Geen treinen tussen Voorhout en Haarlem

ZWAMMERDAM – 'We staan al bijna twee uur stil en de NS vertelt eigenlijk helemaal niet hoe nu verder.' Het is Oualid Gherbi uit Alphen aan den Rijn die donderdag vastzit in een trein bij Zwammerdam na een aanrijding. 'Mensen raken langzamerhand een beetje geïrriteerd.'

De trein waarin de Alphense student zit vertrok donderdagochtend rond 9.10 uur vanuit Alphen aan den Rijn richting Utrecht. Een paar minuten later ging het mis. Bij Zwammerdam stopten we ineens. Het voelde gewoon als een normale stop, maar er werd wel meteen omgeroepen dat er een aanrijding was gebeurd.

En dat is zon beetje het laatste wat de passagiers in de trein te horen hebben gekregen, zegt Gherbi. Het enige dat af en toe wordt omgeroepen is dat ze nog niet weten wat ze gaan doen. Verder zie je politieagenten lopen, maar die schenken verder geen aandacht aan de trein.

Overigens begrijpen de mensen in de trein wel dat er onderzoek gedaan moet worden naar het ongeluk. Maar mensen willen wél weten waar ze aan toe zijn. Zelf was Gherbi op weg naar Gouda voor een schoolopdracht. Ik zit maar een beetje op mijn telefoon, want ik heb verder niets bij me.

Wist je dat het Nederlandse spoor zo'n 100.000 keer per jaar te maken heeft met blikseminslag?⚡⚡ Meestal zorgen bliksemafleiders dat de treinen kunnen blijven rijden. Soms beschadigt de bliksem de systemen. Treinen kunnen dan niet rijden. ⚠️ Dat gebeurde woensdagochtend tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. Monteurs en experts zijn druk bezig de complexe storingen te verhelpen. Naar verwachting is deze aan het einde van de middag verholpen. #alphenaandenrijn #gouda #hinder #trein #herstel #prorail #bliksem #spoor #treinleven #blikseminslag #treinverkeer #infra #techniek #natuur #weer #fotografie #sky

Over het ongeluk bij Zwammerdam zelf is weinig bekend. Volgens de NS rijden er op het traject in ieder geval tot 12.30 uur geen treinen. Tussen Alphen aan den Rijn en Bodegraven zijn bussen ingezet.

De oorzaak is een overwegstoring. De problemen op dit traject ontstonden tijdens de onweersbui die in de nacht van dinsdag op woensdag over de regio trok. De hele woensdag reden er op deze lijn ook al geen treinen.

Lees ook: Tot donderdagmiddag geen treinen tussen Alphen en Gouda vanwege overwegstoring

Het is nog onbekend hoe lang de stremming gaat duren. Eerder woensdag viel ook het treinverkeer uit tussen Gouda en Alphen aan den Rijn. In Waddinxveen is een overwegstoring door een blikseminslag. Op dat traject rijden tot donderdag geen treinen.

De verstoring is een oorzaak van blikseminslag tijdens de nacht van dinsdag op woensdag. Hierdoor zijn diverse onderdelen van het spoor kapot gegaan.

Momenteel werken monteurs van ProRail aan het spoor om verschillende storingen te herstellen. Het is nog onbekend hoe lang deze herstelwerkzaamheden gaan duren. Volgens de NS gaan de treinen rond 15.30 uur weer rijden.

Geen treinen Alphen-Gouda door overwegstoring

Tussen Alphen aan de Rijn, Boskoop, Boskoop Snijdelwijk, Waddinxveen, Waddinxveen Triangel, Waddinxveen Noord en Gouda.worden bussen ingezet.


Haarlem at Twitter: