Sport Hekman wint schaatsmarathon in Haarlem – RTL Nieuws

Gary Hekman heeft zijn eerste overwinning van het seizoen behaald in de strijd om de KPN Cup. De marathonschaatser was zaterdag de snelste tijdens de vijfde wedstrijd, in Haarlem. Hekman bleef Bart Hoolwerf (tweede) en Sjoerd den Hertog (derde) voor. De beste prestatie van Hekman van dit seizoen in de KPN Cup was de derde plaats in Den Haag, waar eind oktober de tweede wedstrijd van de reeks was.

Bij de vrouwen zegevierde Elisa Dul in Haarlem. Voor haar was het haar eerste marathonzege. Imke Vormeer werd tweede, voor Merel Bosma.

“Ik had dit niet verwacht. In die kopgroep zaten nog wat mensen die nog wel een aanval wilden plaatsen, maar uiteindelijk had ik nog genoeg over voor het eindschot”, zei de winnares.

Gary Hekman heeft zijn eerste overwinning van het seizoen behaald in de strijd om de KPN Marathon Cup. De rijder van Team AB Vakwerk was in Haarlem de snelste in een massasprint. Hij bleef voor ploeggenoot Bart Hoolwerf en Sjoerd den Hertog. Bij de vrouwen boekte Elisa Dul met een rap eindschot haar eerste marathonzege.

Op het snelle ijs van Haarlem kwam er geen moment een kopgroep echt weg bij de mannen. Mats Stoltenborg probeerde het meermaals op zijn thuisbaan, maar kreeg vaak klassementsleider Bart Hoolwerf en Daniel Niero, drager van het witte pak, achter zich aan. Met twintig ronden te gaan, werden de sprinttreintjes al gevormd, aangevoerd door de groene brigade van AB Vakwerk en AB Direct. “Ik zei tegen de jongens: het is goed zo, we rijden hem naar huis toe”, aldus Hekman.

Achter die formatie zat de trein van Royal A-ware terwijl Okay Fashion & Jeans/Interfarms zich nestelde op de tweede lijn. In de laatste ronden kwam de trein van Team Or Quest/Bouw & Techniek langszij en nam de kopposities over. “Die hulp scheelde wel”, glimlacht Hekman. “Voor de bel was er wat chaos achter mij met Sjoerd (den Hertog) en Bart (Hoolwerf). Ik zou de sprint voor Bart aantrekken, maar zag dat gebeuren.”

Hekman nam een halve ronde de tijd om eventjes op adem te komen en viel vervolgens de laatste bocht goed aan. Met overmacht spurtte hij naar zijn eerste zege van het seizoen. “Ik keek achter mij en zag dat ik gelukkig al een gat had, dat was lekker want het moest toch van ver komen. Bart had in Den Haag al een heel mooie overwinning waar ik aandeel in had, dus ik heb een goed gevoel tot nu toe.” De oranje en witte trui bleven in het bezit van Bart Hoolwerf. 

Eerste marathonzegeBij de vrouwen waren meerdere pogingen om iets te forceren, maar geen enkele groep bleef weg. Halverwege de koers over tachtig ronden werd het tempo wel opgeschroefd waardoor het peloton brak. Een groep van zeventien vrouwen nam in de finale langzaam afstand van de grootste groep en liep uit tot een voorsprong van zon twintig seconden. Het peloton kreeg vervolgens de bel op acht ronden voor het einde. Daarna begon het pokeren in de kopgroep.

Er werden nog enkele aanvallen geplaatst door onder meer Carien Kleibeuker, maar het draaide toch uit op een eindsprint. Op de bel van de laatste ronde zette Dul de turbo aan en sloeg met rake klappen een gat op haar concurrenten. Het laatste rechte stuk kon ze onbedreigd naar de winst rijden. Achter haar eindigde Imke Vormeer op plaats twee voor Merel Bosma. Het oranje leiderspak werd door Kelly Schouten overgenomen van de afwezige Francesca Lollobrigida en Marijke Groenewoud, die de slag naar de kopgroep had gemist, behield wel haar witte trui. 

