File op wegen rond Lisse voor de Keukenhof

File op wegen rond Lisse voor de Keukenhof
Het is lente in de Keukenhof
Op de wegen rond Lisse staan files richting de Keukenhof. Het park staat in bloei en het is lekker weer. Even na 13.00 uur was de eerste warme dag van het jaar een feit: in Eindhoven en Maastricht steeg de temperatuur naar 20,1 graden, meldden de weerbureaus verheugd.

De verkeersdiensten zien rond die tijd verder nog weinig extra verkeer richting de kust of recreatiegebieden. Wel maken veel motorrijders weer een voorjaarstoertochtje.

Het is lente in de Keukenhof

De weerbureaus verwachten een warm lenteweekend. Aan zee wordt het zaterdag tot 17 graden en in het binnenland plaatselijk 21 graden – in Limburg, Oost-Brabant en de Achterhoek kan het wel 23 graden worden. Zonnig is het zaterdag niet altijd overigens: er trekken veel sluierwolken over het land. Ook zondag zijn er wolken en valt er mogelijk langs de kust een klein buitje. Wel wordt het nog iets warmer dan zaterdag.

Meteorologen spreken van een warme dag als de maximumtemperatuur 20 graden of hoger is. Bij 25 graden of hoger is er sprake van een zomerse dag en bij 30 graden of hoger een tropische dag.

Vorig jaar bereikte het kwik al op 28 maart voor het eerst de 20 graden.

Het is het traditionele dagtripje van elke buitenlandse toerist: een bezoek aan de Keukenhof en de bloeiende velden van de Bollenstreek. Het bloemenpark in Lisse beleeft zijn 69e editie.

Vanaf de eerste lenteweek kleuren acht weken lang de mooiste bolgewassen de perken. In het begin zijn dat vooral krokussen en narcissen, maar die worden als het warmer wordt al snel gevolgd door hyacinten en vroege tulpensoorten. De tulp, wereldwijd bekend Holland-merk, is en blijft de grote trekker. Als half mei de laatste tulpen zijn uitgebloeid, gaat het park resoluut weer voor een jaar dicht. De tuinmannen gaan dan meteen aan de slag met de voorbereidingen voor de volgende editie.

De Keukenhof, rond 1850 aangelegd ten gerieve van de bewoners van het nabijgelegen kasteel, is na Disneyland in Parijs het drukst bezochte attractie in Europa. Om break-even te draaien zijn 800.000 bezoekers nodig. Vorig jaar kwamen er 1,4 miljoen – een record. Op topdagen passeren 45.000 mensen de kassas. Afgelopen paasweekeinde waren het er, ondanks het natte weer, 80.000. Trouwens, ook bij kou en regen zijn er volop bloemen te zien in de drie paviljoens van het park.

Al die bollen en bloemen worden beschikbaar gesteld door enkele honderden bollenkwekers en bloementelers. De Nederlandse sierteelt, die sterk van de export afhankelijk is, beschouwt de Keukenhof als zijn internationale showvenster. Kwekers laten er hun nieuwste variëteiten zien en exporteurs hopen op nieuwe klanten.


Haarlemmermeer at Twitter: