Overijsselaars zien NL-Alert nu ook op vertrekborden bij bushaltes

Overijsselaars zien NL-Alert nu ook op vertrekborden bij bushaltes
NL-Alert ook op vertrekborden ov-haltes | Binnenland
Berichten van NL Alert zijn vanaf 3 december zichtbaar op de vertrekborden van bus, tram en metro. Op die dag wordt door de overheid ook een controlebericht naar mobiele telefoons verstuurd.

De melding op de openbaar vervoerborden past bij het streven van NL Alert om bij een melding zoveel mogelijk mensen te bereiken. Die wordt bijvoorbeeld verstuurd als een ramp heeft plaatsgevonden. Via het alert worden mensen gealarmeerd en geïnformeerd.

In juni van dit jaar werd het laatste controlebericht verstuurd. Dat werd door ruim 10 miljoen mensen van 12 jaar en ouder ontvangen. Omdat de boodschap vervolgens weer wordt doorgegeven, zijn bij dat bericht uiteindelijk 11,3 miljoen mensen bereikt, zegt NL Alert.

Veel telefoons zijn tegenwoordig standaard al ingesteld op het ontvangen van NL Alerts. Bij sommige telefoons moet de gebruiker dat zelf doen. Een handleiding daarvoor is te vinden op www.nl-alert.nl.

NL-Alert is vanaf maandag 3 december ook te zien op andere kanalen dan je mobiel. De alarmberichten verschijnen dan eveneens op veel digitale vertrekborden bij bushaltes.

Op 3 december om twaalf uur s middags zendt de overheid een NL-Alert-controlebericht uit in heel Nederland. Ontvang je dat bericht op je mobiel, dan weet je dat jouw telefoon juist is ingesteld. Het is dan ook de eerste keer dat een controlebericht op de vertrekborden bij bushaltes wordt getoond.

De overheid gebruikt het NL-Alert om jou te informeren als er een ramp gebeurt. Je ziet zo meteen wat er aan de hand is en wat je moet doen.

Veel telefoons die in Nederland worden verkocht, zijn al ingesteld voor NL-Alert. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Op de site van NL-Alert lees je hoe je je mobiel moet instellen.