Beveiliging van bedreigde burgemeester Haarlem na jaar afgeschaald – NU.nl

Wel kijken er nog steeds agenten over zijn schouder mee. “Maar de beveiliging is nu van een andere orde dan het was”, vertelt Wienen in een interview met NH Nieuws.

Hij viert zijn nieuwe vrijheid naar eigen zeggen onder meer met zijn kinderen en kleinkinderen. “Ik kan nu weer spontaan naar ze toe. En ze kunnen weer bij mij op bezoek komen.”

Annelies Bontjes 22 augustus 2019 Burgemeester Wienen spreekt zijn dank uit aan de steunbetogers, die een demonstratie organiseerden in verband met de bedreigingen aan zijn adres. Foto Remko de Waal/ANP De beveiliging van de bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen (CDA) is flink teruggeschroefd. Dat bevestigt een woordvoerder van de burgemeester donderdag desgevraagd na berichtgeving van NH Nieuws. De zichtbare beveiliging is aangepast, wat betekent dat Wienen weer zonder beveiliging over straat kan en regelmatig weer in zijn eigen huis slaapt.

Minder beveiliging voor burgemeester Haarlem

Sinds vorig jaar september werd zijn huis in het centrum van de stad dag en nacht bewaakt en moest hij begeleid worden door zwaarbewapende agenten. Ook surveilleerde de politie door de straat en waren er beveiligingscameras opgehangen rondom zijn huis.

De woordvoerder van de burgemeester laat weten dat de beveiliging tijdens het reces is verminderd, maar dat er nog steeds maatregelen van kracht zijn. Uit welke hoek de bedreigingen kwamen, is nog altijd onbekend. Wienen treedt in zijn gemeente hard op bij de aanpak van zware criminelen. In januari 2017 zette hij de Hells Angels uit hun clubhuis. De motorclub ontkent elke betrokkenheid.

Vorig jaar oktober moest de burgemeester tijdelijk onderduiken vanwege zorgen over zijn veiligheid. Zijn eigen huis was op dat moment niet veilig genoeg meer.

Sinds september vorig jaar werd de burgemeester extra beveiligd en sinds oktober moest hij onderduiken in een safehouse vanwege bedreigingen. Ook werd het huis van de burgemeester dag en nacht bewaakt. Het OM zei destijds tegen NRC dat Wienen zichtbaar en onzichtbaar werd beveiligd, wat normaal gesproken enkel gebeurt als sprake is van georganiseerde misdaad.

De beveiliging van Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, is na een jaar flink afgeschaald. De bedreigde burgervader kan weer zonder beveiliging over straat en woont ook weer regelmatig thuis.

Wienen werd sinds september vorig jaar streng bewaakt. Hij verkeerde sindsdien dag en nacht in het gezelschap van bewapende beveiligers. Ook het huis van de burgemeester werd 24 uur per dag in de gaten gehouden. Later was Wienen genoodzaakt onder te duiken in een safehouse. Dat lijkt nu allemaal van de baan.

De voorganger van Wienen, Bernt Schneiders (PvdA), kreeg eerder ook beveiliging nadat zijn auto in brand was gestoken. Justitie onderzocht toen of de Hells Angels verantwoordelijk waren, maar kon de zaak niet rond krijgen. Hij vertelde daar destijds over in NRC.

Minder beveiliging voor burgemeester Haarlem added by timocs on 22 augustus 2019View all posts by timocs →

Burgemeester Jos Wienen werd een jaar lang zwaar beveiligd. Inmiddels kan hij weer zonder beveiliging over straat en woont hij weer regelmatig thuis.