Kennismaken met de geschiedenis van Haarlemmermeer

Kennismaken met de geschiedenis van Haarlemmermeer
Nieuwe huisstijl gemeente naar de prullenbak
Ton Dijkstra HAP houdt twijfels over verontreinigde grond Rozenburg 07-04-2018, 14:06 | Van de redactie HOOFDDORP De fractie van lokale partij HAP twijfelt of de grond die vanuit Schiphol-Oost naar een terrein in Rozenburg wordt gebracht werkelijk licht verontreinigd is. Dat zei fractievoorzitter Johan Rip donderdag tijdens het Vragenuurtje in de gemeenteraad.

Kort geleden ontstond er onrust in met name Rijsenhout over het transport van vrachtwagens vol vervuilde grond. De grond is afkomstig uit Schiphol-Oost waar een busbaan wordt aangelegd. Eerst was er sprake van dat het om zwaar vervuilde grond zou gaan. Later werd dat bijgesteld tot licht verontreinigd.

Johan Rip stelde tijdens de raadsvergadering vast dat de onrust bepaald nog niet voorbij is. Hij leverde forse kritiek op de provincie Noord-Holland. Volgens hem heeft die de betrokken bewoners in de kou laten staan. "Boze reacties en boze spandoeken. Wat zijn dit voor processen? Dit draagt niet bij aan het vertrouwen van de burger in de overheid. Wij als gemeente zitten voor joker."

Rip kreeg bijval van Maaike Ballieux van GroenLinks. Zij vroeg zich af of het college wel genoeg voor de belangen van de inwoners opkomt. Het raadslid wees erop dat de laatste tijd in contacten met burgers 'elke keer ruis op de lijn komt met een heel hoop gedoe'. Paul Meijer van Forza! vroeg zich af of de gemeente in deze kwestie de zaken wel onder controle heeft.

Wethouder John Nederstigt stelde dat er een totaal onjuist beeld is ontstaan in deze discussie. Hij vond dat de provincie zich keurig aan alle regels houdt en dat er daarom weinig houdt.

Dat was ook de mening van D66-fractievoorzitter Joost Koomen. Hij zei het onverstandig om de twijfel over de grond in Rozenburg in twijfel te trekken. PvdA-raadslid Willem Klijn sprak in dat verband over 'stemmingmakerij' waar hij ernstig bezwaar tegen maakte. Ook hij vond dat de feiten voor zich spreken in deze kwestie.

Eigen foto 'Nieuwe huisstijl gemeente naar de prullenbak' 07-04-2018, 09:05 | Van de redactie HOOFDDORP De pas gepresenteerde huisstijl van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer moet onmiddellijk naar de prullenbak worden verwezen. Dat betoogde fractievoorzitter Paul Meijer donderdag tijdens het Vragenuurtje in de raadsvergadering.

Volgens Meijer is niemand enthousiast over het nieuwe logo van de gemeente die begin volgend jaar officieel van start gaat. Hij noemde de huisstijl 'oerlelijk' en gaf weinig lovende kwalificaties als 'speeltuinlogo' en 'Pippi-Langkous-logo'. De fractievoorzitter van Forza! vroeg zich af of de nieuwe huisstijl nog kon worden ingetrokken en hoeveel de hele operatie heeft gekost.

D66-raadslid Pablo Meegdes liet weten dat zijn fractie de huisstijl ook niet erg mooi vindt.

Bij afwezigheid van de burgemeester zei wethouder Ap Reinders het opvallend te vinden hoeveel de nieuwe huisstijl losmaakt. Naast negatieve zijn er volgens hem ook positieve reacties op het ontwerp.

De wethouder benadrukte dat de twee fusiegemeenten bij de keuze voor dit logo niet over een nacht ijs zijn gegaan. Er was eerst een klankbordgroep die uit zes ontwerpen de drie beste heeft geselecteerd.

Daarna was de keuze aan de inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Er zijn in totaal 5.000 stemmen uitgebracht. De gemeenteraden van beide gemeenten en de colleges hebben daarna de definitieve keuze bepaald.

Reinders zei dat de uiteindelijke keuze niet kan worden teruggedraaid. Volgens hem heeft de klus tot nu toe 125.000 euro gekost en worden van dat bedrag ook visitekaartjes gemaakt en auto's voorzien van het nieuwe logo. De kosten komen uit een geldpotje dat Den Haag beschikbaar stelt voor de fusie van beide gemeenten.


Haarlemmermeer at Twitter: