Eerste trekkers arriveren bij Provinciehuis in Haarlem – Haarlems Dagblad

Eerste trekkers arriveren bij Provinciehuis in Haarlem - Haarlems Dagblad
Boeren zorgen voor file op A9 | Binnenland
1/5 Peter Schat Vandaag om 09:34 Haarlem Voor de deur van het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem hebben zich maandagochtend al zon honderd boeren verzameld. Er worden er vandaag driehonderd verwacht, wat tot een chaos zal leiden.

De Noord-Hollandse boeren zijn boos en komen dat vandaag weer uiten bij het Provinciebestuur, dat vandaag de begroting 2020 behandelt. Ze deponeren tussen de middag een pakket met eisen. Bovenaan staat dat ze niet te maken willen krijgen met zwaardere regels bovenop de landelijke regels. Eens vergund blijft vergund.

Trekkers voor het provinciehuis in Haarlem NOS zoom in NOS Nieuws • Binnenland • Vandaag, 08:22 • Aangepast Vandaag, 10:35 Boeren protesteren bij provinciehuis Noord-Holland: aansluiten bij Friesland Bij het provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem protesteren boeren tegen het provinciale stikstofbeleid. Ze bieden een petitie aan met de symbolische boodschap dat ze bij Friesland willen horen, omdat de stikstofregels daar zijn versoepeld.

Boeren protesteren bij provinciehuis Noord-Holland: aansluiten bij Friesland

En ze willen dat tussen de verschillende sectoren schotten komen, zodat er geen stikstof kan worden heen en weer geschoven. Ze vrezen dat om de bouwsector vlot te trekken de boeren moeten bloeden.

Boeren op weg naar het Provinciehuis zorgden maandagochtend voor file op de A9 tussen Uitgeest en de Wijkertunnel.

Dit is de reden dat het platteland van Noord-Holland zich af wil scheiden van Haarlem en Amsterdam om zich te voegen bij Friesland. De boeren hebben 5400 steunbetuigingen voor het burgerinitiatief verzameld dat dit mogelijk moet maken. Ze bieden ze rond het middaguur aan aan commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Achtergrond van deze actie is het stikstofbeleid van zowel landelijke als provinciale overheden. De provincie heeft het wetsvoorstel vanuit Den Haag overgenomen in de beleidsregels en verder verzwaard. Boeren in Actie verzet zich tegen deze beleidsregels en wordt hierin gesteund door de oppositie . De oppositie gaat vandaag tijdens de begrotingsbehandeling zeven moties indienen om het beleid werkbaar te maken voor de boeren.

De belangrijkste motie heet Geen kop op landelijk beleid. Hiermee wordt bedoeld dat de provincie geen strengere regels op zou moeten stellen dan de landelijke overheid.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.