KNVB geeft inkijkje in veelbesproken VAR-beslissing bij Ajax – Heerenveen – Voetbal International

De VAR moet alléén ingrijpen bij overduidelijke blunders. Dat vindt Willem van Hanegem, die zich bij Ajax – sc Heerenveen (4-1) heeft gestoord aan de video-arbitrage.

Heerenveen deed het voor rust aardig tegen Ajax. Ze kwamen met 1-2 voor, maar toen was daar weer de VAR die zich er zo nodig mee moest bemoeien, aldus Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad over de afgekeurde goal van Jens Odgaard.

11:15 – Het optreden van Feyenoord tegen ADO Den Haag (3-2) heeft voor weinig enthousiasme kunnen zorgen bij Willem van Hanegem. De voormalig coach zag de Rotterdammers nog wel goed beginnen, maar vond het niveau daarna teleurstellen. Met name over Renato Tapia is De Kromme kritisch. De middenvelder uit Peru maakte in de tweede helft nog een eigen goal. Zoals Renato Tapia speelde, dat had ik op mijn zeventigste ook nog wel gekund. Dat was een soort walking football – en zo waren er meer bij Feyenoord. Als je zag hoeveel tijd en ruimte ze kregen, speelde Feyenoord juist heel erg slordig, schrijft Van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad.

De Kromme is geen fan van het systeem. Ik moet lachen om mensen die het voetbal sinds de invoering van dat systeem eerlijker vinden geworden. Nou, dat is het helemaal niet. Het was eerlijker geworden als ze alleen de écht grote fouten eruit zouden halen. Gewoon, met een televisietje bij de vierde man. Die grijpt dan alleen in bij heel duidelijke blunders. Klaar is Kees.

Zoals het nu gaat, is het juist oneerlijker. Omdat er nu nóg twee mensen gaan zitten mee beoordelen, en de ene vindt dit, en de andere vindt een week later weer dat, en de volgende vindt zus. Als zaterdagavond Pietje in die VAR-wagen had gezeten in plaats van Keesje, dan had dat doelpunt van Heerenveen gewoon geteld. En dat noemen we dan eerlijker. Schei toch uit. Vernieuwing, noemen ze dat dan, maar dat lijkt me toch iets heel anders dan verbetering. Wie nu nog zegt dat de VAR het voetbal aantrekkelijker heeft gemaakt, of leuker, snapt er volgens mij weinig van. En eerlijker is het dus ook niet. Integendeel.

Van Hanegem laat zich kritisch uit over Tapia en de VAR

Zoals het nu gaat, is het juist oneerlijker. Omdat er nu nóg twee mensen gaan meebeoordelen. En de ene vindt dit, en de andere vindt een week later weer dat, en de volgende vindt zus. Als zaterdagavond Pietje in die VAR-wagen had gezeten in plaats van Keesje, dan had dat doelpunt van Heerenveen gewoon geteld. En dat noemen we dan eerlijker. Schei toch uit.

Van Hanegem is niet alleen kritisch op Tapia, maar ook op de VAR. Volgens de oud-middenvelder stelde het hulpmiddel weer teleur. Ik moet nog steeds lachen om mensen die het voetbal sinds de invoering van dat systeem eerlijker vinden geworden. Nou, dat is het helemaal niet, stelt Van Hanegem. Het was eerlijker geworden als ze alleen de écht grote fouten eruit zouden halen. Gewoon, met een televisietje bij de vierde man. Die grijpt dan alleen in bij heel duidelijke blunders. Klaar is Kees.

Van Hanegem vindt bovendien dat de VAR het spel continu vertraagt. Vernieuwing, noemen ze dat dan, maar dat lijkt me iets heel anders dan verbetering. Wie nu nog zegt dat de VAR het voetbal aantrekkelijker maakt, of leuker, snapt er weinig van. En eerlijker is het dus ook niet. Integendeel.

In de herfst van zijn carrière is Maikel van der Werff (30) neergestreken in de Major League Soccer. Met zijn ervaring moet hij…

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.