Gemeente Haarlemmermeer ook partij in geding om ov-staking – Noordhollands Dagblad

Gemeente Haarlemmermeer ook partij in geding om ov-staking - Noordhollands Dagblad
Reis dinsdag niet naar Schiphol als het niet strikt noodzakelijk is | NU – Het laatste nieuws het
De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.

Dinsdag wordt er in heel Nederland gestaakt door medewerkers van het openbaar vervoer. Daardoor wordt ernstige verkeershinder verwacht op de snelwegen rondom Schiphol.

Ondanks de uitspraak van de rechter dat er treinen moeten rijden van Amsterdam Centraal naar Schiphol en omgekeerd, wordt toch grote drukte verwacht in de omgeving van de luchthaven. "Er is zeer beperkt treinverkeer tussen Schiphol en Amsterdam om de reizigersdruk op Schiphol te ontlasten'', meldt Schiphol. "Het gaat om vier treinen per uur in plaats van de gebruikelijke 25 treinen per uur. Verder is er geen openbaar vervoer." Amsterdam zegt iets soortgelijks: "Reis dinsdag niet richting Schiphol en Amsterdam wanneer het niet nodig is. We raden reizigers aan om hun reis uit te stellen."

Op last van de rechter is er beperkt openbaar vervoer beschikbaar richting het vliegveld. In plaats van de gebruikelijke 25 treinen per uur, rijden er dinsdag tussen Schiphol en Amsterdam slechts 4 per uur.

Wel heeft de rechter besloten dat de vakbonden moeten zorgen de dat NS in staat is om op 28 mei een planmatig kwartierdienst te verzorgen. Dat wil zeggen dat NS een planmatige kwartierdienst tussen Amsterdam CS, station Sloterdijk, station Lelylaan, Schiphol en Hoofddorp. Die rijdt van dinsdag 28 mei 5.00 uur tot 21:00 uur, met een nagestreefde frequentie van 4 keer per uur. Om dit mogelijk te maken, zullen de diensten van de functies die NS in haar opsomming aan vakbonden heeft opgenomen buiten de staking vallen. 

Schiphol roept mensen op hun reis uit te stellen indien dat kan en de actuele verkeersinformatie scherp in de gaten te houden.

De rechter heeft de vakbonden opgedragen om dinsdag 28 mei tijdens de landelijke OV-staking mee te werken aan een pendellijn van de NS tussen Amsterdam en Hoofddorp via Schiphol. Burgemeester Hoes van Haarlemmermeer: Ik ben blij dat er nu toch een zeer beperkte bereikbaarheid voor reizigers van en naar Schiphol mogelijk is. We erkennen het recht van de vakbonden om te staken, maar een totale OV-staking zou enorme gevolgen hebben voor de openbare orde en veiligheid op en rond Schiphol. Voor ons maakt deze pendellijn deel uit van een breder pakket aan maatregelen, waaronder verkeersmaatregelen op en rond Schiphol en het omboeken van vluchten door KLM en het verzoek aan andere airlines om dit ook te doen. Burgemeester Hoes doet ook een dringende oproep aan iedereen om dinsdag niet naar Schiphol te gaan als dit niet strikt noodzakelijk is.