SC Heerenveen schiet op werkelijk alle vlakken tekort – Leeuwarder Courant

SC Heerenveen schiet op werkelijk alle vlakken tekort - Leeuwarder Courant
De eerste helft van Heerenveen was slecht, de tweede helft was heel erg slecht
Jan Olde Riekerink moest zaterdagavond met lede ogen aanzien hoe sc Heerenveen een goede serie uit handen gaf. De Friezen waren zes duels achter elkaar zonder nederlaag, maar in het eigen Abe Lenstra Stadion ging De Graafschap er met de 3-0 zege vandoor. De trainer van Heerenveen stelt dat zijn ploeg het moeilijk heeft met ploegen die de punten hard nodig hebben. “We hebben het hartstikke slecht gedaan”, zegt Olde Riekerink na afloop tegen FOX Sports. “De eerste helft was slecht, de tweede helft was heel slecht. We krijgen ploegen tegenover ons die hard voor de punten vechten, maar daar hebben wij niet genoeg tegenover gesteld.”

Olde Riekerink kon niet anders concluderen dan dat de Superboeren verdiend met de drie punten terug naar de Achterhoek gingen. “Sam Lammers en Michel Vlap werden lamgelegd, maar dan moet er ruimte voor anderen komen. Wij kunnen uit het niets met creativiteit mogelijkheden krijgen, maar vandaag niet. De overwinning van De Graafschap is terecht.”

“De koppies hangen omlaag”, vervolgt de oefenmeester van de Friese club. “Gelukkig wel. De volgende wedstrijd voor ons is Excelsior-thuis. Als wij niet leren van vandaag, dan wordt dat ook een moeilijke wedstrijd.”

Trainer Olde Riekerink oer it ferlies fan de Feansters: “De eerste helft was slecht, de tweede was heel slecht”

SC Hearrenfean ferlear sneontejûn kânsleas yn eigen hûs mei 3-0 fan De Graafschap fan Drachtster coach Henk de Jong. It slagge syn ploech om it suksesfolle keningsduo Vlap/Lammers út te skeakeljen, doe bleau der net folle oer fan de Feansters.

Foto: Orange Pictures Oan trainer Jan Olde Riekerink de fraach wêrt it misgie mei syn ploech: “De Graafschap heeft meer strijd geleverd dan wij. Strijd is niet alleen hard werken, maar ook mentaal, alertheid. Ballen die uit duels kwamen pikten zij veel makkelijker op dan wij.”

Nei ôfrin koe er koart wêze yn de klaaikeamer: “De eerste helft was slecht, de tweede was heel slecht.” Hy sjocht it ferlies as in warskôging. “Je redt het niet met alleen goed voetballen en op basis van creativiteit wedstrijden beslissen. Dat was de les van vandaag.”

“Die jongen van De Graafschap volgde me overal waar ik ging lopen. Als ik linksbuiten ging staan, ging hij rechtsback spelen. Overal waar ik ging, ging hij met me mee. Dat hebben ze heel goed gedaan en Sam (Lammers, red.) had ook dubbele dekking.”

Dat wie lykwols net it iennige, dat net goed rûn. “Ik denk dat we daarnaast in duels ook absoluut niet thuis waren. Het is zonde dat je in de eerste minuten al de deksel op de neus krijgt, dat is lastig om tegen te voetballen. De Graafschap was in de duels veel beter, ze hielden de bal voorin vast.”

Wêr leit dat neffens him oan? “We komen vroeg op achterstand en dat weten we niet meer om te buigen, dan lopen we achter de feiten aan. Langzaamaan in de wedstrijd zakt het steeds verder weg. Vandaag was het allemaal net niet. We hadden mooie zaken kunnen doen thuis en dat laten we na. Het oogde heel laks, zowel aan de bal als verdedigend. In de eerste helft hadden we nog drie, vier kansen, maar de tweede helft was nog slechter.”

Henk de Jong, trainer fan De Graafschap, wie fansels wol wiis mei de trije punten. It slagge syn ploech om it suksesfolle keningskoppel Vlap/Lammers út te skeakeljen. “We hienen in goed plan, ast it keningskoppel derút hellest, krije de sydkanten it ek lestich. Dat hat te krijen mei druk sette.”

Hoe fielt it om te winnen yn it Abe Lenstrastadion? “It is wol apart. Der sitte ek allegear freonen op de tribune, en dêr winne we fan. Dat is wol moai.”

En dan de fraach dyt al in pear dagen boppe de merk hinget: giet De Jong werom nei Cambuur not ôfrûne wike dúdlik waard dat Cambuurtrainer Hake fuort giet en De Jong earder oanjoech by De Graafschap fuort te gean? Wie it in statement dat De Graafschap yn it giel en blau spile? De Jong is him dêr net fan bewust. “Dat wie tafallich.”

Mar hat der al kontakt west mei de Ljouwerter klup? “Der spylje in pear dingen, dêr kom ik op werom. Oare wike moat alles klear wêze. Ik oerlis mei Sandor, dat is myn maatsje, we geane moai tegearre troch, we snappe elkoar blyn.” De kâns dat dizze wike ergens in hanteken set wurdt, is hiel grut. “Ik wol der net yn ombongelje. Dêr fyn ik neat oan.”