Sven Ratzke met Its Wunderbar in IJmuiden en Haarlem [video]

Even geen optredens in nachtclubs in New York, op festivals in Edinburgh, shows in Australië of Japan. Ras-entertainer Sven Ratzke (40) blijft de komende tijd in de buurt, voor zijn jubileum-onemanshow Its wunderbar. Negentien jaar zit hij in het vak, in zijn beleving een mijlpaal die moet worden gevierd.

Met het einde van zijn Homme fatale-tour laat Ratzke het Amerikaanse jetsetwereldje even voor wat het is. Bekende namen als acteur Woody Harrelson, actrice Glenn Close en zangeres Debbie Harry bezochten …

Haarlem In 1999 maakte Sven Ratzke zijn eerste voorstelling op het Theaterfestival Boulevard in Den Bosch. Dat is nu negentien jaar geleden. Een mooi moment om te vieren, vond de Nederlandse Duitser en maakte een jubileumvoorstelling die negentien keer in evenzovele steden te zien is, waaronder IJmuiden en Haarlem. Negentien jaar een vreemd getal voor een jubileum? Ik houd wel van een beetje vreemd.

Extravagante Duits-Nederlandse theatersensatie

IJMUIDEN De Duits-Nederlandse cabaretprins Sven Ratzke is al meer dan 20 jaar een fenomeen in de internExtravagante Duits-Nederlandse theatersensatieationale muziekwereld. Uitgedost in glamourous outfits stond Sven op grote podia in o.a. Berlijn, Parijs en New York. De internationale pers jubelde uitbundig. “Ratzke is surreal, funny and musically sublime” schreef The Stage in Londen. En in de New York Press werd Sven afgeschilderd als een absolute “must see” en als “the lovechild van David Bowie en Eddy Izzard”. Tussen alle internationale roem door toert Sven dit najaar in Nederland. Op zaterdag 24 november a.s. staat hij in de Stadsschouwburg Velsen met zijn nieuwe best-of-show Its Wunderbar.

Its Wunderbar heet het programma waarin Ratzke met verhalen en liedjes terugkijkt op zijn carrière tot nu toe. In drie talen en variërend van Prince tot Shaffy en van Weill tot Bowie.

In al zijn shows heeft Sven altijd hilarische conferences gemixt met steengoede muziek. En die gaat van Brecht en Weill via David Bowie en Lou Reed tot de crème de la crème van hedendaagse songwriters. Tussen zijn songs door vertelt Sven graag over door hem bewonderde vrouwen waarmee hij in zijn carrière optrad, zoals Hildegard Knef, Nina Hagen, Hanna Schygulla, Ellen ten Damme en Liesbeth List. In Its Wunderbar zet Sven de hoogtepunten uit zijn eerdere shows op een prachtige rij. De theaters waarin hij speelt bouwt hij om tot een op zijn maat gesneden nachtclub waarin hij vervolgens zijn publiek met glamour, hilariteit en ijzersterke songs (van chanson tot pop en rock) betovert.