“Dit had ik niet verwacht”, vertelt een blije Dul over haar eerste overwinning. “Ik heb een goede sprint in de benen, maar ik wist ook dat in die kopgroep wat mensen zaten die nog wel een aanval wilden plaatsen.” De rijdster van Team ZiuZ merkte dat die aanvalletjes natuurlijk nog aardig wat energie kostte. “Dat maakte het zwaar voor mij. Ik ben niet iemand die het op de laatste honderd meter moet laten aankomen, dus dacht: vroeg aan en dan zien we het wel. Ik voelde dat ik genoeg had voor de eindsprint.”

MassasprintBij de mannen in de beloftendivisie sprintte Harm Visser in de laatste meters voorbij klassementsleider Ruud Slagter om zijn tweede zege veilig te stellen. De wedstrijd had zich ontvouwd als een snelle koers met veel hollen en stilstaan. Er waren aanvallen van onder meer Erwin Mesu, Roel Boek, Leander van der Geest en Yoram Verkerk. Geen enkele groep kreeg echter genoeg ruimte om een ronde te pakken en de koers draaide uit op een massasprint.

Na het luiden van de bel voor de laatste ronde plaatste Slagter als eerste een versnelling en leek met speels gemak op de overwinning af te gaan. Bij het uitkomen van de laatste bocht kwam Visser er echter pijlsnel overheen en kon met een juichgebaar over de streep komen. Slagter eindigde vlak achter hem als tweede en Tom den Heijer, aanvoerder van het jongerenklassement, werd derde. Beiden mannen behielden hun oranje respectievelijk witte pak.

“Het was wel zenuwachtig zonder teamgenoten, maar het lukte en dat is het mooiste wat er is”, glundert Visser met de bloemen in zijn hand. In de laatste ronde zat hij nog achter Chiel Smit en twijfelde te lang of hij er omheen zou gaan. “Ik bleef zitten en zag Ruud hard langs rijden. Maar ik heb best veel acceleratievermogen vanuit het langebaanschaatsen dus ik had net genoeg over om in het eindsprint te winnen.”

Vooraf was het plan van Visser om zuinig te rijden, omdat de rijder van Team Bouwpartners in zijn eentje was. “Het was veel volgen, efficiënt rijden en niet te moe worden voor de eindsprint. Ik heb ook veel naar de ploegleider gekeken of ik de gaten dicht moest rijden en gebruik van andere mensen om mee te rijden. Dat is geweldig gelukt. Ik ben geen moment echt in gevaar geweest. Er zijn vier grote ploegen dus je kan altijd wel gokken wanneer een van die vier er niet bij zit, dat iemand anders het dicht gaat rijden.”

Aanvalslust loontBij de beloftenvrouwen werd de aanvalslust van de 18-jarige Femke Mossinkhoff beloond met een overwinning. In het begin probeerden Daphne Alderts, Hilde Noppert en Sterre Jonkers weg te rijden en halfweg koers was er wederom een kopgroepje weg met Femke Mossinkhoff, Manon Gremmen, Chantal Oosterkamp en Alderts. “Die groep reed niet zo door”, vertelt de latere winnares. “In eerste instantie dacht ik dat de samenwerking goed was, maar op het moment dat ik de kop afgaf, werd deze niet overgenomen.” Het viertal zakte terug en werd weer opgeslokt door het peloton. 

In de slotfase waagde Jonkers een solopoging, maar hield geen stand. Met tien ronden te gaan plaatste Mossinkhoff nog een ultieme aanval en pakte al gauw een halve baan voorsprong. “Mijn benen voelde goed, dus ik dacht: dan probeer ik het zelf. Als er iemand meekomt, is dat mooi meegenomen en hadden we misschien het hele rondje kunnen pakken. Maar er kwam niemand.”

Terwijl de ronden aftelden op het bord bleef het peloton naar elkaar kijken. Pas in de laatste twee ronden ging het tempo achter Mossinkhoff omhoog, maar de rijdster van Team Blue Dune bleef uit de greep en kon haar eerste marathonzege al voor de streep vieren. “Het was nog wel spannend, want er zijn altijd nog mensen die heel hard kunnen sprinten. Maar die laatste ronde kon ik wel genieten”, besluit Mossinkhoff met een lach.

Als eerste op de hoogte van de ticketverkoop, het laatste schaatsnieuws en de leukste acties van schaatsen.nl? Meld je aan als #schaatsfan.