OM eist werkstraf voor steken met glas in kroeg Roden

OM eist werkstraf voor steken met glas in kroeg Roden
Werkstraf voor Alphenaar na aanrijding voetganger
Voor het steken met een kapot geslagen bierglas in een café in Roden eist het Openbaar Ministerie tegen een 22-jarige man uit Haarlem een werkstraf van 120 uur.

De man kreeg op 26 februari 2015 tijdens het uitgaan in Roden ruzie met een 22-jarige Rodenaar. De Drent deelde de eerste klap uit. De ruzie mondde uiteindelijk uit ineen groot vechtpartij. Tijdens het gevecht brak de man uit Haarlem zijn bierglas, waar hij uit dronk.

De Alphenaar reed met drank op en te hard over de Laan der Continenten, meldt het AD. De Schiedammer, van dezelfde leeftijd als de Alphenaar, was onderweg naar het NS-station in Alphen toen hij bij het zebrapad werd geschept door de automobilist. De man bleek diverse ribben, een arm, een been en zijn heup te hebben gebroken bij het ongeval.  

Omstanders zagen dat de man uit Haarlem uithaalde. Niemand zag dat hij daarbij een stuk glas in zijn hand had. Wel liep de Rodenaar direct daarop hevig bloedend naar het toilet. Een getuige zag hoe de man uit Haarlem een stuk glas op de grond gooide.

Vanwege schuld aan zwaar lichamelijk letsel is de Alphenaar veroordeeld tot de werkstraf en een voorwaardelijke rij-ontzegging van negen maanden. De straf die de rechter oplegde, was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Buiten de kroeg ging het gevecht verder. De vrienden van de Rodenaar, die meevochten, kregen eerder al taakstraffen tot dertig uur opgelegd. De 22-jarige man kreeg zelf voor zijn aandeel in het gevecht een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur opgelegd.

Een 64-jarige man uit Alphen aan den Rijn is maandag veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De man reed in november 2016 een overstekende man uit Schiedam aan op de Laan der Continenten in Alphen.

De officier kon de politierechter niet uitleggen waarom de zaak is verouderd. Ze eiste ook een betaling van een schadevergoeding van 1000 euro. De raadsman van de Haarlemmer wilde vrijspraak, omdat volgens hem het steken met het glas niet valt te bewijzen.

De politierechter heeft tijd nodig om over de zaak na te denken. Zij doet 25 april pas uitspraak.

De Haarlemmer botste die avond op een 22-jarige man uit Roden. Beiden kregen vervolgens ruzie. De Rodenaar deelde forse tikken uit. De man uit Haarlem erkende dat hij op dat moment zijn bierglas stuk sloeg. 

Omstanders zeiden dat de Haarlemmer uithaalde. Niemand zag daarbij een stuk glas in zijn hand. Zijn tegenstander holde daarna hevig bloedend naar het toilet. De wang van de man was doorboord. Een getuige zei dat de Haarlemmer op dat moment een stuk glas op de grond gooide.

De ruzie ging buiten de kroeg verder, waarbij de Rodenaar hulp kreeg van zijn vrienden. Die kregen eerder al werkstraffen tot dertig uur opgelegd. De 22-jarige Rodenaar werd in december veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur.

De advocaat van de Haarlemmer vroeg vrijspraak. Volgens hem valt het niet te bewijzen dat zijn cliënt daadwerkelijk heeft gestoken. De officier eiste ook een schadevergoeding van 1000 euro voor het slachtoffer. 

De politierechter wil nadenken over de zaak en doet 25 april uitspraak. (ADP)


Haarlem at Twitter: