Tijgermug aangetroffen in Amstelveen en Haarlemmermeer

Tijgermug aangetroffen in Amstelveen en Haarlemmermeer
Aziatische tijgermug gesignaleerd in Amstelveen – AT5: de nieuwszender van Amsterdam en omgeving
De Aziatische tijgermug is gesignaleerd in Amstelveen, dat blijkt uit de nieuwe vangstgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het insect kan ziektes als dengue (knokkelkoorts) overdragen.

De tijgermug komt van origine niet voor in Nederland, het dier komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en is waarschijnlijk door transport naar Nederland gekomen. De muggen, eieren of larven komen soms mee met de import van tweedehands banden of de plant Lucky Bamboo.

Volgens de NVWA die de bestrijding van de exotische muggen coördineert, is de kans klein dat de tijgermuggen een besmettelijke ziekte overdragen. Dat zou komen omdat in ons lang geen ziekten voorkomen die door deze muggen kunnen worden overgebracht. Het Platform daarentegen denkt dat een overdracht van ziekten door tijgermuggen niet kan worden uitgesloten. Volgens deskundigen kan de moedermug in China virussen overdragen op haar nageslacht dat vervolgens met de ziekteverwekkers per boot naar Europa reist. Het Platform wil dat de overheid optreedt tegen de bedrijven die handelen in Lucky Bamboo en tweedehands autobanden uit Azië.

Gesignaleerd in vijftien gemeentenHet is niet het eerste jaar dat de mug is gezien in Nederland. Vorig jaar is de tijgermug in tien gemeenten gesignaleerd, dit jaar in vijftien. Waarom er een groei in het aantal gemeenten zit, is onbekend. Een woordvoerder van het NVWA zegt dat het wellicht komt doordat meer mensen het melden. 

Waar de muggen zijn gesignaleerd in Amstelveen, mag de NVWA niet melden. Wel vertellen ze dat er geen relatie is met Schiphol. Bedrijven waar de insecten zijn gesignaleerd worden door de site van het RIVM geadviseerd om bedekkende kleding te dragen en zoveel mogelijk Deet-houdende anti-muggenmiddelen te gebruiken. 

Uit nieuwe gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de tijgermug dit jaar in 15 gemeenten is aangetroffen. Onder meer in Amtelveen en Haarlemmermeer.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088-0561533. De servicepagina kunt u hier vinden.Klik hier om direct de digitale krant te lezen.

Het Platform Stop Invasieve Exoten meldt dat dat een record is. In 2017 werd de tijgermug in 10 gemeenten aangetroffen. Dit schrijft Het Parool donderdag.