Dit moet je weten over het Bloemencorso in Haarlem – NU.nl

Dit moet je weten over het Bloemencorso in Haarlem - NU.nl
Nachtvorst verwacht, praalwagens bloemencorso Bollenstreek overnachten binnen
Het Bloemencorso vindt voor de 72ste keer plaats in de Bollenstreek. Het thema van de versierde praalwagenoptocht is dit jaar Changing World.

Op zaterdagavond rond 21.00 uur rijdt het Bloemencorso van de Bollenstreek via de N208 Haarlem binnen. De praalwagens vertrekken vanuit Noordwijk en leggen een route van 40 kilometer af. Rond 21.30 rijden de wagens (circa twintig praalwagens en dertig andere wagens) verlicht het centrum van Haarlem binnen.

De route start zaterdag om 9.15 bij de vuurtoren in Noordwijk. Via Voorhout, Sassenheim, Lisse, Hillegom, Bennebroek en Heemstede trekt de optocht naar Haarlem.

In Haarlem rijden de wagens het centrum in via de Herenweg, Wagenweg, Houtplein, Gasthuisvest, Turfmarkt, Gedempte Oude Gracht, Verwulft en het Raaks, waar de tocht rond 22.00 uur eindigt. Zondag zijn de wagens te bekijken op de Gedempte Oude Gracht.

Om 16.30 uur start er ook een fietsend Kindercorso vanaf de Prinsenhof. Kinderen kunnen van tevoren komen om hun fiets te versieren. De route van deze tocht loopt vanaf de Prinsenhof naar de Grote Markt en via de Grote Houtstraat en Gedempte Oude Gracht weer terug naar het Prinsenhof.

Het hele weekend staat in het teken van bloemen. Zaterdag kunnen bezoekers in de binnenstad met een Flower Bus op de foto. s Avonds is er de Zonta Walk Haarlem, een avondwandeling van drie kilometer door de historische straatjes van de stad. Op twaalf locaties treden artiesten op.

Op de Prinsenhof is een podium met acts en muziek voor kinderen. Ook is er s avonds een parade van Je Suis Energy door de binnenstad met muziek en straattheater.

Op zondag kunnen bezoekers de praalwagens bekijken op de Gedempte Oude Gracht. Daar is ook een markt, straattheater en live muziek. Ook zijn er de hele dag activiteiten voor kinderen, zoals een draaimolen en een trampoline. s Middags worden er door Haarlemse Bloemenmeisjes bloemen uitgedeeld in de binnenstad.

Het hele weekend vindt in de Haarlemmer Kweektuin een Voorjaarsmarkt plaats voor tuinliefhebbers. Er zijn veel planten, kruiden en zaden te koop en allerlei tuingerelateerde zaken. De focus ligt op duurzaamheid. Voor kinderen worden er speurtochten georganiseerd en zijn er knutselactiviteiten.

De Nieuwe Bavo Kathedraal vormt het middelpunt van de bloeiende stad. In de kathedraal zijn duizenden bloemen te zien, dit weekend voor het laatst. De bloemen zijn geschikt door studenten en docenten van diverse Nederlandse opleidingen bloemsierkunst. Er worden verschillende rondleidingen en concerten gegeven. Ook zijn er activiteiten voor kinderen. De kathedraal is ook vrijdagavond 12 april open.

Verschillende musea in Haarlem besteden aandacht aan bloemen en ander groen. In het Teylers Museum is een overzichtstentoonstelling van de botanische kunstenaars Franz en Ferdinand Bauer. De botanische tekeningen van deze broers zijn nog nooit eerder in Nederland te zien geweest en komen onder meer uit de collecties van het Naturhistorisches Museum in Wenen en het Natural History Museum in Londen.

Ook staat het Frans Hals museum in bloei. Diverse kunstenaars hebben uitbundige en subtiele boeketten verwerkt in de tentoonstellingen.

In het Museum Haarlem is een pop-up expositie over de bloemenindustrie in Haarlem. Wie wat meer over de bloembollencultuur wil weten kan naar het Archeologisch Museum Haarlem gaan voor een overzichtstentoonstelling.

De bloemen kunnen niet tegen de nachtvorst, zegt Willem Heemskerk, voorzitter van Bloemencorso Bollenstreek. We hebben dus besloten om onderdak te zoeken voor de bloemen en onze praalwagens.

Volgens Jordi Bloem van MeteoGroup kan het komende nacht -1 worden op anderhalve meter hoogte. Aan de grond zelfs nog iets kouder. Dus het is wel goed dat ze de wagens binnen zetten. Zaterdag wordt het volgens Bloem ongeveer 8 graden. Dat is wel te koud voor de tijd van het jaar, want normaal is dat 12 of 13 graden. Maar als je beschut zit, is het wel te doen. Want er is behoorlijk wat zon.

Het bloemencorso wordt vrijdagavond in Noordwijkerhout geopend door Dirk Kuijt. Zaterdag trekt de stoet door Noordwijk, Voorhout, Sassenheim, Lisse en Hillegom. Daarna gaat het corso via Bennebroek en Heemstede door naar het centrum van Haarlem. Zondag zijn alle praalwagens nog te zien in de Bloemenstad, zoals Haarlem in de maanden april en mei heet.

We verwachten in ieder geval heel veel belangstelling en heel veel positiviteit, zegt voorzitter Heemskerk. Het grootste lentefeest van Nederland, zou ik zeggen. Ook al is het koel en kil, daar kun je je tegen kleden. We hopen dat het droog blijft.