SC Heerenveen boekt tegen PEC de eerste thuiszege van het seizoen – Leeuwarder Courant

SC Heerenveen boekt tegen PEC de eerste thuiszege van het seizoen - Leeuwarder Courant
Mitchell van Bergen bezorgt sc Heerenveen eindelijk eerste thuiszege
De eerste driepunter van sc Heerenveen voor eigen publiek dit seizoen is eindelijk een feit. Het team van Johnny Jansen zegevierde zaterdagavond met 1-0 over PEC Zwolle, dankzij een treffer van Mitchell van Bergen op slag van rust. Door de zege staan de Friezen, die hoe dan ook niet één van de laatste negen thuisduels verloren, op een negende plaats, met twaalf punten. PEC, dat driemaal op rij heeft verloren, is op een veertiende plaats terug te vinden.

De eerste helft in Friesland leek doelpuntloos te eindigen, maar op slag van rust sloeg Van Bergen toe. De aanvaller ging alleen op Xavier Mous af, bleef heel rustig en rondde beheerst af: 1-0. Het was in de eerste 45 minuten lang wachten op de écht grote kansen. Beide ploegen probeerden wel tot aanvallen te komen, maar dat lukte nauwelijks.

De beste mogelijkheid voorafgaand aan de openingstreffer was voor de bezoekers. Het was Dennis Johnsen die zijn voormalig werkgever na 36 minuten spelen pijn leek te doen, maar de inzet van de aanvaller ging over het doel van Warner Hahn. In de tweede helft waren de teams van Jansen en John Stegeman eveneens aan elkaar gewaagd. Het was aan Mous te danken dat een inzet van Jens Odgaard na iets meer dan een uur spelen tegen de paal ging.

Ook het tweede bedrijf was bijzonder gezapig, met de (neutrale) toeschouwers al grote verliezers. Heerenveen controleerde het duel, maar slaagde er niet in om een tweede goal te maken. Mous kon ternauwernood voorkomen dat Darryl Lachman de bal achter zijn standbeen in zijn eigen doel werkte en daarna stuitte Chidera Ejuke op de doelman. Een vrije kopkans van Ibrahim Dresevic eindigde eveneens niet in de 2-0.

sc Heerenveen heeft op eigen veld met 1-0 van PEC Zwolle gewonnen. Het was de eerste thuiszege voor de Friezen, die de vorige vier thuisduels gelijkspeelden.

Einde wedstrijd in Heerenveen. Dankzij een doelpunt van Mitchell van Bergen winnen de Friezen in eigen huis met 1-0. Daardoor klimt Heerenveen voor minimaal één dag naar het linkerrijtje.

Alleen in het AFAS Stadion (4) van AZ werden dit seizoen minder doelpunten gemaakt dan in het Abe Lenstra Stadion (7). Ook bij Willlem II thuis vielen in totaal pas 7 doelpunten.

Op NPO 1 en NOS.nl begint nu de eredivisie-uitzending. Schakel in om alle samenvattingen van vanavond te zien.

Een fout van Van Wermeskerken levert een grote kans op voor Heerenveen. Halilovic kan opstomen en geeft de bal af aan Chidera Ejuke, die op PEC-keeper Xavier Mous stuit.

Met nog een kwartier te spelen heeft Heerenveen de touwtjes in handen en lijkt het een kwestie van tijd voordat de 2-0 valt. Maar de voorsprong is broos, dus er kan nog van alles gebeuren.

Hicham Faik (sc Heeenveen) schoot dit seizoen 22 keer (4 keer op doel), maar tot een doelpunt kwam het nog niet. Geen andere eredivisie-speler schoot dit seizoen zo vaak zonder een doelpunt te maken.

sc Heerenveen staat op voorsprong bij rust in een thuisduel in de eredivisie. In 6 van de laatste 8 thuisduels waarin sc Heerenveen een voorsprong had bij rust, werd er uiteindelijk gelijkgespeeld: W2-G6-V0.