Bejaarde de dupe van babbeltruc

Bejaarde de dupe van babbeltruc
76-jarige Venneper opgelicht door visite buren
Politie Bejaarde de dupe van babbeltruc 06-03-2018, 13:57 | Van de redactie HAARLEMMERMEER Een 76-jarige inwoner van Nieuw-Vennep vorige week de dupe geworden van een laffe babbeltruc. De politie wil mensen in Haarlemmermeer daarom nogmaals waarschuwen voor oplichters aan de deur.

Een onbekende man belde vorige week bij de woning aan en vertelde de bejaarde bewoner dat hij op visite kwam bij de buurvrouw, maar de buurvrouw niet thuis was. De man vertelde dat hij erg nodig naar het toilet moest en vroeg of hij even gebruik mocht maken van het toilet van de bejaarde bewoner. Dit mocht en vervolgens wist de oplichter op slinkse wijze de pinpas van de man te stelen op een onbewaakt moment. Met deze pinpas is kort daarop een groot geldbedrag gepind.

BLIJF ALERT Het blijft telkens terugkomen: deze babbeltruc en andere babbeltrucs. Onbekenden bellen aan en gebruiken een smoes om binnen te komen. “Denk niet dat het u niet overkomt, want de dieven zijn zeer behendig met hun babbeltrucs”, benadrukt de politie nog mee eens. “Wij zijn alert op deze vorm van diefstal. Krijgt u hiermee te maken? Bel dan direct 1-1-2 en geef een goed signalement door van de dader.”

BABBELTRUC? Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld. Ze ogen vaak betrouwbaar, spreken u aan op straat of staan opeens voor de deur. Deze oplichters zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, dat ze de meterstand komen opnemen, dat ze voor de buren komen die niet thuis zijn of zij doen zich voor als medewerker van de thuiszorg. Allemaal smoesjes om bij u in de woning te komen.

WAT KUNT U DOEN? Hieronder enkele tips: * Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting. * Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt. * Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren. * Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar. * Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart. * Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. Vraag hen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.

Er is vorige week een 76-jarige inwoner van Nieuw-Vennep slachtoffer geworden van een babbeltruc.

Een onbekende man belde aan met het bericht dat hij op visite zou gaan bij de buurvrouw.

De man moest naar eigen zeggen nodig naar het toilet en de buurvrouw bleek niet thuis te zijn. Hierom vroeg hij of hij gebruik mocht maken van het toilet van de bewoner van het huis. Dit werd toegestaan, waarna de dader op slinkse wijze de pinpas van de man wist te stelen. Met deze betaalkaart is later een groot geldbedrag gepind.

De politie adviseert om voorzichtig te zijn met het openen van je deur voor onbekenden. Personen aan de deur kunnen betrouwbaar op je overkomen, soms blijkt achteraf dat ze dit niet zijn.

Lees voor meer informatie ons artikel over hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt van een babbeltruc.


Haarlemmermeer at Twitter: