Somber weekend begint met regen

Het weekend verloopt grijs en grauw. Vanuit het zuiden gaat het zaterdag regenen en vooral in het oosten is ook kans op wat smeltende sneeuw. Met 2-6 graden is het kouder dan normaal en in het noorden en oosten vriest het voor het gevoel de hele dag. Zondag is het troosteloos door uitgestrekte wolkenvelden. Wel is het dan overwegend droog en vooral in het noorden en oosten iets minder koud. Na het weekend daalt de middagtemperatuur naar 1-5 graden en gaat het ’s nachts enkele graden vriezen.

Na een koude start, met in de Achterhoek 4 graden vorst, is het vanmiddag prima herfstweer met op veel plaatsen zonnige perioden. In het noorden en rond het IJsselmeer kan het regionaal lang bewolkt blijven. Wie bij het zien van de ondergaande zon denkt dat het weekend net zo zonnig verloopt komt bedrogen uit. Zowel zaterdag als zondag krijgen we bijzonder grijs weer.

Na een frisse nacht met in het noordoosten twee graden vorst is het zaterdagochtend geheel bewolkt. Helemaal in het zuiden valt wat regen en gedurende de dag trekt het neerslaggebied langzaam noordwaarts. In het uiterste noorden kan het tot laat in de middag droog blijven en schijnt eerst een waterig zonnetje.

Met 6 graden in het zuiden, 3-5 in het westen en noorden en 2 in het oosten is het kouder dan normaal. Als het stevig doorregent kan de neerslag vooral in het oosten even overgaan in smeltende sneeuw. Zeer lokaal wordt het op de Hoge Veluwe eventjes een beetje wit op auto’s en in het gras. In het zuiden staat weinig wind en is het stemmig herfstweer. In de noordelijke provincies staat een matige en aan de kust vrij krachtige oostenwind. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur overdag tussen -2 en 0 graden.

Zaterdagavond is het regenachtig. Later op de avond en in de nacht zijn er droge perioden en valt zo nu en dan wat motregen. Het komt niet tot vorst, maar met minima van 1-3 graden is het wel kil.

Zondag zijn er uitgestrekte wolkenvelden, waardoor de zon bijna niet doorbreekt. Op de meeste plaatsen blijft het droog en als er wat neerslag valt gaat het om een klein beetje motregen. Het wordt 4 graden in het noordoosten tot 6 in het zuiden.

Na het weekend is het aanvankelijk grijs, maar daarna komen er ook opklaringen. Er zijn zonnige perioden en het wordt kouder. Dinsdag is het 2-5 graden en woensdag is het in Groningen maar 1 graad boven het vriespunt. In de nacht gaat het op grote schaal licht vriezen met -1 tot -4 graden en in het oosten kan het matig vriezen met -5 graden. De kou duurt niet lang, vanaf donderdag wordt het wisselvallig, winderig en beduidend zachter.

Het vliegverkeer in het oosten van Australië ondervindt veel hinder van een bijzonder onstuimige wind. Verder zijn er verschillende bosbranden. Lees meer

De Nederlandse dijken zijn klaar voor het stormseizoen. Door de droogte waren bij veendijken dit jaar extra inspecties nodig. Lees meer

23 nov. 2018, 8:52 uur – Het is regionaal nog grijs, maar geleidelijk breekt de zon door. In het uiterste noorden kan het lang duren voordat het opklaart. Het wordt 4-8…

23 nov. 2018 – In Zuid-Europa is het wisselvallig met vooral in Frankrijk en Italië dit weekend fikse buien. Aan de Spaanse costas is het vaak droog met zon en 17-20…

Het weekend begint met perioden met regen. De neerslag neemt zaterdagmiddag af, maar doordat er nauwelijks wind staat verandert het weerbeeld nauwelijks. Ook zondag hebben we te maken met uitgestrekte wolkenvelden. Wel is het op een enkel spatje na droog. Overdag is het met 4-6 graden iets kouder dan normaal. s Nachts is het met 2-4 graden niet veel kouder, maar volgende week gaat het wel enkele graden vriezen.

Dit weekend is het somber herfstweer. Een depressie trekt zaterdag heel gestaag over het land. Het is grijs en er zijn perioden met regen en motregen.  Er staat erg weinig wind en hierdoor hoeven we weinig verandering te verwachten. In de loop van de middag neemt de neerslag iets af en in de avond zijn er ook droge perioden.

Ook de temperatuur verandert nauwelijks. Overdag is het 4-5 graden en in Limburg kan het net 6 graden worden. Daarmee is het een paar graden kouder dan normaal. In de avond wordt het een graadje kouder en daarna blijft de temperatuur lang rond 4 graden liggen. Het blijft bewolkt en daardoor zal het niet vriezen. De minima komen uit tussen 2 en 4 graden. Ook van dichte mist is waarschijnlijk geen sprake. Alleen in Hoog-België is het mogelijk zo vochtig dat het zicht sterk terugloopt.

Zondag hoeven we niet te rekenen op een sterke weersverbetering, behalve dat er minder regen valt. We blijven te maken houden met uitgestrekte wolkenvelden en daar kan zo nu en dan een beetje (mot)regen uit vallen. Ook dan staat er weinig wind en het wordt 5-6 graden.

Volgende week worden de nachten kouder. In de nacht naar dinsdag kan het in de oostelijke delen tot vorst komen en in de nacht naar woensdag kan het op grote schaal 1-2 graden vriezen. Mogelijk wordt het op de Limburgse zandgronden of in de Oostkantons plaatselijk -4 of -5 graden. Het is dan droog met in de middag 2-5 graden en zo nu en dan zon.

De GP van Abu Dhabi wordt gehouden onder zonnige en tropische omstandigheden. Er is vrijwel geen wolkje aan de lucht … Lees meer…