Paardenhandelaar en dierenarts: We moeten meer doen om rhinovirus te …

Een zeer besmettelijke en dodelijke paardenziekte is opgedoken op een locatie in de gemeente Hardenberg, dat meldt de Sectorraad Paarden. Er is een neurologische vorm van 'rhinopneumonie' vastgesteld. Volgens bronnen gaat het om een stal aan de Moeshoekweg.

Op de locatie in de gemeente Hardenberg is één paard inmiddels geëuthanaseerd, twee andere paarden met de symptomen van de ziekte zijn stabiel. De andere paarden in de stal mogen de komende weken het terrein niet verlaten. Ook mogen er geen paarden van buitenaf de locatie op.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 013 9960. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.destentor.nl te lezen.

RhinopneumonieRhinopneumonie is volgens de sectorraad een veelvoorkomende ziekte in Europa. Besmetting vindt plaats via de luchtwegen van de paarden.

Mensen kunnen zelf niet ziek worden door een besmet paard, maar zij kunnen paarden wel besmetten met deze ziekte. De besmetting gaat via kleding en handen.

MeldpuntVorige week pleitte paardenfokker Marijke Zomer-Kromkamp uit Hengelo bij RTV Oost voor een meldpunt. Dit meldpunt moet ervoor zorgen dat handelaren, maneges en paardenstallen niet meer verzwijgen dat er een besmettelijke ziekte binnen hun bedrijf heerst.

In de Tweede Kamer werd Zomer-Kromkamp gesteund door de PVV. PVV-Kamerlid Dion Graus pleitte al eerder voor een meldplicht.

Heb je opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 – 57 03 33 33.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.