Pierie qua voorkomen en uitstraling de De Ligt van Heerenveen

Pierie qua voorkomen en uitstraling de De Ligt van Heerenveen
De Ligt verbindt toekomstplannen niet aan aanvoerderschap
12 maart 2018 – De verschillen tussen Ajax en sc Heerenveen waren zondagmiddag ontluisterend groot in de Eredivisiewedstrijd, toch hadden beide clubs ook één ding gemeen. Ze hebben allebei een jonge, talentvolle verdediger achterin staan, voor wie veel interesse is. Kik Pierie is wat dat betreft de Matthijs de Ligt van sc Heerenveen, al is hij (nog) geen aanvoerder van de Friezen.

Want waar er voor De Ligt wekelijks scouts van de Europese topclubs zitten, waren die (o.a. Manchester City en United) ditmaal ook naar Amsterdam gekomen om de verdediger van sc Heerenveen te zien spelen. Dat stond althans te lezen in de Engelse media: zelf wist Pierie van niets. “Nee, het is dat je het nu zegt, maar daar krijg ik als speler niets van mee”, vertelt hij tegenover FCUpdate.nl. Met een transfer is hij even zo goed nog niet bezig.”Het moment dat ik vertrek bij Heerenveen kan komende zomer zijn, maar ook pas over een jaar, twee jaar of drie jaar. Daar ben ik namelijk nog helemaal niet mee bezig”, legt hij uit. “Ik ben pas zeventien jaar.” Net als zijn collega De Ligt is ook Pierie een spontane, vrolijke jongen. Geen opgeklopt gedoe, geen moeilijkheden. Netjes geeft hij antwoord op alle vragen van de journalisten, net als ruim een jaar geleden toen hij nog in de luwte stond. Destijds, toen hij overigens ook al vanuit alle Europese topclubs was benaderd, was zijn doel om door te breken in het eerste van Heerenveen. Daarom wilde hij in Friesland blijven, in overleg met zijn ouders. Die missie is inmiddels geslaagd.”Dus wil ik me nog verder ontwikkelen, nog een volgende stap maken in het elftal”, aldus Pierie. Of het een doel is om, net als De Ligt, aanvoerder te worden van sc Heerenveen? “Zolang Stijn Schaars hier speelt, wordt er geen andere speler aanvoerder voor het team. Dus ik ook niet.”

De Ligt verbindt toekomstplannen niet aan aanvoerderschap

HuntelaarIn die ontwikkeling is het voor Pierie alleen maar goed om tegen topspitsen als Klaas-Jan Huntelaar te spelen. In de eerste ontmoeting met hem werd het talent snel na de pauze al naar de kant gehaald (0-4). In de ArenA hield hij de ervaren spits van het scoren af en bleef hij negentig minuten op het veld staan. “Maar Klaas-Jan had er wel een paar kunnen maken”, lachte Pierie. “Hij had wat mogelijkheden. Hij blijft een sluwe topspits, met veel ervaring. Hij loopt heel vaak weg, dus we moesten achterin constant praten om hem op te vangen met elkaar. Er stond niet één iemand continu op hem. Van tegen hem spelen word ik zeker beter.”De andere Ajacieden scoorden echter wel, waardoor Heerenveen uiteindelijk kansloos verloor, tot ontevredenheid bij Pierie. “We durfden niet te voetballen. Het leek soms wel alsof we niet wílden opbouwen, zonde. Want dat is juist onze kracht. Misschien kwam het door de druk van Ajax, maar het was aan de bal echt een slechte wedstrijd van onze kant. We verstopten ons.”

De stopper wil echter niet te veel te koop lopen met de aanvoerdersband. Ik ben er zeker trots op, maar ik draag hem het liefst op het veld, begint De Ligt bescheiden tegenover AT5. Ik heb gewoon gespeeld zoals ik altijd probeer te spelen en de coach achtte dat als aanvoerdersmateriaal. Ik denk dat ik prima gespeeld heb. Ook een goaltje, dat is altijd lekker.

De Ligt had als doel aanvoerder te worden

EindfaseMede door de gemiste kansen van Huntelaar bleef Heerenveen lang in de wedstrijd, al kreeg het in de eindfase nog twee doelpunten om de oren. Bij de vierde tegengoal was Pierie zelf helemaal opgestoomd naar voren, verloor de bal en vervolgens was het aan de andere kant raak.”We gingen één op één spelen achterin, je probeert wat. Ajax profiteerde van de ruimtes die er kwamen op het veld. Je hoopt dan nog wat te creëren, mede omdat we bij Feyenoord en PSV op bezoek ook een goed resultaat haalden. Het zat er helaas niet in”, aldus Pierie.En dus moet Heerenveen de achtervolging inzetten om de doelstelling, de play-offs, alsnog te halen dit seizoen. Dat is de ploeg van Jurgen Streppel aan haar stand verplicht, vond Pierie. “We gaan analyseren waar het misging en dan door, want we staan niet binnen de play-offplekken. Daar moeten we wel staan, dat is het doel.”Door: Nathan Sprey

Centrale verdediger Matthijs de Ligt was zondagmiddag in de wedstrijd tegen SC Heerenveen met zijn achttien jaar de jongste Ajax-aanvoerder ooit. Volgens sommigen wat te jong, maar andere kenners denken dat hij er al klaar voor is, zo blijkt in het Algemeen Dagblad.

Bij rust klonk er in de Johan Cruijff ArenA een luid fluitconcert. De verdediger toont begrip. Je wil natuurlijk dat Ajax voor staat en dat stonden we niet. In de tweede helft beginnen we gelijk voortvarend. Het publiek gaat erachter staan en Heerenveen wordt daar misschien ook weer onzekerder van.

Matthijs had als B-junior het doel om aanvoerder van Ajax te worden, legt zaakwaarnemer en vertrouwenspersoon Barry Hulshoff uit. Dat hij het nu is – ik weet niet voor hoe lang – maakt hem trots. Al denk ik niet dat hij zijn keuzes voor zijn voetbaltoekomst laat afhangen van het feit of hij aanvoerder is of niet.

Juist het feit dat De Ligt op zon jonge leeftijd al zo veel heeft meegemaakt, maakt dat hij rijp genoeg is om captain te zijn. Na zijn dramatische debuut in Oranje tegen Bulgarije kwam De Ligt namelijk sterker terug. Hulshoff: Daarom denk ik ook dat hij geestelijk en lichamelijk klaar is om aanvoerder te zijn. En over die verhoudingen met de oudere spelers in de selectie: Matthijs heeft een goed gevoel voor hiërarchie. Hij gaat de ervaren jongens echt de les niet lezen.

Het leek allemaal toch wat ongemakkelijk, de aanvoerdersband om de arm bij De Ligt. Hij deed hem dan ook snel af zodra hij van het veld stapte. Ik vind dat ik er niet te veel mee te koop moet lopen, vertelt De Ligt.

Oud-Ajacied Tomas Galásek zet zijn twijfels bij het aanvoerderschap van de jonge verdediger. Achttien jaar is wel héél erg jong, vindt hij. Zelf was de Tsjech dertien jaar geleden, op 27-jarige leeftijd, aanvoerder van Ajax. Je kunt niet alleen maar met jezelf bezig zijn. Dat is als speler wel omschakelen. Ik moest daaraan wennen.

Hij was al de jongste naoorlogse international en nu is Matthijs de Ligt met !8 jaar ook nog eens de jongste Ajax-aanvoerder ooit. 'Ik ben er zeker trots op maar ik heb gewoon gespeeld zoals altijd.'

Voor oud-Ajax-aanvoerder Søren Lerby zijn er geen twijfels meer. De Ligt is volgens hem klaar voor de aanvoerdersband, al ziet de Deen ook wel in hoe bijzonder dat is. Natuurlijk is het uitzonderlijk. Maar die jongen ís ook uitzonderlijk. Anders speel je niet op je zeventiende een Europa League-finale.

De populaire WZAWZDB truckerpet is weer op voorraad! Wees er snel bij want ze gaan hard!

In aanloop naar De Klassieker 20% korting op het Rechtstreeks uit de hoofdstad!-shirt!

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.


Heerenveen at Twitter: