Celstraf ex-marechaussee Schiphol voor schenden ambtsgeheim

Celstraf ex-marechaussee Schiphol voor schenden ambtsgeheim
Lekkende marechaussee krijgt 106 dagen cel en taakstraf
Een 53-jarige medewerker van de Koninklijke Marechaussee die geheime informatie heeft doorgespeeld aan criminelen, is maandag door de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 106 dagen en een taakstraf van 80 uur.

De celstraf is gelijk aan de periode dat de ex-militair uit Amstelveen in voorarrest heeft gezeten. De man hoeft dus niet opnieuw te zitten. De opsporingsambtenaar schond tussen november 2013 en september 2015 opzettelijk zijn ambtsgeheim door meerdere keren vertrouwelijke gegevens in de computersystemen op te zoeken en met criminelen te delen. De militaire kamer neemt het de man – die op luchthaven Schiphol werkte – zeer kwalijk dat hij misbruik maakte van zijn positie als militair.Tegen de man was een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist. Dat de uiteindelijke straf lager uitkomt, heeft volgens de militaire kamer onder meer te maken met het feit dat de man niet eerder voor een strafbaar feit is veroordeeld en hij inmiddels zijn baan kwijt is.

Hij is veroordeeld voor het doorspelen van geheime informatie aan criminelen. De opsporingsambtenaar schond tussen november 2013 en september 2015 opzettelijk zijn ambtsgeheim. Hij zocht meerdere keren vertrouwelijke gegevens op in de computersystemen en deelde deze met de criminelen. Tegen de man, werkzaam op Schiphol, was een gevangenisstraf van twaalf maanden geëist. Dat de straf lager uitvalt, heeft volgens de militaire kamer te maken met het feit dat de man niet eerder werd veroordeeld en inmiddels ontslagen is.

Lekkende marechaussee krijgt 106 dagen cel en taakstraf

Een 53-jarige ex-militair uit Amstelveen die tijdens zijn werk op Schiphol data uit systemen haalde en die doorspeelde aan criminelen, heeft daarvoor van de militaire kamer een celstraf van 106 dagen en een taakstraf van 80 uur gekregen.

De man is veroordeeld voor het schenden van het ambtsgeheim, zo valt te lezen op de website van de rechtbank in Arnhem. Hij wist dat de informatie die hij doorspeelde geheime informatie betrof, die niet mocht worden doorgespeeld aan derden.  

De V. werkte tussen november 2013 en september 2015 op Schiphol in de functie van opsporingsambtenaar als ICT’er. Uit onderzoek is gebleken dat de man in die tijd 32 bevragingen in een computersysteem heeft gedaan. Het opvragen van die informatie was niet passend bij de aard van de werkzaamheden van de man. Peter de V. maakte foto’s van de schermen waarop de informatie stond. Vervolgens printte hij die uit en gaf hij de documenten aan criminelen. Zo werd in de auto van Chahid Yakhlaf die op oudejaarsavond 2015 werd doodgeschoten, informatie ontdekt uit een systeem van de Kmar.

Door die informatie door te spelen heeft de militair criminelen geholpen, zo oordeelt de militaire kamer. De rechtbank gaat er niet van uit dat de man onder zo’n druk is gezet dat hij daar geen weerstand aan kon bieden. 

Taakstraf voor lekkende Kmar-medewerker

Nieuwe baanHet Openbaar Ministerie had een onvoorwaardelijke celstraf geëist van een jaar. Daar ging de militaire kamer niet in mee, onder meer omdat de man nooit eerder was veroordeeld en hij zijn baan al was kwijtgeraakt. Bovendien heeft de man ‘z’n leven inmiddels weer op de rit’ en een nieuwe baan gevonden. 

Ook neemt de militaire kamer mee dat de man zijn leven inmiddels weer goed op de rit heeft en een nieuwe baan heeft gevonden. Tot slot gaat het hier om een relatief oud feit, dat eerder op zitting had moeten worden ingepland. Kijkend naar de voorgaande omstandigheden vindt de militaire kamer het niet wenselijk dat de man weer terug moet naar de gevangenis. In plaats daarvan legt zij een gevangenisstraf op die gelijk is aan het voorarrest, met daarnaast een taakstraf van 80 uur.

De duur van zijn celstraf is gelijk aan die van zijn voorarrest, wat betekent dat de man niet terug de cel in hoeft. 


Haarlemmermeer at Twitter: