Oud-topman Legro van Transavia overleden

Voormalig president-directeur Peter Legro van Transavia is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Onder zijn leiding ontwikkelde Transavia zich van een kleine chartermaatschappij tot een prijsvechter. Hij werkte van 1979 tot zijn pensionering in 2002 bij de luchtvaartmaatschappij. 

De in Groningen geboren Legro wilde eigenlijk vliegenier worden. De afstand was het probleem niet, hij woonde om de hoek bij vliegveld Eelde. Zijn lengte van bijna 2 meter was dat wel – hij werd afgekeurd voor de vliegeropleiding. Na een studie bedrijfskunde in New York kwam hij via bandenfabrikant Firestone alsnog in de luchtvaart terecht, bij Pan American Airlines. Toen in 1977 op Tenerife twee Boeings van KLM en Pan Am op elkaar botsten, zocht de directeur van Pan Am Nederland mee naar de vluchtrecorders. Legro bezocht de loods waar de 583 slachtoffers waren neergelegd, onder hen 234 Nederlanders. Links de Nederlanders, rechts de Amerikanen, keek hij dertig jaar later terug in NRC Handelsblad. Na vier dagen kwamen de Amerikanen hem aflossen, maar veel rust nam hij niet. Donderdag zakte ik in mijn fauteuil. Vrijdag ben ik weer gaan werken.

We zijn intens verdrietig over het overlijden van Peter, zegt huidig Transavia-topman Mattijs ten Brink. Hij was de verbinding met het verleden en op dat verleden bouwen we nog steeds voort. Met zijn gedrevenheid en persoonlijke aandacht voor iedereen, kreeg hij Transavia in beweging, zowel op de grond als in de lucht.

De luchtvaart zou na die ramp nooit meer hetzelfde zijn, vertelde Legro later. Dat gold bijvoorbeeld de kleding van het personeel: de kunststofvezels in de uniformen werden ingeruild voor het brandveiligere katoen. Ook in de communicatie met de nabestaanden werd verbeterd. Hoe bereik je familie? Wie haalt de auto op van Schiphol? Dat is nu allemaal vastgelegd. Hij is de verbinding met het verleden waarop Transavia nog altijd voortbouwt, keek Transavia-directeur Mattijs ten Brink terug op Legro. Een groot luchtvaartman en pionier is ons ontvallen, zei KLM-topman Pieter Elbers. Op Schiphol is Legro een van de vier Nederlandse luchtvaartondernemers die met een buste worden geëerd. KLM-grondlegger Albert Plesman en de twee oprichters van Martinair, Martin Schröder en John Block, zijn de anderen. Mede door zijn enorme gedrevenheid en visie is Transavia van kleine charter omgevormd tot een geweldig merk en luchtvaartmaatschappij. KLM heeft daarom ook veel aan hem te danken, zei Elbers over de hechte samenwerking tussen KLM en Transavia, waar Legro in 1979 aantrad. Transavia was lange tijd een dochtermaatschappij van grootaandeelhouder KLM, al liet Legro zich niet alles welgevallen. De Nederlandse luchtvaart wordt geschreven met de letters KLM. We hebben in het begin weleens woorden gehad, maar je krijgt respect voor elkaar, zei hij in 2013 tegen Luchtvaartnieuws.

Transavia zette zich volgens Legro niet zozeer af tegen KLM. Maar we wilden wel onafhankelijk zijn. KLM begreep dat later en liet Transavia zijn gang gaan. In 2000 hekelde hij openlijk de behandeling door Schiphol en de overheid. Ze trekken uit alle macht aan de uiers voor het laatste restje melk, zei hij over de in zijn ogen te dure landingsrechten en vliegtuigafhandeling. Met Legro aan het roer ging Transavia rond de eeuwwisseling het gevecht aan met prijsvechters als EasyJet en Ryanair. Want, zo zei de topman, als mensen er weinig voor hoeven te betalen willen ze best op één dag heen en weer naar Nice voor een kopje koffie aan de boulevard. 

Pieter Elbers, president-directeur KLM, zegt naar aanleiding van het overlijden van Legro”: “Ik heb Peter ervaren als een sterke en innemende persoonlijkheid met een enorme passie voor de luchtvaart. Mede door zijn enorme gedrevenheid en visie is Transavia van kleine charter omgevormd tot een geweldig merk en luchtvaartmaatschappij. KLM heeft daarom ook veel aan hem te danken. Ook na zijn tijd bij Transavia kwam ik Peter nog geregeld tegen bij diverse luchtvaartaangelegenheden, waar hij onverminderd zijn betrokkenheid toonde en waar we geregeld goede gesprekken voerden. Deze zal ik koesteren. Een groot luchtvaartman en pionier is ons ontvallen.”

Legro nam in 2002 afscheid van Transavia, hoewel hij naar eigen zeggen emotioneel betrokken bleef. In 2003 bekende hij in de Volkskrant dat hij moest leren omgaan met zijn pensionering. Zo was hij weleens in driedelig pak achter in zijn auto gaan zitten, tot hij ontdekte dat hij niet meer de beschikking over een chauffeur had omdat hij was gestopt met werken. Met golfen en het kijken van videobanden van Toon Hermans kwam hij de vrijgekomen tijd naar eigen zeggen evengoed probleemloos door.

Oud-topman Peter Legro van luchtvaartmaatschappij Transavia is vrijdag op 80-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1979 tot aan zijn pensionering in 2002 de hoogste baas van het bedrijf.

Peter Legro groeide op in Groningen nabij vliegveld Eelde, waar zijn droom om vliegenier te worden ontstond. Zijn vader was een enthousiast zweefvlieger. Vanwege zijn lengte van net onder de twee meter werd hij afgekeurd voor de vliegeropleiding. Na zijn eerste baan bij bandenfabrikant Firestone in Liberia stapte hij over naar Pan American Airlines. Voor PanAm vervulde hij diverse functies overal ter wereld.

Legro behoort tot de vier Nederlandse luchtvaartpioniers die op Schiphol met een borstbeeld worden geëerd. De anderen zijn KLM-grondlegger Albert Plesman en de twee oprichters van Martinair, Martin Schröder en John Block. “We zijn intens verdrietig over het overlijden van Peter,” zegt huidig Transavia-topman Mattijs ten Brink. “Hij was de verbinding met het verleden en op dat verleden bouwen we nog steeds voort. Met zijn gedrevenheid en persoonlijke aandacht voor iedereen, kreeg hij Transavia in beweging, zowel op de grond als in de lucht.AfgekeurdDe in Groningen geboren Legro wilde van jongs af aan piloot worden, maar werd wegens zijn lengte van bijna 2 meter afgekeurd voor de vliegersopleiding van de luchtmacht. Hij studeerde bedrijfskunde in New York en ging aan de slag bij bandenfabrikant Firestone. Daarna belandde hij alsnog in de vliegwereld, bij luchtvaartmaatschappij Pan American Airlines (Pan Am).Voor dat Amerikaanse bedrijf werkte Legro op uiteenlopende plaatsen in de wereld, met Nederland als eindbestemming. Vanuit zijn functie als directeur van Pan Am in ons land maakt hij in 1979 de overstap naar Transavia.

Populaire zonbestemmingenOnder leiding van Legro begon de omvorming van Transavia van een chartermaatschappij die vooral reisorganisaties bediende, tot een aanbieder van lijnvluchten naar vooral populaire zonbestemmingen. In 2000 koos het bedrijf voor een toekomst als prijsvechter. Eveneens tijdens het bewind van Legro stapte KLM in als grote aandeelhouder van Transavia. Sinds 2003 is die luchtvaartmaatschappij de enige eigenaar.”Een groot luchtvaartman en pionier is ons ontvallen, reageert KLM-topman Pieter Elbers. “Mede door zijn enorme gedrevenheid en visie is Transavia van kleine charter omgevormd tot een geweldig merk en luchtvaartmaatschappij. KLM heeft daarom ook veel aan hem te danken.


Haarlemmermeer at Twitter: