Financiële meevaller voor Haarlemmermeer dankzij overname Eneco – Witte Weekblad Nieuw Vennep

Financiële meevaller voor Haarlemmermeer dankzij overname Eneco - Witte Weekblad Nieuw Vennep
Energiebedrijf Eneco in Japanse handen
Je gebruikt een adblocker. Wij kunnen onze artikelen alleen gratis toegankelijk voor je maken dankzij advertenties. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren?

290 Energieconcern Eneco wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door een Japans consortium onder leiding van Mitsubishi. Dit concern krijgt 80 procent van de aandelen. De rest gaat naar het Japanse energiebedrijf Chubu, bevestigt Eneco maandag.

Eneco wordt verkocht door 44 gemeenten, die nu een hogere prijs krijgen dan verwacht. Lang circuleerde een prijs van ruim 3 miljard euro voor Eneco.

ANP Foto Financiële meevaller voor Uithoorn dankzij overname Eneco 25-11-2019, 14:01 UITHOORN Energiebedrijf Eneco gaat over in Japanse handen. En dat is goed nieuws voor onder meer Uithoorn. De gemeente is namelijk een van de 44 gemeenten met aandelen in het energiebedrijf. 

Den Haag krijgt 675 miljoen euro voor aandelen Eneco

De gemeenten moeten nog wel definitief instemmen met de overname. Ook moet onder anderen de minister van Economische Zaken nog akkoord gaan.

Energiebedrijf Eneco komt in Japanse handen. Een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu betalen 4,1 miljard euro voor de overname. Het nieuws betekent dat een aantal Nederlandse gemeenten een flink bedrag tegemoet kunnen zien.

“Het consortium heeft het beste bod gedaan voor de aandeelhouders en alle overige stakeholders van Eneco, onder wie de medewerkers, met de beste voorwaarden, waaronder prijs- en transactiezekerheid”, aldus Eneco.

Naast deze drie gemeenten zijn dus nog 41 andere gemeenten aandeelhouder, waaronder Uithoorn, Aalsmeer, Amstelveen, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort. Hoeveel deze gemeenten precies ontvangen, is niet bekend.

Eneco blijft als zelfstandig onderdeel werken. Het merk, de bedrijfscultuur en de bedrijfsidentiteit blijven intact, aldus het bedrijf in een persbericht. De centrale ondernemingsraad zou positief over de nieuwe aandeelhouders zijn.

Reden voor de aandeelhouders om Eneco te verkopen aan Mitsubishi en Chubu is dat dit consortium de hoogste prijs biedt. Verder scoort het beste op ‘transactiezekerheid’ en is ‘eveneens de beste partij met betrekking tot het lange termijn aandeelhouderschap en een prudente financiering’. Ook zouden goede afspraken zijn gemaakt over een duurzame strategie van Eneco. Het bedrijf zou ‘een wereldspeler op gebied van energietransitie’ worden.

In eerste instantie zou een samenwerking van Shell en pensioenfonds PGGM de voornaamste kandidaat zijn geweest om Eneco over te nemen.

Dat schrijft wethouder Boudewijn Revis (VVD) aan de Haagse gemeenteraad. De gemeenten die aandelen hebben in Eneco besloten tweeënhalf jaar geleden het bedrijf te willen verkopen. Het bedrag dat het Japanse consortium over heeft voor het energiebedrijf is veel hoger dat steeds werd verwacht. Hoewel de gemeenten die eigenaar waren, daar zelf nooit officieel mededelingen over deden, was de verwachting van deskundigen dat Eneco rond de 2,5 tot 3 miljard euro waard was.

“Met het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu hebben wij aandeelhouders gevonden die 100 procent achter de strategie van Eneco staan”, zegt Eneco-topman Ruud Sondag. “Onze jarenlange partner Mitsubishi Corporation wordt nu onze grootste aandeelhouder. En, net zo belangrijk: Eneco blijft intact als geïntegreerd en zelfstandig Nederlands energiebedrijf.”

Ook andere gemeenten in de regio kunnen rekenen op een aanzienlijke financiële injectie. Zo is Leidschendam-Voorburg na Rotterdam, Den Haag en Dordrecht de grootste aandeelhouder Eneco. Die gemeente heeft 3,44 procent in handen en krijgt 141 miljoen euro. Delft krijgt 100 miljoen euro (2,44% aandelen), Zoetermeer 96 miljoen euro (2,34%), Pijnacker-Nootdorp 86 miljoen euro (2,10%) en Rijswijk 73 miljoen euro (1,78%).

Volgens Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi, sluit Eneco goed aan bij de huidige energieactiviteiten van Mitsubishi en biedt het Nederlandse bedrijf een platform om verder te groeien in de Europese markt. Mitsubishi zegt in Europa koploper te willen zijn in de energietransitie.

De topman Takehiko Kakiuchi van Mitsubishi Corporation laat in een schriftelijke verklaring weten onder de indruk van de prestaties en marktpositie van van Eneco te zijn. We onderschrijven de lange termijn visie van Duurzame energie van iedereen, hebben een goede culturele fit en geloven er sterk in dat Eneco goed is gepositioneerd om een leidende rol in de energietransitie te blijven vervullen.

Zowel Mitsubishi als Eneco is al een grote speler in de ontwikkeling en productie van hernieuwbare energie. Zo werken de concerns al langer samen voor een Nederlands windpark op zee. Met de overname door Mitsubishi komt een deel van de offshore windactiviteiten van het Japanse concern bij Eneco terecht.

Den Haag heeft steeds gezegd een flink deel van het geld dat via de verkoop van Eneco binnenkomt te willen gebruiken voor duurzaamheidsbeleid. Ook wil Den Haag met een deel van het geld de ambitieuze plannen op het gebied van mobiliteit financieren. Zo moeten er onder meer nieuwe tram- of lightrailverbindingen komen van de Binkchorst naar Scheveningen en richting Zuidwest.

Mitsubishi leent Eneco ook een bedrag van 1 miljard euro, dat het bedrijf naar eigen inzicht kan gebruiken om investeringen te financieren. Eneco zegt ook te verwachten dat de financiële slagkracht van de nieuwe aandeelhouders een positief effect op de kredietwaardigheid zal hebben.

In de centrale ontvangstruimte werd het nieuws van de overname aan alle Eneco-medewerkers bekendgemaakt NOS zoom in NOS Nieuws • Economie • Vandaag, 09:40 • Aangepast Vandaag, 12:20 Energiebedrijf Eneco in Japanse handen Eneco komt in Japanse handen. Het energiebedrijf wordt voor 4,1 miljard euro overgenomen door windmolen- en batterijfabrikant Mitsubishi en energiebedrijf Chubu. Eneco is nu nog eigendom van 44 Nederlandse gemeenten.

De overname betekent dat twee andere consortia achter het net vissen. Dat ging om enerzijds Shell en pensioenfonds PGGM en anderzijds Rabobank en investeerder KKR. De Japanners boden naar verluidt meer. De waarde van Eneco werd geraamd op 3 miljard euro.

Het huidige college besloot bij het aantreden anderhalf jaar geleden de aandelen echter toch te verkopen. De manier waarop toenmalig wethouder Rachid Guernaoui (Hart voor Den Haag) de plannen presenteerde, leidde tamelijk snel na zijn aantreden tot een forse confrontatie met de gemeenteraad.

Volgens Eneco is het bod van de Japanse combinatie het best voor de gemeenten die aandeelhouder zijn en voor de medewerkers. De overname zal niets veranderen aan de werkgelegenheid of aan de arbeidsvoorwaarden, stelt het bedrijf. Dat was een voorwaarde voor de overname. Ook blijft het hoofdkantoor in Rotterdam. Mitsubishi en Chubu hebben die garanties voor vijf jaar gegeven.

De huidige topman van Eneco, Ruud Sondag, zal aftreden nadat de overname is afgerond. Wel blijft hij bij het bedrijf betrokken als adviseur. Het is nog niet bekend wie de nieuwe topman of topvrouw wordt, wel dat het een Nederlander blijft.

Mitsubishi Corporation is een industrieel conglomeraat dat tien verschillende takken onder zich heeft die zo goed als alles beslaan wat er te maken valt. Een van die groepen bouwt bijvoorbeeld autos, een andere groep bouwt windmolens en energieopslag. Mitsubishi heeft kantoren over de hele wereld, en telt 75.000 werknemers.

Met de aankoop van Eneco wil het consortium zijn positie op de energiemarkt en bij de energietransitie in Europa uitbouwen. Mitsubishi werkt al sinds 2012 met Eneco samen bij de bouw van windmolenparken. In Duitsland bouwt het bedrijf aan een van Europas grootste batterijopslagprojecten.

De verkoop moet de komende maanden nog goedgekeurd worden door de 44 gemeenteraden. De gemeenten stemden eerder al in met het verkopen van het energiebedrijf. Als 75 procent van de aandelen instemt met het bod van Mitsubishi en Chubu is de deal rond.