FC Utrecht-doelman Paes staat eerste thuiszege Heerenveen in de weg – AD.nl

FC Utrecht-doelman Paes staat eerste thuiszege Heerenveen in de weg - AD.nl
FC Utrecht-doelman Paes staat eerste thuiszege Heerenveen in de weg
Het was voor AZ even wennen om als uitploeg in Den Haag te spelen, aangezien de ploeg het Cars Jeans Stadion tegenwoordig als tijdelijke thuishaven heeft na het instorten van het dak in het eigen AFAS Stadion.

Het duurde lang voor het duel op het Haagse kunstgras echt los wilde komen. Beide ploegen creëerden in de eerste helft wel wat kleine kansjes, maar de meeste opwinding was na rust te bespeuren.

Zoals zovaak kreeg het publiek in het Abe Lenstra Stadion een open wedstrijd te zien. Vooral in de eerste helft kregen beide ploegen voldoende mogelijkheden op een doelpunt en het bezoek uit de Domstad slaagde er daadwerkelijk in om de bal in het net te krijgen. Een knappe lange bal over de Friese defensie viel voor de voeten van Gyrano Kerk, die oog in oog met Warner Hahn rustig bleef en scoorde: 0-1.

Zo ontsnapte ADO-verdediger Shaquille Pinas na een uur spelen aan een eigen doelpunt, toen een voorzet via zijn lijf op het doel afging. De debuterende doelman Luuk Koopmans was alert.

Lang kon Utrecht niet genieten van de voorsprong, want Chidera Ejuke schoot Heerenveen tien minuten later al langszij. Hij schatte een goede actie van Mitchell van Bergen op waarde en plaatste de bal keurig in de verre hoek (1-1), waarna de Nigeriaan even later ook een grote kans op 2-1 liet liggen. De amusementswaarde van de eerste helft bleef hoog, maar goals vielen er niet meer.

De keeper zag vervolgens ook Calvin Stengs en Albert Gudmunsson op zich af komen, maar zij schoten naast en over. Diezelfde Gudmunsson versierde een kwartier voor tijd een strafschop, die door Koopmeiners werd benut: 0-1.

Na rust gingen beide teams iets voorzichtiger op zoek naar een doelpunt. Het was vooral de thuisploeg die daar ook kansen voor kreeg, maar met name Jens Odgaard had namens Heerenveen het vizier niet op scherp staan. De Deense spits kreeg een kwartier voor tijd zelfs vanaf de stip de kans om te scoren, maar ook die kans liet hij aan zich voorbij gaan.

ADO wist in de slotfase de gelijkmaker niet meer te forceren, waardoor de ploeg van trainer Alfons Groenendijk onderin blijft hangen. AZ staat met dertien punten uit zes duels vierde.

Het duel tussen SC Heerenveen en FC Utrecht heeft geen winnaar opgeleverd. In de tweede helft kregen de Friezen de beste kansen op de zege en mocht Jens Odgaard zelfs aanleggen voor een strafschop, maar hij miste en Heerenveen won niet: 1-1.

Maarten Paes redde een punt voor FC Utrecht door de strafschop van Jens Odgaard te stoppen. (Foto: Pro Shots)

Een gelijkspel was na negentig minuten dan ook een logisch resultaat. Heerenveen blijft daarmee in de onderste regionen van de Eredivisie bivakkeren, terwijl Utrecht in de brede middenmoot staat.

Utrecht kwam bij Heerenveen in de achttiende minuut op voorsprong dankzij Gyrano Kerk, die met een fraai wippertje zijn derde competitietreffer van het seizoen maakte. De Nigeriaan Chidera Ejuke maakte na een half uur gelijk met een tegendraadse inzet.

In de slotfase van de overwegend gelijkopgaande wedstrijd leek Heerenveen – dat wel een licht overwicht had – de overwinning te pakken, maar Odgaard zag zijn strafschop gekeerd worden door keeper Maarten Paes.

De deze zomer aangetrokken Deense spits kent vooralsnog een moeizaam seizoen. Dat hij op twee goals bleef steken, frustreerde hem zichtbaar, want hij werd vlak na zijn misser gewisseld en zocht woedend de catacomben op.

Heerenveen won alleen de openingswedstrijd van het seizoen (het werd 0-4 bij Heracles Almelo) en bleef vervolgens zonder zege tegen Feyenoord, FC Emmen, FC Twente, Fortuna Sittard, Ajax en dus FC Utrecht. De ploeg van coach Johnny Jansen staat met zeven punten voorlopig twaalfde.

Het Utrecht van trainer John van den Brom kent een wisselvallige start. Na zeven wedstrijden staat de teller op elf punten, waarmee voorlopig de zesde plaats wordt bezet in de Eredivisie. De laatste vijf duels leverden slechts één overwinning op.

De serviceafdeling is te bereiken op telefoonnummer 088 – 0505 050. De servicepagina kun je hier vinden. Klik hier om direct de Krant.ad.nl te lezen.