Financiële meevaller voor Haarlemmermeer dankzij overname Eneco – HCNieuws

Financiële meevaller voor Haarlemmermeer dankzij overname Eneco - HCNieuws
Energiebedrijf Eneco in Japanse handen
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

284 Energieconcern Eneco wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi. Dit concern krijgt 80 procent van de aandelen. De rest gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu, bevestigt Eneco maandag.

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een prijs van ruim 3 miljard euro voor Eneco.

ANP Foto Financiële meevaller voor Uithoorn dankzij overname Eneco 25-11-2019, 14:01 UITHOORN Energiebedrijf Eneco gaat over in Japanse handen. En dat is goed nieuws voor onder meer Uithoorn. De gemeente is namelijk een van de 44 gemeenten met aandelen in het energiebedrijf. 

De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Ook moet onder anderen de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan.

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de overname. Het nieuws betekent dat een aantal Nederlandse gemeenten een flink bedrag tegemoet kunnen zien.

“Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid”, aldus Eneco.

Naast deze drie gemeenten zijn dus nog 41 andere gemeenten aandeelhouder, waaronder Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort. Hoeveel deze gemeenten precies ontvangen, is niet bekend.

Eneco blijft als zelfstandig onderdeel werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven intact, aldus het bedrijf in een persbericht. De centrale ondernemingsraad zou positief over de nieuwe aandeelhouders zijn.

Nederlandse gemeenten zijn spekkoper bij de verkoop van energiebedrijf Eneco. Zo zal Rotterdam, de grootste aandeelhouder, bijna 1,3 miljard euro ontvangen als de overname rond is. Den Haag krijgt zo’n 675 miljoen euro. Dordrecht mag een bijschrijving van ongeveer 368 miljoen euro verwachten. De kopers betalen 827,06 euro per aandeel Eneco. Als de overname rond is, gaat er nog 0,5 tot 1 procent aan transactiekosten van de opbrengst af.

In eerste instantie zou een samenwerking van Shell en pensioenfonds PGGM de voornaamste kandidaat zijn geweest om Eneco over te nemen.

Eneco is momenteel nog in handen van 44 gemeenten in Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Utrecht. Rotterdam is de grootste aandeelhouder met 31,69 procent van de aandelen. Den Haag volgt met 16,55 procent. Dordrecht heeft 9,05 procent. Onder de kleinere aandeelhouders zijn gemeenten als Delft, Zoetermeer, Amstelveen, Schiedam, Zandvoort en Haarlemmermeer.

“Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die 100 procent achter de strategie van Eneco staan”, zegt Eneco-topman Ruud Sondag. “Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf.”

Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van conglomeraat Mitsubishi Corporation en energiebedrijf Chubu betaalt 4,1 miljard euro voor de overname. Eneco benadrukt dat de Japanners zich voor de lange termijn aan Eneco willen verbinden. Daarbij wordt in het bijzonder gewezen op de duurzame koers van het energiebedrijf.

Volgens Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi, sluit Eneco goed aan bij de huidige energieactiviteiten van Mitsubishi en biedt het Nederlandse bedrijf een platform om verder te groeien in de Europese markt. Mitsubishi zegt in Europa koploper te willen zijn in de energietransitie.

Den Haag heeft al eerder besloten waar het Eneco-geld aan moet worden besteed. De helft is bestemd voor het verbeteren van ‘duurzame mobiliteit’. Verder gaat 30 procent naar ‘energietransitie’ en 20 procent naar verbetering van de openbare ruimte.

Zowel Mitsubishi als Eneco is al een grote speler in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. Zo werken de concerns al langer samen voor een Nederlands windpark op zee. Met de overname door Mitsubishi komt een deel van de offshore windactiviteiten van het Japanse concern bij Eneco terecht.

Mitsubishi leent Eneco ook een bedrag van 1 miljard euro, dat het bedrijf naar eigen inzicht kan gebruiken om investeringen te financieren. Eneco zegt ook te verwachten dat de financiële slagkracht van de nieuwe aandeelhouders een positief effect op de kredietwaardigheid zal hebben.

Dankzij jouw abonnement worden er steeds meer uitstekende artikelen van uitstekende auteurs gepubliceerd en kan de TPO-redactie blijven werken aan een uniek journalistiek geluid online.

In de centrale ontvangstruimte werd het nieuws van de overname aan alle Eneco-medewerkers bekendgemaakt NOS zoom in NOS Nieuws • Economie • Vandaag, 09:40 • Aangepast Vandaag, 12:20 Energiebedrijf Eneco in Japanse handen Eneco komt in Japanse handen. Het energiebedrijf wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Eneco is nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten.

De overname betekent dat twee andere consortia achter het net vissen. Dat ging om enerzijds Shell en pensioenfonds PGGM en anderzijds Rabobank en investeerder KKR. De Japanners boden naar verluidt meer. De waarde van Eneco werd geraamd op 3 miljard euro.

Volgens Eneco is het bod van de Japanse combinatie het best voor de gemeenten die aandeelhouder zijn en voor de medewerkers. De overname zal niets veranderen aan de werkgelegenheid of aan de arbeidsvoorwaarden, stelt het bedrijf. Dat was een voorwaarde voor de overname. Ook blijft het hoofdkantoor in Rotterdam. Mitsubishi en Chubu hebben die garanties voor vijf jaar gegeven.

De huidige topman van Eneco, Ruud Sondag, zal aftreden nadat de overname is afgerond. Wel blijft hij bij het bedrijf betrokken als adviseur. Het is nog niet bekend wie de nieuwe topman of topvrouw wordt, wel dat het een Nederlander blijft.

Mitsubishi Corporation is een industrieel conglomeraat dat tien verschillende takken onder zich heeft die zo goed als alles beslaan wat er te maken valt. Een van die groepen bouwt bijvoorbeeld autos, een andere groep bouwt windmolens en energieopslag. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers.

Met de aankoop van Eneco wil het consortium zijn positie op de energiemarkt en bij de energietransitie in Europa uitbouwen. Mitsubishi werkt al sinds 2012 met Eneco samen bij de bouw van windmolenparken. In Duitsland bouwt het bedrijf aan een van Europas grootste batterijopslagprojecten.

De verkoop moet de komende maanden nog goedgekeurd worden door de 44 gemeenteraden. De gemeenten stemden eerder al in met het verkopen van het energiebedrijf. Als 75 procent van de aandelen instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond.