Bedreigde burgemeester Haarlem niet langer streng beveiligd – RTL Nieuws

Na een jaar wordt de beveiliging van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen afgeschaald. Hij is blij dat hij niet meer zo streng beveiligd wordt, vertelt hij tegen de regionale omroep NH Nieuws.

Wienen wordt nog wel beveiligd, maar minder streng dan voorheen. “Dat betekent dat ik weer vrij door de stad loop en fiets. En dat ik ook weer grotendeels thuis kan wonen”, zegt hij. De burgemeester wordt al geruime tijd bedreigd, maar uit welke hoek de dreiging komt, is niet bekend.

“Heerlijk”, noemt Wienen de nieuwe situatie. Het meeste miste hij invulling te geven aan spontane ideeën. “Als je zegt: ik wil nog even de stad in, dan kon dat niet. Alles moest gepland. Het tweede is je privacy. Er zijn niet meer áltijd mensen om me heen.”

De beveiliging van Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, is na een jaar flink afgeschaald. De bedreigde burgervader kan weer zonder beveiliging over straat en woont ook weer regelmatig thuis.

NH Nieuws meldt verder dat Wienen zijn nieuwe vrijheid viert met kinderen en kleinkinderen. “Ik kan nu weer spontaan naar ze toe. En ze kunnen weer bij mij op bezoek komen.”

Minder beveiliging voor burgemeester Haarlem added by timocs on 22 augustus 2019View all posts by timocs →

Wel kijken er nog steeds agenten over zijn schouder mee. “Maar de beveiliging is nu van een andere orde dan het was”, vertelt Wienen in een interview met NH Nieuws.

Hij viert zijn nieuwe vrijheid naar eigen zeggen onder meer met zijn kinderen en kleinkinderen. “Ik kan nu weer spontaan naar ze toe. En ze kunnen weer bij mij op bezoek komen.”

Sinds vorig jaar september werd zijn huis in het centrum van de stad dag en nacht bewaakt en moest hij begeleid worden door zwaarbewapende agenten. Ook surveilleerde de politie door de straat en waren er beveiligingscameras opgehangen rondom zijn huis.

Vorig jaar oktober moest de burgemeester tijdelijk onderduiken vanwege zorgen over zijn veiligheid. Zijn eigen huis was op dat moment niet veilig genoeg meer.