Ajax leidt dankzij Tagliafico weer tegen Heerenveen

Van den Berg kwam in de uitwedstrijd tegen FC Groningen (2-0 nederlaag) halverwege in het veld. “De trainer zei: Sepp, je komt erin. Toen ging mijn hart wel even sneller kloppen”, zegt Van den Berg in De Stentor. “Maar als je eenmaal bezig bent, dan voel je daar niets meer van.”

In de slotfase werd Van den Berg na een overtreding op Ritsu Doan de jongste speler ooit met een gele kaart in de Eredivisie. De scholier was gelukkig met zijn debuut, maar baalde ook van de nederlaag in het Noordlease Stadion.

Maar na de theepauze kregen we een ander PEC Zwolle te zien. Waar het in de eerste helft opvallend veel ruimte weggaf, zat het er na rust veel vaker bovenop. Met het inbrengen van de pas 16-jarige Sepp van den Berg won het meer duels en een andere invaller, Terell Ondaan, zorgde voor loopvermogen voorin. Het leidde al snel tot een goede kans voor Queensy Menig, maar hij vergat PEC op gelijke hoogte te brengen.De Zwollenaren herpakten zich uitstekend. FC Groningen liep, in tegenstelling tot de eerste 45 minuten, steeds vaker achter de bal en hun tegenstanders aan. Uitgerekend Thomas, de man van het ongelukkige eigen doelpunt, kreeg de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg nog minimaal een punt te bezorgen. Oog in oog met Padt lobde hij de bal via de lat over.En dan geldt de oude voetbalwet: als je zelf maar niet scoort, krijg je m tegen. Dat gebeurde vlak voor tijd, opnieuw met een beetje geluk. Ajdin Hrustic schoot de bal via het been van Bram van Polen in de hoek, waardoor Boer kansloos was. Dankzij de overwinning pakt Groningen belangrijke punten en klimt het naar plek 13.Opstellingen en beoordelingen*FC Groningen: Sergio Padt 7, Deyovaisio Zeefuik 6, Mike te Wierik 5.5, Samir Memisevic 7, Django Warmerdam 6, Tom van de Looi 6.5, Juninho Bacuna 6.5, Ajdin Hrustic 7, Ritsu Doan 8, Mimoun Mahi 7, Tom van Weert 5.5 (77. Ludovit Reis -)PEC Zwolle: Diederik Boer 7, Bram van Polen 6.5, Rick Dekker 6, Philippe Sandler 6.5, Ruben Ligeon 7, Erik Bakker 5 (45. Sepp van den Berg 7.5), Mustafa Saymak 6.5, Ryan Thomas 6, Younes Namli 7.5, Queensy Menig 6, Youness Mokhtar 5.5 (45. Terell Ondaan 6)Man of the match: Ritsu Doan*spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling

“Ik wil nooit verliezen, daarom hou ik hier een wisselend gevoel aan over”, aldus de verdediger. “Ik ben natuurlijk blij met mijn debuut, maar ook teleurgesteld dat we hebben verloren.”

Video: PEC Zwolle verliest duel met twee gezichten bij FC Groningen

“Ik had niet verwacht dat ik zo snel al zou debuteren. Bij verdedigers gaat dat vaak minder snel. Ik had al wel een paar keer bij de selectie gezeten. Vanochtend stond ik wel op met het gevoel dat het vandaag zou kunnen gebeuren.”

Video: Van t Schip zet streep door vrije dag PEC Zwolle: Niets te zoeken in de play-offs

PEC Zwolle is bezig aan een slechte serie, waardoor de ploeg is afgezakt naar de zevende plaats op de ranglijst. Van de negen competitieduels na de winterstop werden er slechts twee gewonnen en gingen er zes verloren.

Trainer John van t Schip besloot na de nederlaag in Groningen om de vrije dag voor zijn basisspelers op maandag in te trekken. “Ik vind dat er iets moet veranderen”, zegt de coach. “Ik wil ook horen hoe de spelers daarover denken.”

Van Weert was vlak daarna betrokken bij een zeldzaam Gronings gevaar in de tweede helft, maar de spits kopte van dichtbij voorlangs. Een dure misser bleek dat uiteindelijk niet, want PEC was niet bij machte om de thuisploeg in de slotminuten nog serieus in de problemen te brengen. In plaats daarvan maakte Ajdin Hrustic een einde aan alle onzekerheid: 2-0.

“Natuurlijk is het lastig om het aantal punten te halen van voor de winterstop, maar gaat mij er nu vooral om dat we iets uitstraalt als we op het veld komen. Je kunt als PEC zijnde best een wedstrijd verliezen, maar niet door je eigen wedstrijdje te spelen – zo van: we zien wel – elkaar niet te helpen en niet te vechten voor elkaar.”

Ook na die openingstreffer had de ploeg van Faber weinig tot niets te duchten van het ontstellend zwakke PEC. Sterker nog: FC Groningen kreeg vijf minuten voor rust dé kans om de marge te verdubbelen. Van Weert zag dat Mahi aan de aandacht van de Zwolse verdediging was ontsnapt, maar oog in oog met Boer stiftte de aanvaller de bal op de lat.

Dolend PEC Zwolle komt als geroepen voor FC Groningen

PEC Zwolle speelt zondag in de 28e speelronde thuis tegen Feyenoord. De wedstrijd begint om 16.45 uur.

Sepp van den Berg is sinds deze zondag de jongste debutant in de Eredivisie ooit. En daarom stelden wij onszelf de vraag: wie droomde er als kleine jongen nou niet van speler te worden bij een grote voetbalclub? Voor weinig mensen is het ook echt weggelegd in het betaald voetbal te spelen, maar deze jongens hebben hun droom verwezenlijkt. Check hier de 10 voetballers die als jongste debutanten in de eredivisie begonnen.

