Verjaardag Haarlem: Vlaggen en vrolijkheid, ridders en taart

Haarlem De stad Haarlem is jarig deze vrijdag. Het is deze 23ste november precies 773 jaar geleden dat graaf Willem II de Spaarnestad stadsrechten verleende.

Dat wordt vrijdag onder meer gevierd met een ridderkamp in de binnentuin van het stadhuis, waar het gezelschap Compagnie van Brederode laat zien hoe het leven er in de middeleeuwen uitzag. De stadsrechten zijn te zien in de Janskerk.

Het is tijd voor een feestje: vrijdag 23 november is het precies 773 jaar geleden dat de Spaarnestad stadsrechten verkreeg. In de stad worden er verschillende activiteiten georganiseerd. Haarlemmers zijn verkleed in historische kledij en in de binnentuin van het stadhuis is een ridderkamp opgezet. Wil je het echte perkamenten stadsrecht uit 1245 bezichtigen? Alle Haarlemmers zijn welkom in de Janskerk. Er is taart aanwezig en s avonds wordt een Haarlem-pubquiz gehouden. Tijdens de quiz wordt alle kennis van onze oude stad getest. Tal van onderwerpen als monumenten, bekende Haarlemmers, geschiedenis en muziek komen aan bod. Het gehele weekend worden er festiviteiten in de stad georganiseerd.

Er lopen vrijdag tal van mensen in historische kleding in de stad. Burgemeester Jos Wienen doet voor een verjaardagsgroet even mee aan de feestelijke verkleedpartij.

Haarlem 105 RTV / Stichting Lokale Omroep Haarlem Zijlweg Zijweg 10 2015 BK HAARLEM Tel: 023-5316161 E-mail: info@haarlem105.nl

Geflankeerd door een aantal van de organisatoren van de festiviteiten van vrijdag wenst hij de Haarlemmers een mooie verjaardag.

Spanning bij uitreiking prijzen kindertekenwedstrijd in Gravenzaal. #Haarlem773 pic.twitter.com/tF1vzVrbsM

Wij zijn er klaar voor! Komen jullie ook deze taart opeten in de Janskerk? @hdhaarlem @haarlem @haarlem #taart #haarlem #feest #verjaardag #stad #langzaldieleven #stadsrecht #1245 #773 #2018 pic.twitter.com/xbhGZ9Xy5p

1/2 Richard Stekelenburg 23/11/2018 om 17:07 Haarlem Haarlem vierde deze vrijdag dat graaf Willem II de Spaarnestad precies 773 jaar geleden stadsrechten verleende. Dat werd gevierd met taart, met ridderspelen, met vlagvertoon, kindervermaak, de presentatie van een fraai vormgegeven nieuwe bundel van dichter George Moormann en een kennisquiz. Dit weekend zijn er in de nasleep van de deze verjaardag onder meer nog historische stadswandelingen en is er een verhalenfestival.

Rondom de Grote Markt wappert deze vrijdag de trotse rode Haarlem-vlag. Boven aan de toren van de Grote Kerk hangt hij, aan het stadhuis en aan de Hoofdwacht. Maar ook boven het Archeologisch Museum …