Ajax heeft het lastig met FC Groningen in Johan Cruijff ArenA – NU.nl

Ajax heeft het lastig met FC Groningen in Johan Cruijff ArenA - NU.nl
Kansen te over, maar nog geen goals bij Ajax-Groningen
Net als afgelopen woensdag tegen Fortuna Sittard gaat Ajax met 0-0 de rust in. Toen werd het uiteindelijk 5-0 voor de Amsterdammers. Houdt FC Groningen wel stand?

De eerste helft zit er bijna op. Eigenlijk is het een heel leuke wedstrijd in Amsterdam. Ajax valt aan en krijgt grote kansen (via onder anderen Tadic en Van de Beek). Groningen wacht af, maar schakelt razendsnel om en ook dat leidt tot grote kansen.

Oud-Ajacieden Warmerdam en Zeefuik waren allebei al dicht bij de openingstreffer na een vlijmscherpe counter. En dat zal Ajax-trainer Erik ten Hag toch zorgen geven.

Nee hoor, ook vandaag krijgen we niet het debuut van de eerste Vietnamees in de eredivisie. Tweevoudig doelpuntenmaker Chidera Ejuke krijgt een applauswissel (nou ja, De Koel is rap aan het leeglopen). Niet Doan Van Hau, maar Alen Halilovic is zijn vervanger.

Jens Odgaard was vorige week de schlemiel na zijn gemiste strafschop tegen FC Groningen. Nu gooit hij het duel met VVV in het slot met een droge schuiver in de verre hoek: 0-3.

Na een kwartier aftasten, is het menens voor Ajax tegen FC Groningen. De eerste grote kans is voor Quincy Promes, die door Tadic in het strafschopgebied met het gezicht naar de goal wordt bediend. Promes schot scheert echter naast de paal.

Zit Groningen dan helemaal niet in de wedstrijd? Zeker wel, na een spaarzame uitbraak is het Warmerdam die mag uithalen op de goal van Onana. Hij schiet echter naast.

Hoe gaat het eigenlijk in Venlo? Daar lijkt Heerenveen de grootste storm van VVV doorstaan te hebben. Kort na rust kwam het twee keer goed weg bij corners van de thuisploeg, Van Bergen bracht een keer redding op de doellijn.

Dat is snel. Er zijn pas vijf minuten gespeeld en Groningen-aanvoerder Mike te Wierik heeft al een gele kaart te pakken. Te Wierik gleed gevaarlijk in op Ziyech. En twee minuten later gaat Django Warmerdam (ex-Ajax) ook al op de bon vanwege vasthouden van Mazraoui.

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft Quincy Promes (woensdag nog goed voor een hattrick tegen Fortuna) vanavond een rol op tien toebedeeld. Dusan Tadic is weer de aanvalsleider, hij wordt geflankeerd door Ziyech (links) en Neres (rechts).

Het duel tussen Ajax en FC Groningen staat onder leiding van Björn Kuipers. Voor Nederlands meest gerenommeerde arbiter is het pas het eerste eredivisieduel dit seizoen. Kuipers miste het begin door een vervelende blessure en was daarna nog langer uitgeschakeld door een insectenbeet.

De spelers van Ajax en FC Groningen staan op het veld in de Johan Cruijff Arena. Een paar weetjes over dit duel.

Groningen ging al 40 keer eerder op bezoek bij Ajax en nam twee keer de punten mee terug. 31 keer keerde het huiswaarts met een nederlaag. Ruim 25 jaar geleden boekte Groningen zijn laatste zege in Amsterdam. In De Meer won Groningen met 2-0 (Huizingh en Hamming scoorden). Vorig seizoen werd het 3-0. Huntelaar trof toen twee keer doel.

SC Heerenveen heeft voor het eerst sinds de openingsronde van dit seizoen buitenshuis gewonnen. De Friezen stonden al na een klein kwartier op een 0-2 voorsprong tegen VVV-Venlo en trok die voorsprong over de streep tijdens de resterende 77 minuten.

VVV riep de problemen over zichzelf af. John Yeboah dacht een afgeslagen inworp van Sherel Floranus op zijn gemak weg te werken, maar werd afgetroefd door de rechtsback: Chidera Ejuke kon vervolgens op zijn gemak de 0-1 binnenschieten. De Nigeriaan nam even later een mislukte inspeelpass van doelman Thorsten Kirschbaum in ontvangst en zorgde met een bekeken afstandspoging voor 0-2.

De thuisploeg bleef ploeteren, maar kreeg een uitgelezen mogelijkheid om terug in de wedstrijd te komen. Arbiter Serdar Gözübüyük kende een strafschop toe nadat Sven Botman een duwtje uitdeelde aan Haji Wright. De Amerikaan nam zelf plaats achter de stip, maar Warner Hahn pareerde zijn inzet.

Trainer Robert Maaskant greep hard in tijdens de rust en bracht Elia Soriano en Jerome Sinclair voor Christian Kum en Richard Neudecker. De strijd was echter al gestreden en VVV wekte geen moment de indruk nog voor een comeback te kunnen zorgen. In de slotfase werd het zelfs nog 0-3: Jens Odgaard vond de verre hoek en strooide extra zout in de Venlose wonden: voor VVV restte niets meer dan gefluit van de teleurgestelde aanhang.