Hardenberg wielerstad van Overijssel – De Toren

Hardenberg wielerstad van Overijssel - De Toren
Sluwe Arvid de Kleijn spurt naar de zege in Olympias Tour
Zaterdag 19 oktober was Hardenberg voor even de wielerstad van Overijssel. Het centrum van de stad stond volledig in het teken van Olympias Tour door Nederland. De gemeente Hardenberg heeft opnieuw een aansprekend wielerevenement binnen haar gemeentegrens weten binnen te halen. De derde etappe van Olympias Tour heeft zaterdag een start en aankomst in het centrum van de stad. Het startschot voor de etappe over 145,5 kilometer werd op de Markt om 13.30 uur gegeven door wethouder Jan ten Kate en de finish wordt om 16.50 uur verwacht aan de Parkweg.

De route voert de renners door de gehele gemeente. Grote favoriet is Coen Vermeltfoort uitkomend voor De Peddelaars/Alecto die donderdag in Drenthe de eerste etappe Col du Vam op zijn naam schreef. De wielrenner uit Schuinesloot mocht de gele leiderstrui aantrekken: “Ik had niet verwacht dat ik zou winnen”, aldus de sprinter gezien het lastige parcours. Vermeltfoort: “Ik wist dat ik in de afzink van de Vamberg aan moest gaan, want op de kasseien kun je niet meer versnellen. “De zege smaakt naar meer voor Vermeltfoort: “Ik probeer nu ook het klassement te winnen”, liet Vermeltfoort via de Tv-cameras weten. Vermelfoort verzamelde in 2019 tal van overwinningen, waaronder de Ster van Zwolle en hoopt zaterdag ook de rit in zijn achtertuin, met start en finish in Hardenberg winnend af te sluiten.

In Twello (Gemeente Voorst) werd vrijdag de tweede etappe van Olympias Tour verreden en werd gewonnen door de Belg Stan van Tricht, rijdend voor het team SER Racing was in de slotfase de sterkste van zeven renners en nam de leiderstrui over van Coen Vermeltfoort, die in de groep achter de leiders finishte.

Olympias Tour 2019: de Col van Drenthe en een waaierspektakel in Twello

Zaterdag wordt Hardenberg aangedaan. In Tiel is zondag de slotrit van de oudste etappekoers van Nederland. Bekijk het flmpje,

Ook de derde etappe in Olympias Tour kende een atypisch koersverloop. Wéér regende het de gehele dag aanvallen en wéér eindigde de etappe niet in een verwachte massasprint.

Spervuur aan aanvallen In de openingsfase was het een groep van dertien coureurs die een poging deed. Daarbij zaten onder meer gevaarlijke coureurs als Sander De Pestel en Jordi Meeus. Maar zoals wel vaker deze Olympias Tour, was ook deze vlucht geen lang leven beschoren.

Dorus de Rijk toont zich Dorus de Rijk toonde zich in de uren daarna erg actief. De coureur van NWVG bevond zich tweemaal in een kopgroep van vijf, die beiden twee minuten voorsprong kregen, maar weer teruggepakt werden voor het begin van de finale. Hij zou uiteindelijk beloond worden met de prijs van de strijdlust.

SEG Racing Academy neutraliseert aanvallen In het laatste uur was de controle in het peloton ver te zoeken. Gevaarlijke coureurs als Jason van Dalen en Marijn van den Berg deden eerst een poging met een omvangrijke groep, maar hun aanval werd snel geneutraliseerd door SEG Racing Academy, die de leiderstrui van Van Tricht wilde verdedigen.