Ernstige besmettelijke paardenziekte opgedoken in Hardenberg

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

Een zeer besmettelijke en dodelijke paardenziekte is opgedoken op een locatie in Hardenberg, dat meldt de Sectorraad Paarden. Er is een neurologische vorm van 'rhinopneumonie' vastgesteld. Volgens bronnen gaat het om een stal aan de Moeshoekweg.

Op de locatie in Hardenberg is één paard inmiddels geëuthanaseerd, twee andere paarden met de symptomen van de ziekte zijn stabiel. De andere paarden in de stal mogen de komende weken het terrein niet verlaten. Ook mogen er geen paarden van buitenaf de locatie op.

RhinopneumonieRhinopneumonie is volgens de sectorraad een veelvoorkomende ziekte in Europa. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen van de paarden.

Mensen kunnen paarden besmetten met deze ziekte. De besmetting gaat via kleding en handen, maar mensen kunnen niet ziek worden door in aanraking te komen met een besmet paard.

MeldpuntVorige week pleitte paardenfokker Marijke Zomer-Kromkamp uit Hengelo bij RTV Oost voor een meldpunt. Dit meldpunt moet ervoor zorgen dat handelaren, maneges en paardenstallen niet meer verzwijgen dat er een besmettelijke ziekte binnen hun bedrijf heerst.

In de Tweede Kamer werd Zomer-Kromkamp gesteund door de PVV. PVV-Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.