Haarlemmermeer is de nieuwe attractie van Madurodam

Haarlemmermeer is de nieuwe attractie van Madurodam
Stoomgemaal Cruquius in Madurodam
Home Ontdek hoe de Nederlanders van water land maakten in de nieuwste attractie van Madurodam

Madurodam is gestart met de bouw van haar vijfde indoor attractie. Een zinderende en interactieve show over Nederlands meest indrukwekkende overwinning op het water: de drooglegging van het immense Haarlemmermeer. Een wervelende familieattractie over Hollandse daadkracht, over landwinning in de 19e eeuw, en hoe gemalen ons land tot op de dag van vandaag droog weten te houden. Met het bedienen van s werelds grootste stoommachine ervaren bezoekers zelf de ogenschijnlijk onmogelijke opgave om van water land te maken.

Het gemaal bestaat uit zes of acht grote balansarmen die vast zitten aan een stoommachine, een grote cilinder die stoom omzet in beweging, vertelt Aalders. Die balansarmen pompen het water continu weg. Zo wordt het water in een gebied op peil gehouden. Bedoeling is dat de replica in Madurodam door bezoekers bediend wordt, zodat ze kunnen ervaren hoe moeilijk het is om van water land te maken.

Stoomgemaal Cruquius in Madurodam

Net als de vier andere indoor attracties is ook deze familieattractie een eigentijdse belevenis voor jong en oud. Het verhaal is een uitbreiding op de vele kanten van Nederland, waterland die Madurodam in het park laat zien. Naast de bekende Maeslantkering, de Beatrixsluis en de educatieve interacties als de Waterweg en de Rotterdamse haven verrijst deze zomer het markante Cruquius gemaal, inclusief zes bewegende balansarmen.

In het gemaal beleven bezoekers een uniek verhaal, waarin zij teruggaan naar de tijd toen ons land nog grotendeels uit binnenmeren en rivieren bestond. Vanaf de zestiende eeuw legden de Nederlanders deze binnenmeren één voor één droog met molens, maar het Haarlemmermeer bleek eeuwenlang onmogelijk. Tot een stormachtige Kerstavond in 1836: hét moment in onze geschiedenis waarop de Nederlanders hun innovatieve kracht laten zien en besloten s werelds grootste stoommachine te bouwen voor de droogmaking van dit verwoestende meer.

Met vereende kracht moeten bezoekers in de attractie s werelds grootste stoommachine in gang zetten. Het gemaal treedt langzaam in werking, de balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen in vuur, stoom ontsnapt en het gemaal in Madurodam trilt op haar grondvesten… lukt het hen om van water land te maken?

Madurodam maakt vandaag meer details bekend over een nieuwe overdekte attractie. Het Haagse themapark is begonnen met de bouw van “een zinderende, spectaculaire en interactieve show over Nederlands meest indrukwekkende overwinning op het water”. Bezoekers beleven hoe de Haarlemmermeer in de negentiende eeuw werd drooggelegd met behulp van s werelds grootste stoommachine. Madurodam bouwt een replica in schaal 1:2 van Gemaal De Cruquius, één van de drie gemalen waarmee het meer tussen 1849 en 1852 is drooggepompt.ZIE OOK: Nieuwe attractie: herbeleef de watersnoodramp van 1953 Eenmaal binnen krijgen bezoekers de opdracht om zelf de stoommachine te bedienen, om zo van water land te maken. “Het gemaal treedt langzaam in werking, de balansarmen beginnen te bewegen, ketels ontvlammen in vuur, stoom ontsnapt en het gemaal trilt op haar grondvesten”, staat in een persbericht. Madurodam investeert 1,5 miljoen euro in het project. De afgelopen jaren opende het park al vier overdekte belevingen: Zo Groot is Oranje (2014), Hof van Nederland (2015), Het verhaal van George (2016) en Nieuw Amsterdam (2017).

Door de Haarlemmermeerpolder heeft Nederland haar moderne gezicht gekregen. Met de komst van de Randstad, de kleurrijke bloembollenvelden en luchthaven Schiphol ontstaat een belangrijke motor van onze economie. Anno 2018 zijn het nog steeds de waterschappen en de gemalen die dagelijks onze voeten droog houden en maken we ons geen zorgen over leven onder de zeespiegel. Nederland staat niet voor niets wereldwijd bekend om hun unieke omgangswijze met water.

De nieuwe familieattractie over de droogmaking van Haarlemmermeer past dan ook volledig binnen Madurodams visie om als eigentijds themapark de grote verhalen van Nederland te vertellen. Verhalen over vrijheidsdrang en daadkracht, die bezoekers inspireren met het beste van ons land.

Wow, in Madurodam komt een replica van het Cruquius gemaal. Dit is één van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer drooggelegd is. En je raadt het al, in de miniatuurstad, brengen bezoekers zelf het gemaal op gang.

Een gemaal, met zes bewegende balansarmen, breng je natuurlijk niet zomaar op gang. Daarvoor moeten bezoekers van Madurodam eerst s wereld grootste stoommachine aan de praat krijgen. Vervolgens treedt het gemaal in werking, de balansarmen bewegen, ketels ontvlammen in vuur en stoom ontsnapt. Zal het lukken om van water land te maken?

Die vijfde indoorattractie wordt deze zomer geopend en daarna staan er nog een aantal verbouwingen op het programma. Madurodam kreeg namelijk vorig jaar groen licht om uit te breiden naar de Scheveningen Bosjes. Daar verschijnen in 2019 de eerste nieuwe attracties.


Haarlemmermeer at Twitter:


Warning: file_get_contents(news/twitter/twdata/19.txt): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fastuser/data/www/nieuwsnl.org/wp-content/themes/nieuwsnl/content-single.php on line 39