FC Groningen boekt eerste zege sinds Kerstavond

Iedereen die FC Groningen een warm hart toedraagt moest er geduld voor opbrengen, maar zondag werd de eerste competitiezege van 2018 geboekt. In eigen huis werd PEC Zwolle met 2-0 verslagen.

💬 | Een dubbel gevoel voor de 16-jarige (!!) debutant Sepp van den Berg:

Vooral de manier waarop middenvelder Juninho Bacuna het spel naar zich toetrok wordt door de analisten tijdens de wekelijkse sportdiscussie op maandagochtend gewaardeerd. Je moet bij hem ook kijken naar wat hij wél kan en niet alleen zijn minpunten uitlichten. Het is een intuïtieve speler, zon jongen kan het verschil maken, stelt Barend Beltman.

Hij heeft zoveel talent, vult Elwin Baas aan. Dat Bacuna iets bijzonders met de bal kan, zie je direct. Maar hij ontwikkelt zich nog te weinig door in vergelijking met twee seizoenen geleden. Die grilligheid moet eruit. De ene week scoort hij een 9, een week later een 3. Dat kan niet als je betaald voetbal speelt, vindt hij.

De ene week scoort hij een 9, een week later een 3. Dat kan niet als je betaald voetbal speeltElwin Baas

Bij het duel tussen FC Groningen en PEC, viel het openingsdoelpunt in de 26e minuut toen PEC-middenvelder Ryan Thomas van dichtbij zijn eigen keeper Diederik Boer passeerde. FC Groningen was voor rust veruit de betere en raakte via Mimoun Mahi nog de lat.

Beltman wijt die grilligheid ook aan de posities waarop de jonge middenvelder wordt geposteerd. Als hij op de helft van de tegenstander speelt in een aanvallende rol, kan zijn onbevangenheid positief werken. Hij moet inderdaad geen riskante breedteballen geven als hij een verdedigende middenvelder is.

FC Groningen speelde hoe dan ook ontegenzeggelijk met passie. Veel meer dan PEC Zwolle, vindt analist Wim Masker. PEC wilde hoe dan ook opbouwen en had daar ook de opstelling op afgestemd. Maar FC Groningen zette, met Bacuna voorop, heel goed druk en profiteerde daarvan in de omschakeling. Dat was heel leuk om te zien en dat merkte je ook aan het publiek.

Toen PEC na rust iets anders ging spelen, kreeg FC Groningen het toch weer wat moeilijk. Je vreest dan toch weer voor de 1-1, zegt Beltman. Maar het was eigenlijk ook een typische wedstrijd voor een 1-1, countert Masker.

Baas vindt dat de linkerflank van de FC na rust niet goed anticipeerde op de wijzigingen die PEC had doorgevoerd. Dat Padt deed alsof hij een blessure had, was een belangrijk kantelpunt in de tweede helft. Toen kon de technische staf even ingrijpen. Daarna ging het weer beter met de ploeg. 

FC Groningen behaalt drie punten

De zege werd na de late 2-0 van Ajdin Hrustic toch over de streep getrokken. Dat het muntje eindelijk een keer de goede kant op valt geeft zoveel energie, zag Beltman. De ontlading bij die tweede goal was op de hele wisselbank enorm. Dat tekent de betrokkenheid.

De ontlading bij die tweede goal was op de hele wisselbank enorm. Dat tekent de betrokkenheidBarend Beltman

Ook Ritsu Doan komt nog even ter discussie. FC Groningen moet binnenkort een besluit nemen of de koopoptie in zijn huurovereenkomst wordt gelicht. De Japanner moet naar verluidt zon twee miljoen euro kosten.

Elwin Baas: Ik denk dat FC Groningen ver gaat om hem te kopen. In de winter is er een mooi geldbedrag verdiend door de transfers van Oussama Idrissi en Virgil van Dijk. Maar er zullen meer spelers moeten komen. Als ik FC Groningen was, zou ik eens met investeerders gaan praten. Maar Doan is de enige speler in de huidige spelersselectie waarvan ik zeker weet dat hij over twee of drie jaar voor veel geld verkocht wordt. Zoveel potentie heeft hij wel.

Fans moeten wel beseffen dat als je Doan koopt, er voor de rest vooral transfervrije spelers gehaald zullen moeten worden, merkt Masker op. Spelers als Moreira (Kozakken Boys, red.) en Diemers (De Graafschap, red.) zijn dan ook heel serieuze opties voor de FC, vult Baas aan. 

Video: FC Groningen ongewijzigd tegen PEC Zwolle

Fans moeten wel beseffen dat als je Doan koopt, er voor de rest vooral transfervrije spelers gehaald zullen moeten wordenWim Masker

Masker, die veel jeugdteams van FC Groningen in actie ziet, is echter ook positief over beloften die zich aandienen. Michael Breij had gisteren bijna gedebuteerd, hij traint al weken mee en ontwikkelt zich goed. En zo zijn er wel meer jongelingen die op de deur kloppen.

Zondag 18 maart speelt FC Groningen wederom de zogeheten lunchwedstrijd. Dan bindt het om 12:30 in Alkmaar de strijd aan met AZ. Jammer dat zij bij Feyenoord verloren, vindt Masker. Met winst op zak hadden ze FC Groningen-thuis misschien onderschat. Ik voorspel nu een 3-1 voor AZ. Ook Baas vreest voor een nederlaag: 2-1. Beltman zet in op een punt: 2-2. 

– We scoren nu ook eens een keertje buiten het ziekenhuis- FC Groningen wint voor het eerst in 2018- Ohhh jongens eindelijk!- Dit is het cijfer van de supporters voor de FC vs PEC Zwolle


Heerenveen at Twitter: