van autodiefstallen. ,,Deze personen zijn in verband gebracht met de diefstal van ruim 30 autos in heel het Noorden, zegt woordvoerder Marian van Ark.

Ook verdwijnt een belangrijk deel van de gestolen autos naar het buitenland. Ze worden op bestelling gestolen en gaan naar Afrika en het Midden-Oosten. Vaak duurdere fourwheeldrives als Land Rover. Daar zitten goed georganiseerde internationale bendes achter.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!


Haarlem at Twitter: